Opustil ju. A ich s ňou. Kopal, pľul a hnojil na pomník ich dávno zosnulej lásky.
Vyhýbal sa odpovediam, klamal a podvádzal. S nejakou štetkou, ktorá ale s istotou štetkou nebola a rovnako mala vyššie charakterové aj morálne črty ako zvyšok spoločnosti.
Zanechal to tak.
Však čo, len desaťročia spoločnej domácnosti a pseudocitu, čo sa mal nazývať láska.

Mali dve spoločné deti. Dcéru a syna. Dcéra mala málo rokov. Bola príliš mladá na to, aby zvládala. Ale vždy, vždy keď to bolo potrebné prišla k mame, objala ju, povedala, že to bude dobré, aj keď samotná nevedela, čo je pravdou. Snažila sa podať vreckovku v najvhodnejšom okamihu, poskytnúť oporné rameno, ak bolo potrebné. Hej, samozrejmé veci.
To dievča nebolo bezproblémové, len videlo priority. Staralo sa o mladšieho brata, keď mama chodievala skoro do práce, niekedy ho poobede preskúšala, ak bola mama tak uťahaná.

Otec žil svojím životom.
Práca, svätica, spánok.
Deťom sa snažil byť dobrým otcom. Na diaľku. Zaplatil všetko potrebné, raz do mesiaca zobral deti k vode, porozprával sa s nimi, vypil kávu s manželkou a vrátil sa k svätici.
Nedvíhal telefóny. Deťom bral častejšie ako žene.

Tá žena ho ľúbila napriek všetkému, čo spravil a ľúbi ho doteraz, čistou nefalšovanou láskou. Tak ako to dokáže iba ona. Po toľkom psychickom tlaku na jej osobu, problémami s deťmi, s peniazmi, s manželom, ktorý si uvedomil, čo robí až keď začínalo byť neskoro a ona prišla na to, že muža na papieri nepotrebuje.
Vrátil sa späť. Nasľuboval hory- doly, ktoré sa snáď snaží dodržať. Nikto nevie či mu to ide. Ona mu zrejme verí. To je podstatné. Ostatní nemusia.

Majú aj krásneho syna. Inteligentného a šikovného. Malého, drzého fagana, ktorý však vie, kedy má niečo povedať a kedy držať ústa. Dotiahne to ďaleko. Má na to, je dostatočne silný. Nezlyhal, zato jeho sestra zlyhala za všetkých. Nedokáže sa zmieriť s tým, čo robil, ako sa teraz stavia do novonavrátenej, starej rodiny. Po rokoch.

Ale to je jedno, však otec a rovnako ani matka nikdy nechceli zle. Vie o tom. Len si tieto veci nedokáže pripustiť a zmieriť sa s nimi. Postaviť sa oproti tiež nemôže, udupali by ju k smrti. Všetko má svoj čas. A všetko nakoniec bude tak, ako má byť, však ?

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár