Až dnes som si uvedomila, že 16teho apríla tohto roku bolo 120te výročie smrti Charlesa Chaplina.. Je to smutné, keďže je Charles môj najväčší idol.. Pri tejto príležitosti, aj keď oneskorene sem chcem pridať jeho životopis, ktorý som sama napísala.. Môžte napísať aj svoj názor, poteším sa.. Snáď to niekto aj prečíta..
Charles Spencer Chaplin

Kto nikdy nebol dieťaťom, nemôže sa stať dospelým. Toto je jeden z výrokov, patriaci najznámejšiemu komikovi, hercovi, režisérovi a producentovi 19. a 20. storočia.
Charles Chaplin sa narodil 16. apríla 1889 v Londýne dvom umelcom- matke Hannah Harriette Hillovej a otcovi Charlesovi Spencerovi staršiemu. Otec ich po Charlesovom narodení opustil. Mal jedného súrodenca- brata Sydneho, s ktorým toho spolu veľa preskákali- žili v mnohých chudobincoch a detských domovoch, kde sa Charles cítil zle, pretože neznášal spoločnosť detí.
Prvý krát sa na dosky, ktoré znamenajú svet dostal, keď v divadle zastupoval matku, ktorá stratila hlas. Divácky ošiaľ, ktorý Charles zažil ako päťročný, trvá až dodnes.
Napriek týmto úspechom mal veľmi tažké detstvo. U matky sa prejavila duševná choroba a, on aj jeho brat museli odísť k otcovi. Tam to mali tiež tažké, pretože ich otec pil, a to spôsobilo, že ako 38 ročný umrel. Chlapci sa museli vrátiť späť k matke, tá sa o nich ale už nedokázala postarať.
Charles si vždy uvedomoval, že má talent na zabávanie ľudí. Rozhodol sa preto tým aj živiť.
Vo svojich 17-tich rokov sa pridal ku kočovnému divadlu Freda Karnoa, s ktorým sa dostal až do Ameriky. Tu ho raz videl vystupovať producent Mack Sennett a ponúkol mu prácu v spoločnosti Keystone. Charles prácu prijal, podpísali zmluvu a rozohodol sa v Amerike ostať žiť.
V tejto spoločnosti sa najprv Charles cítil nesvoj, pretože mal úplne odlišný humor, ako ostatní herci v spoločnosti. Po nejakom čase mu Senett povedal, že potrebujú natočiť nejaké grotesky a kázal Charlesovi, aby si vytvoril nejakú masku, samozrejme, aby bola komická.
Po chvíli rozmýšlania si vybral. Vrecovité nohavice, tesný kabát, malý klobúk a veľké topánky, palička a pinč. K tomu ešte pridal krátke fúziky. Vtedy ešte netušil, že tento kostým ho preslávi na celom svete. Keď ho videl Senett a ostatní herci, dlho sa smiali. Kostým bol perfektný, uznal to aj Charles a rozhodol sa, že bude hrávať vždy len v ňom.
Po vypršaní zmluvy v Keystone odišiel Charles do spoločnosti Essanay. Vznikol tu aj jeden z jeho filmov- Carmen, s ktorým mal veľa problémov, kvôli tomu, že mal málo času na jeho natočenie.
Po odchode z Essanay nasledovala spoločnosť Mutual. Tu sa skamarátil s Douglasom Fairbanksom.
V týchto troch spoločnostiach sa mu moc dobre nevodilo. Charles mal veľa nápadov, ako spraviť film vtipným a zaujímavým, ale skoro vždy mu tieto nápady neuznali. Tvrdili, že film nieje divadlo, a že na natočenie filmu je málo času. Takto sa Charlesove nápady vždy zmietli zo stola.
Po odchode z Mutual sa dostal do ďalšej- First National. Do tejto spoločnosti sa veľmi tešil. Po nejakom čase sa z nej stala spoločnosť Warner Bros. Natočil tu známy film Psí život. V tomto filme ukazoval na rôzne sociálne problémy.
Najznámejším filmom, ktorý vznikol v First National bol Kid. Bol to jeho prvý celovečerný film. Charles sa tu staral o sirotu a napriek tomu, že tento film je považovaný za drámu, je to vtipný film aj v tých najdramatickejších momentoch.
V roku 1919 s Mary Pickfordovou, Douglasom Fairbanksom a Davidom Griffithom založil vlastnú filmovú spoločnosť United Artist. Tu natočil svoje najlepšie filmy a grotesky, najznámejšie boli :Zlaté opojenie, v ktorom sa nachádza aj slávna časť tancu so žemľami.
Počas nakrúcania filmu Cirkus mal Charles veľa problémov, pretože štúdio, v ktorom sa film točil, vyhorelo a s ním aj veľká časť už natočeného materiálu. K tomu ešte jeho nervové zrútenie kvôli rozchodu s Litou Greyovou. Tieto udalosti sa odrazili aj na filme ako takom. Pôvodne vtipný film Charles obohatil o veľa smutných scén. Roku 1929 dostal za tento film pri udeľovaní Oscarov zvláštnu cenu- za všestrannosť, genialitu v hraní, scenár produkciu a réžiu.
Chaplinovu všestrannosť v roli herca, klauna, altéta, milovníka a blázna ukazuje film Svetlá veľkomesta, kde sa ako tulák zamiluje do slepej kvetinárky.
V časoch, keď vznikol film Moderná doba, filmy so zvukom už boli samozrejmosťou. O Chaplinovi bolo známe, že bol odporcom zvuku vo filme. Všetko sa snažil naznačiť gestami, a vyjadroval sa pomocou mimiky. Podobne to bolo aj Modernej dobe. Film bol nemý, iba časť, v ktorej sa Chaplin pokúša spievať bola so zvukom.
Parodiou na vládu Adolfa Hitlera bol film Diktátor. Chaplin tu hrá akoby dvojroľu-najprv židovského holiča, ktorý ušiel z psychiatrickej liečebne a nevie, čo sa za 20 rokov, ktoré tam prežil stalo. Druhou úlohou je postava Hynkela, ktorý oblbuje krajinu rôznymi nenávistnými rečami. K zámene týchto dvoch postáv dôjde až na konci filmu.
Keď tento film videl A.Hitler, údajne dostal záchvat zúrivosti.
Pán Verdoux. Chaplin sa v tomto filme inšpiroval skutočnými udalosťami. Hrá tu bohatého muža, ktorý je sobášnym podvodníkom. Peniaze potrebuje, lebo jeho manželka a syn nemajú z čoho žiť. Nakoniec však Henryho Verdouxa chytia a ide do väzenia.
V 50-tych rokov v USA sa Chaplinovi vypomstilo to, že nepožiadal o americké občianstvo. Kvôli falošnému obvineniu z neamerickej činnosti sa rozhodol z Ameriky odísť a natočil film Kráľ v New Yorku. Chaplin tu hrá kráľa, ktorý sa musel odsťahovať zo svojej krajiny a časom prišiel o všetko svoje bohatstvo. Je to jeden z posledných filmov kráľa grotesiek.
Posledným filmom Charles Chaplina bola Grofka z Hong Kongu. Hlavné postavy tu hrajú známi herci Sophia Loren a Marlon Brando. Chaplin si zahral len okrajovo, no podpísal sa pod réžiu, hudbu aj scenár.
Okrem talentu, ktorý sa týkal umenia mal Chaplin aj talent zvádzať neplnoleté dievčatá. Jeho prvá aj druhá manželka mali iba 16 rokov. Druhá manželka mu porodila dve deti. Tretie manželstvo 44 ročného Chaplina s 19 ročnou Paulette Godardovou vydržalo len 6 rokov. V roku 1943 sa oženil so svojou poslednou manželkou, dcérou dramatika
Eugena O"Neilla-Oonou. Tridsaťšesťročný vekový rozdiel jej neprekážal. Mali spolu osem detí.
Za svoj život dostal niekoľko ocenení-doktorát na Oxfordskej univerzite, neskôr vydal autobiografiu Môj život a v sedemdestiatych rokoch mu anglická kráľovná udelila titul Sir. Bol umelcom, ktorý získal prvého Oscara.
Keď cestoval do Londýna na premiéru jedného zo svojich filmov, ešte na lodi dostal správu, aby sa do Ameriky nevracal, lebo ho tam nepustia. Rozhodol sa preto presťahovať do švajčiarskeho mesta Vevey aj s celou svojou rodinou.
Do Ameriky už prišiel iba v roku 1972, aby si prevzal už druhého
Oscara za celoživotné dielo. Bol dojatý, no v Amerike už nechcel ostať žiť.
Vo Vevey viedol spokojný a šťastný život, až kým neprišli rôzne choroby. Na verejnosti sa naposledy objavil 15.10 1977, keď sa vo Vevey konali vinohradnícke oslavy.
Posledné mesiace svojho života prežil väčšinou na verande pred svojím domom.
Na Štedrý deň ráno roku 1977 Charles Chaplin zomrel potichu v spánku.
V marci 1978 niekto jeho telo ukradol. Telo sa našlo v máji toho istého roku a bolo vrátené na cintorín vo Vevey.
Vo svojej knihe v jednej z kapitôl okolo roku 1960 ešte plný života
píše, že má rozpísaných mnoho scenárov a dokonca jednu divadelnú hru.
Určite by tam bolo mnoho vtipných scén, no už nikdy neuzrejú svetlo kamery.
Človek, ktorý mal takmer neustále na tvári úsmev ho spôsobuje aj teraz mnohým iným ľuďom. Aj v dnešnom svete má Chaplin fanúšikov a veľa ľudí tvrdí, že jeho humor je nenahraditeľný.

 Blog
Komentuj
 fotka
felixviator  22. 4. 2009 22:59
Videl som Modernú dobu, Kida aj Diktátora.

Je to milé, keď niekto vie o svojom idole tak veľa ako ty.
Napíš svoj komentár