Pred pár dňami (či už skôr týzdňami) som zostal šokovaný. Vlastne, šokovaný som stále. Nad týmto národom, nad jeho mentalitou a schopnosťou nechať si prevŕtať koleno pre jeden cent vratného. Ale tentokrát som bol šokovaný z blogu jednej slečny. Nebudeme ukazovať prstom (lebo si nepamätáme kto to bol).

Aby som vás zasvätil. Slečna má blog, na ktorom uverejňuje svoje recepty a zaručené, overené postupy ako variť. Po domácky, jednoducho a hlavne aby sa čitateľ niečo naučil.
Znelo to dobre na úvod, ja sám sa len učím variť, (činnosť, ktorá sa stala mojím časovo naročným, pomerne drahým a teatrálnym koníčkom) a rád sa priučím od niekoho, kto to vie lepšie ako ja.

Tak som sa začítal. A zistil som, že k dosiahnutiu dobrej chuti potrebujete vegetu (ehm), na syrovú omáčku bambino (au) a šaláty si môžete vyrábať na roky dopredu, (no dobre pár dní). Zasiahlo ma to. Ako teroristi Ameriku (ako lietadlá, ktoré narazili do WTC pre neznalých, alebo ako Justin Bieber, pre tých ktorí si nie sú vedomí existencie toho malého televízneho programu menom správy).

Slečna totiž trafila, (nevedomky) klinec po hlavičke. Po značnom zdrbaní mi došlo, prečo tento národ nie je na mape Mischelinu a žerie pičoviny, za ktoré by ich autori mali ísť do väzenia. Jednoducho sa mi zdá, že nikto nevie ako má vyzerať poriadna gastronómia. Nebavíme sa tu teraz o 3 Mischelinovských lokáloch, kde posadnutosť dokonalosťou nepozná hranice. Bavíme sa o jednoduchom, poctivom jedle, uvarenom bez adatív (glutaman sodný..., všelijaké iné sračky) a surovín nízkej kvality (lebo to stálo o 3 centy menej ako 4x kvalitnejšia surovina).
O jedlách plných chuti, pripravené s láskou a zapálenosťou.

Po malej slovnej online vojne som si povedal: Challenge accepted.
V tomto blogu sa bude variť, nadávať a vysvetlovať. Chystám sa Vám ukázať, čo to je navariť kvalitné jedlo, koľko času to stojí, ale predovšetkým dať Vám recepty a postupy. Aspoň si uvedomíte koľko roboty je za tým a prečo si reštaurácie za kvalitné jedlo pýtaju vyššie peniaze. A snáď do zlých reštík prestanete chodiť (vrátane vývarovní). Budem vykrádať veľkých šéfkuchárov, hrať sa s ich receptami, vysvetlím Vám vedu za varením (áno decká, chémia, fyzika, biológia fungujú vo varení) a dám Vám všetky recepty, aby ste si tieto jedlá vedeli pripraviť doma.

Niektoré z nich budú klasiky francúzskej, slovenskej alebo inej kuchyne. Budem variť klasiky, ako napríklad bravčový perkelt, ktorý som troška upravil na základe techník, ktoré som sa naučil (a ktoré naučím Vás), exotické jedlá ako hovädzí chvost alebo vnútornosti. Skrátka veci, o ktorých ste ani netušili, že chutia geniálne.
Teraz si možno hovoríte, že každý dokáže zobrať do ruky kuchárky a vykrádať ich.

Ako hovorím, učím sa. Keď ste v živote varili aj niečo iné ako párky, tak viete že ani varenie podľa kuchárky nemusí priniesť výsledky ako z priloženého obrázka. Varenie je tiež remeslom ako dajme tomu obrábanie kovu. Stovky rokov veľkí šéfkuchári vyvíjali techniky, ktoré používame dodnes a umožňujú tvorbu konzistentného jedla (opäť pre neznalých, to je pokrm, ktorý po každom navarení chutí rovnako). Ovládnuť tieto techniky chce cvik.

Dám ruku do ohňa, že keď ste prvýkrát piekli kura, dostali ste niečo suché, v horšom prípade pripálené. Už príprava obyčajných kuracích pŕs vie byť umením. Pozývam Vás na cestu, počas ktorej sa tieto základné techniky budeme učit spolu.
Keď ovládnete tieto techniky, môžete sa pustiť do tvorby svojich vlastných receptov, ale musíte mať otvorenú myseľ, chuť experimentovať a skrotiť svoje ego (nie každý Váš výtvor musí byť dobrý, aj keď si to o ňom myslíte).
Mám pre Vás malé prekvapenie. Svoje pokusy budem natáčať a zverejňovať.

Brúste nože, pripravte leukoplasty a ideme na to.
Bon appetit.

 Blog
Komentuj
 fotka
lanthorn  1. 3. 2013 22:37
@ordinarygirl , @anitchka , @lunik666 ak vydrzite hodinu, hodim prve video
 fotka
mix  2. 3. 2013 00:28
A čo je? kdeje?neudalo sa?
 fotka
lanthorn  2. 3. 2013 00:40
@mix , finishujeme o 15-20min so strihanim
 fotka
zajkousko  2. 3. 2013 01:18
konečne niečo zmysluplné a pekné vidím na birdzi .......filip
 fotka
etelnair  2. 3. 2013 02:21
 fotka
whomadewho  2. 3. 2013 02:38
@fleur1301 nemyslel na teba?
 fotka
eveve  2. 3. 2013 03:42
teším sa že má niekto na slečnu podobný názor ako ja
 fotka
lanthorn  2. 3. 2013 03:48
@eveve skoda ze som si nepomenul ze aky ma nick ked som to pisal sa cudujem ze niektory ludia hovoria ze tie jej recepty su pecka.

kazdopadne pridal som teraz recept na chilli con carne tak si najdi dakedy cas a enjoy

shere a repost dakujem
 fotka
kokinka  2. 3. 2013 03:48
ano to je pravda že ludia nevedia čo je zdravé. a ani nemajú ako.



to sa nikde neučí

vychováva sa len k tomu, ako varili naši rodičia

všade kde sa dá stravovať za peniaze, sa robí nezdravé jedlo. a ak nie všade tak SKORO všade
10 
 fotka
lanthorn  2. 3. 2013 03:52
@kokinka



zdrave nezdrave je relativne, dakedy sa hovorilo ze je nezdrave jest maslo a varit na zivocisnom tuku, dnes sa zistilo ze margarin a niektore rastlinne oleje su poriadny bordel.

Po pozreti mojich receptov si mozes tiez povedat ze nevarim zdravo.

Pouzivam celkom vela masla (lebo dodava jedlu chut, omackam lesk a kopa dalsich dovodov).

Je to nezdrave? je to na polemiku, ale zober si ze v francuzy maju najdlhsiu life expectancy v europe, takze az taka tragedia to stym maslom nebude.
11 
 fotka
kokinka  2. 3. 2013 04:12
tazko povedat ja sa nevyznam

ale rada by som...



a co ak ti francuzi ziju tak dlho kvoli niecomu uplne inemu?
12 
 fotka
burble  2. 3. 2013 04:37
to, že vieš dobre a zdravo a ták variť je jedna vec, to je super.



ale ak prídeš na to, ako tie tvoje skvelé jedlá pripraviť s minimálnym kuchynským vybavením, talentom všetko jedlo dojebabrať, minimom času na varenie a tak, aby som sa najedla z eura denne, potom ťa budem uznávať.
13 
 fotka
loriana  2. 3. 2013 08:29
hovoríš klasika
14 
 fotka
lanthorn  2. 3. 2013 15:32
@kokinka hektolitre stoloveho vina a 35 (alebo 30?) hodinovy pracovny cas tam tiez hraju rolu
15 
 fotka
lanthorn  2. 3. 2013 15:43
@burble challenge accepted!



jedlo za euro na hlavu neni problem. s minimom casu to uz problem je. natri si chleba s mastou a cibulou a zmestis sa do limitu. alebo sa zoznam s konceptom, ktory sa vola praca. celkom to vie zlepsit budget.
16 
 fotka
tommyhot  4. 3. 2013 07:51
@burble to ako keby si chces kupit novy sedmickovy bavorak za 1000 eur. Najest sa dobre a zdravo za 1 euro sa neda. Alebo mame rozidelnu definiciu slova zdravo.



Mimochodom som zvedavy na tie recepty. Ja ked mam cez vikend cas tak vyvaram, aj ked samemu sa mi neoplati velmi varit. Vcera som trochu experimentoval a zistil som, ze kapustnica je dobra aj stiplava (kombinacia stiplavych klobas od madarskeho farmara a mletych chilli papriciek. Kapusta od toho isteho farmara, ziadne konzervovane picoviny z tesca.
17 
 fotka
lanthorn  4. 3. 2013 09:18
@tommyhot ale da sa len to chcelo trocha zalovit v moznostiach
18 
 fotka
burble  4. 3. 2013 09:29
@tommyhot nie som takto náročná a sedmičkový bavorák si nikdy kupovať nechcem. a takisto na jedlo nemám nejako prehnané požiadavky.



a ak by som mala dostatok peňazí, jedla by som bez rozmýšľania to, na čo mám chuť, takže by som vlastne jedla dookola to isté. takto som zľavila z nárokov na chuť a rozmýšľam nad tým, čo zjem.
19 
 fotka
fleur1301  4. 3. 2013 10:00
@whomadewho áno, myslel



@lanthorn keď už ma tu teda otagovali, tiež by som ti chcela k tvojmu blogu niečo napísať. Vopred sa ospravedlňujem za litánie.



Za prvé, som pani.



Za druhé, na úvod každého blogu som písala, že sú to moje verzie receptov, ktoré ľudia poznajú možno inak a že si ich majú keď tak upraviť. Keď ma tu potrebuješ zhadzovať, ok, to je tvoja úroveň...Nemám v úmysle sa s tebou hádať. Len niektoré veci, ktoré si napísal, považujem za bludy.



Namiesto toho, aby si mi ten blog len skritizoval, si mohol nejaký z tých receptov vyskúšať, a namiesto vegety si tam dať pre mňa-za mňa soľ a všetky možné bylinky (ináč, vieš o tom, že existuje aj domáca vegeta? Mala som na ňu niekde aj recept, ak ho nájdem, tak ti ho pošlem, to je rovnaká "sračka" ako tá kupovaná?), namiesto bambina pokojne aj ricottu alebo parmezán, alebo čo by si uznal za vhodné. A šalát som napísala, že vydrží maximálne dva dni, pokiaľ sa dobre pamätám.

Neverím tomu, že ty si ako decko vegetu a bambino nejedol, a moje recepty tiež už jedlo dosť veľa ľudí, všetci žijú, sú zdraví a kritiku na moje jedlo som nikdy nepočula Možno to treba skúsiť uvariť, a až potom pindať. Alebo si to urobiť po svojom a môj pôvodný recept použiť iba ako inšpiráciu



Za tretie mi dojde smiešne, ako všetci zhadzujú možno dva alebo tri recepty, ktoré som tam uviedla.

Alebo aj strapačky sú sračka? Aj bryndzové halušky? Aj slepačí vývar? Aj kapustnica?

Lebo pokiaľ áno, tak mi je ťa ľúto, že nemáš rád naše typické slovenské jedlá, ktoré sú dobré a sýte. Určite každý jeden z vás na nich vyrastal, rovnako ako ja.



Vieš čo by som dala za to, keby som takéto recepty mala, keď som začala bývať sama a potrebovala som navariť niečo normálne? Namiesto toho som hodiny volala s mamou alebo s babkou. Lebo takmer v každej kuchárskej knihe nájdeš úžasne zištné recepty ako kuracia galantina s mozzarellou a čerstvým špenátom alebo králika na neviemčom, ale niektorí ľudia majú skrátka radšej klasickú domácu kuchyňu, na ktorej žili aj naši starí rodičia a boli zdravší ako my, napríklad segedín, sviečkovú, moravského vrabca, vývar...



Sorry, píšeš, že ideš ľuďom ukázať "poriadnu gastronómiu", jedlo, ktoré je uvarené s láskou. Prečo by napríklad moje jedlo nemalo byť uvarené s láskou? Za to, že na jeho prípravu nepotrebujem pomaly tri dni?



Akože ja ti fandím, čítala som si ten recept na chilli con carne a keď to budú ľudia skúšať a bude sa im to páčiť, tak super. Finančne až tak náročný nie je, skôr na čas. Ale osobne si myslím, že takáto gastronómia sa nedá porovnávať s klasickými domácimi receptami, ktoré som napríklad písala ja. Sú to dve odlišné veci.

Tá moja je pre ľudí, ktorí varia(a jedia) aby žili. Tá tvoja je pre tých, ktorí žijú aby varili(a jedli).

(Ináč, celkom ma zarazilo "ochutené maslo" do ktorého nejde maslo...)



Okrem toho, sám priznávaš, že je to koníček, ktorý ti zaberá veľa času a je drahý. @burble si tu napísal, že si má nájsť prácu. (Pokiaľ nevieš, tak na tejto stránke je väčšina študentov, takže maximálne brigádu a ani z tej asi nebude mať toľko peňazí...)

Bohužiaľ, niektorí ľudia nemajú veľa peňazí aj keď tú prácu majú, lebo žijeme v skurvenom štáte, a keď už tú prácu majú, tak na to varenie nemajú toľko času. A preto si ma kľudne pre mňa-za mňa v tých blogoch aj taguj ak to máš za potrebu, tí, ktorí sú na tom s časom aj peniazmi podobne ako ja ocenia viac moje recepty ako tvoje, bohužiaľ. A nejde o to, že človek "by si nechal za cent aj koleno vŕtať", ale keď tie prachy nemáš, tak skrátka musíš šetriť, bohužiaľ Nebudem si kupovať panenku a sviečkovú, keď nemám z čoho zaplatiť účty.



A ešte na záver, chcela by som, aby si mi ukázal jednu surovinu, od ktorej je 4x kvalitnejšia surovina drahšia IBA o 3 centy, či koľko si to napísal
20 
 fotka
lanthorn  4. 3. 2013 19:22
Madam @fleur1301 beries to osobne cele a nafukujes do extremnych proporcii.

Nemam pocit, ze som ta nejak zhadzoval. To, ze ti nieco nepochvalim nie je automaticky zhadzovanie. Nauc sa prijimat kritiku a pouzit trocha sebareflexie a zamysliet sa.



Ktore veci konkretne su bludy mimochodom? Nezvykavam pisat veci, ktore si neviem vyargumentovat, takze ked su nejasnosti milerad vysvetlim.



Takto ti poviem, recepty co som cital, napr. z poslednej kategorie maso sa mi zdali byt nedotiahnute. Nehovorim, ze museli chutit asugerecht zle, ale stecilo by troska a boli by na inom leveli.



Neviem si predstavit, ze co je to domaca vegeta, ale chutene soli sa pouzivaju pomerne casto v gastronomii.



Bambino je na omacky zle. zle sa rozpusta, zle chuti a za 1.30 kupis normalny syr, s ktorym ta omacka bude lepsia. Vydrz salatu som zvelicil (mimochodom, ked sa ti nejake veci zdaju byt zvelicene to bola pointa). To ze tvoje recepty jedlo dost vela ludi a ziju je pekne, ale nie je to argument. Aj v skolskej jedalni sme jedli roky a zijeme. Len spomienky nemame najkrajsie.



Strapacky a bryndzove halusky nemam v laske, slepaci vyvar pochovavas dalsou davkou vegety, kapustnicu som necital.

Segedin, svieckova, vrabec su klasiky ale treba ich vediet robit. Milujem ich. A maju jednu vec spolocnu, potrebuju vela casu na varenie.



Tvoja recnicka otazka ci nevaris s laskou je klasicky priklad toho, ze si myslis, ze na tebe nejak bazirujem. Uvodny clanok patril aj lumpom v restauracnych kuchynach, ktori robia kucharcinu len preto, ze nemaju iq na nic ine. Ludia, ktori to robia z povinnosti a flakaju to kde sa len da.



Podla mna sa da porovnavat, len je otazne ake mas standardy. Doma ked sa varila svieckova, vzdy to bola zalezitost na pol dna, rovnako ako slepacia polievka a dalsie jedla. Dobre jedlo chce cas. Cim lacnejsie maso tym viac casu, tam proste s tym nic nenarobis.



V clanku v zlozeni som zabudol napisat, ze do ochuteneho masla ide ochutene maslo, ale ked si precitas postup maslo je spomenute a je aj vo videu. Za tuto drobnu chybu sa inkvizicii ospravedlnujem.

A zijeme len raz, tak preco jest kvoly prezitiu?



Je drahy konicek, lebo varim narocne veci a robim chyby. A za chyby sa plati. Vyhodit niekolko hodinovu robotu proste zamrzi, ale clovek sa uci na chybach. Robim tieto blogy, aby ludia nerobili tie iste chyby.



@burble mi ten navrh nekomentovala nejak, ale vzhladom na to ze sme prehodili dve tri slova sa netvarila urazene. Pozri ja som tiez student, pracujem full time a 3x do tyzdna vecer dochadzam do Viedne do skoly. Pred rokom som studoval na dvoch vyskach paralelne dokonca. A stiham varit, chodit do fitka, venovat sa priatelke a chodit na pivo. Time management madam.



Dnes su moznosti ako si privyrabat uzasne. Mozes sa naucit robit weby napriklad (www.udacity.com, codeacademy.com, coursera.com, edex.com) a robit za par halierov weby. Poznam ludi, co zakladaju jeden web za druhym a kasiruju za reklamu. Z 20tich webov sa im nazbiera dost penazi, ze nemusia pracovat. Dnes mas moznosti a moznosti staci sa poobzerat a hecnut sa. Nikto ti nic zadarmo neda.

Vyhvorky ze nemam talent na technicke veci neberem. Uverim ti, ze si mala naprd matikara na strednej, hrozneho fyzikara, ale to neznamena ze sa to neda naucit ked clovek chce. V dobe googlu sa da vsetko. Aj matiku sa naucit (khanacademy.org).



Mas pravdu, zijeme v skurvenej krajine, kde si ludia volia kokotov za vladcov. Ja osobne som fanusikom ekonomickejsich kusov masa. Su natrieskane chutou, len ich treba vediet pripravit. Myslim, ze ked prestanes kupovat vegetu tak usetris.

Cestoviny su najlepsi priklad.
21 
 fotka
eveve  4. 3. 2013 19:35
Ja ťa asi milujem @lanthorn ! (priateľke sa vopred ospravedlňujem, nemyslela som to tak doslovne)
22 
 fotka
lanthorn  4. 3. 2013 20:00
@eveve ona to chape
23 
 fotka
frano  5. 3. 2013 00:04
@lanthorn som zvedavy na tie recepty urcite budu njektore z nich zaujimave aj pre mna..

ale ani mne sa nepaci ze zhadzujes @fleur1301 ,je este mlada a snazi sa,to si nezasluzila.Mozno bude v tvojich rokoch tiez vyvarat na vyssej urovni ale momentalne nato nema prostriedky,a medzi nami myslim ze jej recepty bude varit omnoho viac ludi z tohto portalu ako tvoje,prawe koli tym surovinam ktore pouziva a ich cene.

Ja jej fandim ako kazdemu kto sa snazi,lebo snaha je zaklad uspech pride neskor..
24 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 00:09
@frano

neviem chlape, moj ciel nie je nikoho zhadzovat. asi sa to tak zda kedze moj styl nie je ueber pozitivizmus, ktory sa dneska nosi ale destilovana uprimnost. som asi zo starej skoly kde sa posielame do pice celkom kamaratsky a o 30 sekund sa uz obijmame.
25 
 fotka
frano  5. 3. 2013 00:40
@lanthorn tak ti to poviem polopate-neber jej radost z varenia...

ked do nej bude kazdy rypat tak s tym prestane a to by bola skoda,moze sa z nej vyklut dobra kucharka,ma nato este dost casu..
26 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 00:42
@frano

vsak sa snazim inspirovat
27 
 fotka
fleur1301  5. 3. 2013 11:34
@lanthorn ale takouto kritikou a podryvanim sa neinspiruje. Aspon mna to teda neinspiruje :/

Vies, rozdiel medzi tebou a @frano je ten, ze mate priblizne podobny nazor na to, co robim, az na to, ze on ma nezjebal, ale poradil mi, co by ako urobil inak, a co by nerobil a preco. A to je pre mna kritika, ktora ma zmysel. Okrem toho, ma "nezjebaval" verejne blogom alebo komentom k blogu, ale napisal mi to do TS. A ja si to vazim.



@frano Ďakujem. Ale myslim, ze momentalne su vacsim problemom peniaze ako nedostatok skusenosti. Len varim inak. Nie som vystudovana kucharka.

Ked budem mat na to peniazky a budem si moct dovolit aj ja kupit lepsie suroviny a experimentovat, velmi rada vam pridam aj ine recepty.

Podstata toho, co som chcela blogmi dosiahnut je prave to, ze ludia z tohoto portalu skor potrebuju nieco lacnejsie, casovo nenarocne a pomerne jednoduche, ved predsalen, su to vascinou studenti a moj blog bol reakciou na to, ze niektore baby nevedia urobit v 17tich ani prazenicu. Nie to este polievku.

A ako som uz napisala vyssie, co by som ja dala za to, keby mi v 16tich niekto dal taketo recepty. Ja som si to odtelefonovala s mamou a babkou, lebo som od 16tich byvala sama a starala sa o domacnost. A tiez som sa x-krat sekla...
28 
 fotka
burble  5. 3. 2013 18:43
a ešte by ma zaujímalo, kde je ten eurový recept čo si vraj vymyslel!
29 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 20:34
@burble coskoro snad do konca tyzdna to stihnem zostrihat, natukat a celit kritike
30 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 23:07
@fleur1301 to ma mrzi a ospravedlnujem sa, je lahke sa nechat uniest.

skusme zakopat vojnovu sekeru a zacat od znova
31 
 fotka
fleur1301  6. 3. 2013 11:14
@lanthorn suhlas
32 
 fotka
lanthorn  6. 3. 2013 11:31
@fleur1301



Screenshot
33 
 fotka
trdelniiiq  8. 3. 2013 10:13




a ono, co sa tyka michelinu, na slovensku, resp. v slovenskych restauraciach michelin nebude, dokym si majitelia neuvedomia, ze michelin sa dava pre kuchara a kym budu kazdy polrok menit osadenstvo za hrncami, michelin nepride nikdy



ved zober si, ze chodia do restauracie aj par rokov po sebe a ked vidia, aky system tu funguje, hned sa aj otocia na pate a odidu prec
34 
 fotka
lucina223  8. 3. 2013 22:12
Domáca vegeta- rozomelú sa rôzne druhy zeleniny(mrkva,petržlen,kaleráb,karfiol,brokolica,zeler,cibuľa,paprika,cesnak),pridá sa soľ(treba dodržiavať presný pomer,ale nepamätám si,koľko tam babka dávala). Keď to máš rozomleté a premiešané sú 2 možnosti:

1)Zavaríš to, lenže tu keď to otvoríš musíš do pár dní spotrebovať.

2.)usušíš a keď to je suché tak znova pomelieš...
Napíš svoj komentár