Minulý rok som robil doma menšiu party. Nič extra, zopár fľašiek vína, nejaké steaky a tento dezert pre pár známych a nejaké micinky, ktoré si známi doniesli.Keď varíte pred menším publikom stávate sa automaticky rockovou hviezdou. Veľký kuchársky nôž a komentovanie práce, vysvetľovanie postupov považujú micinky za celkom slušnú alchýmiu a stačí to na to aby sa pozabudli, že jednak nedošli na rande s vami a jednak, že v miestnosti máte polovičku.



Ich pozornosť sa sústreďuje na kuchára a pripadáte si pred sporákom ako Iggy Pop. Namiesto gitár počujú ako nôž prechádza zeleninou, namiesto poskakovania na pódiu vidia isté pohyby pred sporákom a funguje to identicky. Ale priznajme si, steakom micinky do kolien nedostanete. Chce to dezert. Keďže dezert bola pomerne last minute myšlienka, potreboval som niečo, čo sa dá rýchlo zbúchať a bude to dostatočne pevné kým zbaštíme steaky a vypijeme všetko naše kvalitné víno.

Roulad marquis roláda bola dokonalá voľba. Čistý čas príprav je na 30 minút max a v chladničke dezert potrebuje len 15 minút. Pár vajec, kakao, čerstvé ovocie a šľahacka tvoria základ tohto dezertu, a čo ho robí unikátnym je couli, ktoré k tomu podávate. Pohľad na publikum pri jeho ochutnavaní hovoril za seba. Miestami to vyzeralo, že účastníci prežívajú orgazmus.

Možno boli baby len dlho single, predsa len chalani sme všetci z IT fachu a debaty sa aj pri víne vedia ľahko zvrtnúť na technické tliachanice pomerne skoro. Avšak v momente kedy si dali svoj prvý hlt pôsobili, akoby boli transportované do paralelného vesmíru, kde v pozadí hrá David Bowie Cat people (
Screenshot
svetlá sviečok plápolajú a George Clooney sa na ne usmieva.

Každopádne funguje to. Je to ľahké, skoro nič sa nedá pokaziť a budete potrebovať len metličku alebo mixér.

Korpus
Fáza 1
80g práškového cukru
3 žĺtka

Žĺtka vyšlaháme s cukrom do fázy, pri ktorej pri šlahaní metlička bude nechávať viditeľnú stopu v žltkoch a potom pomaly zmizne. Táto fáza sa volá ribbon stage.

Fáza 2
4 bielka
45g práškového cukru
Bielka vyšlaháme na jemný sneh. Neprestávame šlahat, ale začneme priszpávať cukor a šlaháme, kým nemáme tvrdý sneh.

Fáza 3
50g kakaa
15g zemiakového škrobu

Toto je najdôležitejšia fáza. Keďže cesto neobsahuje žiadnu múku, jediný zdroj vzduchu, ktorý cesto pri pečení nadvihne je vzduch uväznený v bielkach. Pri klasických cestách z múky glután v múke vytvorí vďaka mieseniu mriežku, v ktorej uväzní vzduch. Vplyvom tepla sa vzduchové bubliny v trúbe nafúknu a vďaka tomu máme pekne vydušné, ľahké cesto.

Na úvod si presitkujte kakao a škrob. Je to dôležité, aby ste v ceste nemali celé extra horké kúsky kakaa, ktoré vám pokazia zážitok.
Tu máme len vzduch uväznený v bielkach. Toto manželstvo je sakra nestabilné a neopatrným zaobchádzaním ho vieme veľmi ľahko vymlátiť. Výsledný korpus bude potom tvrdý ako rohožka a keďže bude mať aj podobnú farbu, kľudne si ju možte hodiť pred dvere. Takže ako spojiť bielka a žĺtka? Začnite s tým, že odoberiete asi tretinu bielkov a metličkou ich všlaháte do žĺtkov. Toto zľahčí žĺtka a zabráni tomu, aby žĺtka rozbili bielka. Žĺtka prilejeme k bielkam a zmes pomaly miešame. Trik je v pohybe. Varechou musíte zájsť pod bielka a späť hore. Pozrite sa na videu, blbo sa to opisuje.

Keď sa zmes začne spájať, začnite prisypávať kakao a pokračujte v miešaní, kým cesto nebude homogénne.
Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho maslom a posypte múkou. Keď to odfláknete, cesto sa vám prilepí a game over.
Cesto rozpestrieme na papieri a pečieme pri 200°C 10 minút.

Coulie
150g malín alebo iného drobného ovocia

Cukrový sirup
Colie je veľmi fancy názov pre neuveriteľne primitívnu a neuveriteľne chutnú vec. Po prvej ochutnávke si nebudete vedieť predstaviť dezert bez tejto nádhery.
Na cukrový sirup potrebujeme kryštálový cukor a vodu v pomere jedna k jednej. Dáme na sporák a akonáhle sa cukor rozpustí a zmes začne vrieť, sirup je hotový. Ovocie dáme do mixéra a romixujeme, prilievame sirup podľa chuti. Keď sa vám tá zmes bude zdaťt prikyslá dajte viacej sirupu. Lejte postupne a ochutnávajte. Dochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy.
Zmes precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili kôstok.

Finále
250ml smotany na šlahanie 33%
50g práškového cukru

Cesto vyberieme z trúby, minútku necháme vychladnúť, obrátime ho papierom na pečenie hore a opatrne odlúpneme papier.
Smotanu vyšlaháme a keď začne hustnúť, prisypeme cukor a vyšlaháme na šlahačku. Keď prešlaháte smotanu, dostanete maslo.

Korpus potrieme s coulie, rozprestrieme šlahačku, ale nie úplne až po okraje, aby nám pri rolovaní nevybehla, posypeme malinami a zrolujeme.

Toto je najkritickejší krok. Ideálne je mať dva plechy na pečenie a využiť papier na pečenie a váhu korpusu na rolovanie. Nadvihnete kraj papiera a cesto s plnkou sa začne nejak prirodzene rolovať. Opatrne postupujte a celé to zrolujte.
Hotovú roládu dajte do chladničky na 15 minút minimálne, ideálne na dve hodky.
Podávame s čerstvým ovocím a zvyškom coulie.

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  12. 8. 2016 01:16
@mkamka Toto mi zrob!
 fotka
mkamka  15. 8. 2016 23:10
@antifunebracka Skúsila som to dnes doma, tak dúfam, že u vás mi to vyjde lepšie, lebo s výsledkom nie som spokojná.
A dík, že si ma tu označil, už dlho som sa chcela dostať k týmto blogom, len som nevedela nick.
 fotka
antifunebracka  16. 8. 2016 21:19
@mkamka Ja viem, som to pre teba dlhočizne hľadal a už sa ani nehnevám, že ste ma nezobrali na stanovačku.
 fotka
mkamka  16. 8. 2016 22:25
@antifunebracka Ďakujem.
Neprihlásil si sa a hľadali dievčatá. Párkov tam bolo dosť.
 fotka
antifunebracka  17. 8. 2016 17:08
@mkamka Nevidel som, ani som nevedel, ale ber to ako náhradu za Hrozno
Napíš svoj komentár