Kto číta pomaly, stráca drahocenný čas. Aby sme čítali rýchlejšie, musíme sa vzdať metódy čítať slovo za slovom.

Je oveľa úspornejšie obsiahnuť pohľadom celé slovné skupiny. Mali by sme byť schopní celý riadok zachytiť troma pohybmi očí.

Ak to budete chvíľu skúšať, zistíte, že riadok možno rozdeliť na dve vizuálne polovice. Aby ste si nacvičili tento spôsob čítania, zoberte si nejakú staršiu knihu a rozdeľte si strany dvoma zvislými čiarami na tri stĺpce.

Potom začnite s nácvikom rýchleho čítania.

1. 1. Svoj pohľad pritom upriamte nie na prvé slovo daného riadku, ako ste to robili doposiaľ, ale pokúste sa zachytiť svojím pohľadom celý prvý úsek riadku.

1. 2. Tým istým spôsobom prečítajte druhý úsek, potom tretí úsek a ideme na nový riadok. Keď zvládnete tento postup ( zvyčajne je to až potom, keď uvedeným spôsobom budete čítať niekoľko dní ), môžete pokročiť ešte ďalej.

1. 3. Skúste postupovať tak, že s čítaním začnete tam, kde prvá kolmica pretína riadok. Potom pohľad preneste tam, kde druhá čiara pretína riadok. Ľahko zistíte, že aj dvoma očnými pohybmi môžete obsiahnuť celý riadok.


Samozrejme, že to chce trochu cviku. Ak ste doteraz čítali jeden riadok priemerne na deväťkrát ( t.j. vaše oči sa 9 x fixovali ), pri periférnom čítaní stačia na začiatku tri a neskôr iba dva očné pohyby na prečítanie celého riadku.

Pochopiteľne však, že pri nácviku tejto, pre vás novej, metódy čítania musíte vytrvať. Starý návyk pomalého čítania musíte nahradiť novým, a to nejaký čas trvá.

Asi po troch mesiacoch sa vyvinie periférne čítanie do tej miery, že na obsiahnutie riadku stačí iba jeden pohľad. Aby sme si túto schopnosť vypestovali, rozdelíme knižné strany iba jednou kolmicou v strede a upriamime pohľad len na stred riadku.

Je jasné, že táto metóda čítania fantasticky odbremení očné svaly, a pritom sa dá ľahko osvojiť. Čítať riadok v troch etapách ( neskôr v dvoch ) môže vlastne každý, ak sa to bude vedome usilovať naučiť.

Takto môžete jednoducho zredukovať záťaž svojich očí až o 2/3 bez toho, aby ste sa preťažili alebo ohrozili príjem informácií.

 Návod
Komentuj
 fotka
troublemaker  23. 11. 2009 08:25
zaujímavé. skusal to nekdo???
Napíš svoj komentár