Akakolvek zmienka na jeho adresu vyvolava okamzite reakcie. Pritom nie tak davno sa bola madarska vlada poklonit na hrobe Hortyho, ceska vlada sa bola poklonit na hrobe Hachu, polska vlada vzdala uctu a za narodneho hrdinu vyhlasila Pilsudskeho ktory chcel vytvorit stat od Baltu po Cierne more, mal take ambicie a siel aj do vojny a s nemcami do konfliktu. Kazda z tychto vlad riesila osoby ktore boli v cele statov nejakym sposobom.

U nas je otazka postavenia Jozefa Tisa a Slovenskeho statu tabuizovana. Ten stat bol uznany USA aj ZSSR. Rusi dokonca mali velvyslanca v Bratislave a volal sa Puskin a odvolany bol az Slovensko im vyhlasilo vojnu. Mali sme ucast vo vojnovom konflikte na strane porazenych mocnosti. Ale vsetko co robil Tiso pred, cez a po si vyzaduje uprimnu rozpravu, aj o chybach, aj o omyloch aj o dobre. Nechcem ochranovat a ospravedlnovat chyby ani chvalit zasluhy, ale realne sa musi Slovensko o nom vediet rozpravat aj vysporiadat s touto osobnostou. Ked HZDS chcelo mu vzdat uctu ako znak zmierenia tak nemali kde pretoze jeho hrob nepozname, je iba domienka kde je.



Tiso dohral ulohu verneho spojenca co ho stalo zivot. Slovensky stat sa opieral o zbrojny priemysel a bol satelit Nemecka, ale nemohol byt iny iba kopirovat nemecku politiku. Samotny proces s Tisom podla zapisov prokuratora Raslu, aj korespodenciou ktora prebiehala medzi SNR a prezidentom Benesom, bol taky ze Benes poziadal SNR aby rozhodla o tom ci ma potvrdit trest smrti pre Tisa. A SNR to vratlia bez odpovede preto rozhodol o poprave. Urobili sa chyby, ked nasi nemali ziadat brannu moc vtedy ked chceli urobit prevrat a prejst na druhu stranu, SNP nevyslo a stalo vela obeti, a vrhlo nas do tragedie.



V zahranicno politickej oblasti sme sa dostali medzi 2 tlaky, poliaci a madari povazovali za potrebne vytvorit polsko-madarsku hranicu na uzemi Slovenska. Vtedy slovenska reprezentacia isla poprosit do Nemecka o pomoc. Slovensko si zobral pod palec Hitler a z Ciech urobil Protektorat. Po vojne bol stat obnoveny, vdaka dohode Beneša z Moskvy z roku 1943 z decembra, to bolo rozhodnute skor ako bolo povstanie.



Slovensko bolo ekonomicky viac prosperujuce ako Cechy, SK koruna mala vacsiu zamenitelnu hodnotu ako CZ koruna. Kurz bol 8:1. Slovensky štat neplnil len negativnu ulohu, samozrejme nemali sme sa zapliesť do vojny.



Potom sa dostava k moci KSČ, zrusia sa zakony Slovenskeho statu, mena sa spaja a vznika jednotna banka a jednotny system. Pre KSČ bola rozhodujuca solidarita triedna nie narodne veci ktore sa potlacali.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
mezomus  4. 11. 2022 22:11
tisov hrob je na martinskom cintorine v ba.
 fotka
kolosko  5. 11. 2022 00:57
@mezomus ale ci je tam jeho telo to nevieme, dobre vies ake s tym boli problemy v minulosti, ked sa analyzovalo podla DNA ci tie kosti patria Jozefovi Tisoovi.
 fotka
james98  5. 11. 2022 11:25
Že sa ti chce tie mečiarovské kecy prepusovať stále
 fotka
luc.ka  5. 11. 2022 12:30
@mezomus fakt? Boli sme sa tam prejst a zdalo sa mi, ze sa tam nieco take mihlo, ale nevenovala som tomu pozornost. Pojdem este raz, sfuknut sviecky ?
 fotka
yacopsae  5. 11. 2022 17:13
@luc.ka <3
 fotka
hetfield  5. 11. 2022 20:17
@luc.ka hrob tam stále je ale už len symbolický,kosti previezli do Nitry
 fotka
vreskot000  6. 11. 2022 21:22
mna by skôr zaujímalo kde je pochované telo veľkého národovca a katolíckeho kňaza Andreja Hlinku, kedže do konca komunizmu o tom udajne vedeli traja kňazi, aspoň tak sa o tom rozprávalo, a keďže oni už zomreli. nik nevie kde je pochovaný.
Napíš svoj komentár