Veríte v nadprirodzeno , duchov či máte proste radi strašidelné príbehy?
Tu je krátky zoznam niekoľkých miest najviac naháňajúcich hrôzu zo sveta.
Najstrašidelnejšie nemocnice
Snatórium Waverly Hills
Každá stará nemocnica má svojich duchov zomretých pacientov, strašidelný príbeh a zákutia, ktorým sa treba radšej vyhýbať oblúkom. Sanatórium Waverly Hills sa však dostalo medzi top strašidelné miesta sveta, kam neradno chodiť vôbec, tobôž po polnoci. Kedysi honosné miesto pre liečbu pacientov chorých na tuberkulózu, dnes oplotená, schátraná, a predsa dobre strážená budova, ktorá naháňa zimomriavky aj za bieleho dňa.

10


Na začiatku storočia bola tuberkulóza jednou z najdesivejších chorôb. Vedelo sa, že koho raz prepadla, len málokedy sa z nej dostal. Sanatóriá sa množili ako huby po daždi a pacientov pribúdalo. Aj preto otvorili v júli 1910 dvojpodlažnú nemocnicu Waverly Hills v Louisville, Kentucky, kde sa mohli chorí liečiť v pohodlí, hoci museli byť izolovaní. Choroba sa ľahko prenášala a Waverly Hills sa stala dočasným a v mnohých prípadoch aj finálnym domovom pre 40 až 50 pacientov. Už o niekoľko mesiacov majitelia zistili, že kapacity sanatória sú primalé pre veľký počet postihnutých a tak začali rozmýšľať nad novou, lepšie vybavenou budovou. Pacientov premiestnili a za dva roky im vybudovali päťposchodovú honosnú, moderne vybavenú budovu, ktorá mohla poňať minimálne štyristo pacientov.
Podľa oficiálnej stránky sanatória vyzeral život v ňom priam idylicky. Pacienti umierali, to áno, ale množstvo sa vyliečilo a liečbu majú dodnes v spomienkach. K dispozícii bola veľká jedáleň, ale aj malé jedálne pre chorých, kino, obrovská záhrada, kopa dobrého a nutrične vyváženého jedla a ochotný personál. K dispozícii boli aj remeselné dielničky, kde sa pacienti učili ručným prácam a majstrovaniu.
Ak by sme to porovnali so spoveďou americkej spisovateľky Betty Macdonald, ktorá sa sama liečila na tuberkulózu v podobnom sanatóriu, ale v celkom inej časti Spojených štátov, zrejme by sme nenašli veľa spoločného. Podľa nej pacienti ustavične bojovali so zimou (pri liečbe TBC bol nevyhnutný prísun čerstvého vzduchu, preto sa v sanatóriách stále vetralo), nemohli hovoriť, smiať sa, sedieť, čítať a do kina či dielničiek sa dostalo len málo z nich, zábava bola určená pre tých, čo sa cítili dobre. Výsledný efekt však zrejme stál za to, pretože aj vo Waverly Hills sa vyliečilo mnoho pacientov.
Napriek tomu, ešte počas jeho fungovania kolovali po ňom historky o podzemných tuneloch smrti, nešetrnom zaobchádzaní s telami a zblúdilých dušiach, čo v ňom ostali navždy uväznené.

Tunel smrti

11


Po prestavbe sanatória v dvadsiatych rokoch sa celkom prirodzene objavila otázka, čo s telami mŕtvych. Niektoré zdroje uvádzajú, že až do objavenia streptomycínu v roku 1943 tu umrelo vyše 64 tisíc ľudí. Nebolo možné niekoľkokrát denne alebo týždenne deprimovať pacientov odvážaním tiel po chodbách, a preto sa rozhodlo, že sa bude na tieto účely používať špeciálny tunel, dlhý 153 metrov, cez ktorý sa prevážali zásoby do sanatória a v zime slúžil aj na prechod zamestnancov. Zrazu sa zdal byť ideálnym riešením, ako diskrétne presúvať telá obetí TBC von z budovy. O tuneli, prirodzene, sa začali šíriť legendy. Mali tam strašiť duše mŕtvych, či ozývať sa čudné zvuky a hlasy.
V sanatóriu vraj aj dnes počuť kvílenie, zvuk vozíkov, šepot, búchanie a údajne sa zasväcujú lampy, aj keď elektrina už dávno v sanatóriu nebola spustená. Vídať hmly a duchov detí, ktoré umreli v detskom pavilóne sanatória. Občas sa pred návštevníkmi zjaví priehľadná silueta ženy s podrezanými žilami, ktorá prosí o pomoc. Najviac hrôzy ale vyvoláva izba č.502, kde spáchala mladá tehotná sestrička v roku 1928 samovraždu. Dodnes ju vraj vídať v okolí a traduje sa, že práve jej duch stál za samovraždou ďalšej sestry, ktorá pracovala v päťsto dvojke.
V roku 1961 sanatórium zatvorili a o rok neskôr z neho spravili geriatrické sanatórium. Od osemdesiatych rokov však pustlo a stalo sa lákadlom pre narkomanov, vandrákov a vandalov. Zrejme to boli práve oni, čo stáli za ducharskými príbehmi, aké sa o sanatóriu šírili.

Zdroj: » magazin.atlas.sk , obrázkové zdroje : » www.google.sk/...

Poznámka:
ako vidíte na konci to bolo pekne a hlavne racionálne vyvrátené , avšak koľko pravdy sa tam skríva a čo ty narkomani? Od niektorých bolo počuť že tam vídali prízraky čo počuli divné hlasy , mohli to spôsobiť drogy? A čo vandaly či vandráci čo odtadiaľ utekali s krikom? Človek však na toto príde až keď tam sám vkročí a zistí si to na vlastnej koži.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár