Čo-to som v svete birdzu zažil. Našiel si tu priateľov,rozdal a prijal veľa názorov, dokonca sa zaľúbil. Poznám ho celkom dobre, obohatil som ho veľkým množstvom tvorby a chystám sa ho naďalej obohacovať, aj keď teraz už pod iným pseudonymom. Ako súčasť prakticky najdôležitejšej skupiny ľudí na tomto portály-prispievateľov, som sa rozhodol prispieť i niečím iným. V článkoch "Birdz a jeho svet" sa chcem venovať rozoberaniu problémov na tejto sociálnej sieti, ponúknuť čo najreálnejší pohľad na ne a s malou dušou dúfam, že i pomôcť s ich riešením.
V prvej časti sa budem zaoberať riešením sťažností, možnosťami, ktoré sú nám ponúkané, ktoré pri tom máme a postojom zainteresovaných strán.
Stalo sa mi pár krát že mi bolo vymazané fórum, stáva sa tiež nemálo krát, že užívateľom vymazali fotky, blogy. Myslíte si že neoprávnene? Admin vám slušne oznámi dôvod vymazania a ponúkne možnosť odvolania, ak nesúhlasíte s jeho verdiktom. Vyzerá to ako pekný začiatok preukazovania vašej pravdy. Niektorý napíšu agresívne vyhrážky, iný zas slušné zdôvodnenia a argumenty. Čo si myslíte? Ktorý bude mať pri odvolaní viac šťastia?

Praktická ukážka čo sa dialo so správou deväť dní po jej podaní:


Čiže asi ani jeden, pretože je zrejme jedno ako komunikujte a čím sa ohrádzate, keďže vaša správa skončí s veľkou pravdepodobnosťou v adminovej pošte neotvorená.
Z čoho súdim svoju „veľkú pravdepodobnosť? Stačí menši výzkum, v ktorom sa dozvieme že admin neodpovedal na ani jednu reklamáciu zúčastnených tejto ankety.


» www.birdz.sk/forum/ak-vam-ad...


Pozrime sa však že dvom z nich sa predsa len podarilo námietkami niečo vyriešiť. Prečo ich teda radím k tým ktorým admin neodpíše? Pretože by im zrejme ani neodpísal a svoje problémy riešili podľa svojho. Priznajme si, obaja majú dobré vzťahy s “vrchnosťou“ tohto portálu a ja sám na tom nevidím nič zlé, skôr som rád že je tu iskrička nádeje pre vašu sťažnosť.
Vadí mi ale jedno, postup pri námietkach v správe o zmazaní-napísanie na nick chrániaci anonymitu adminov, vôbec nefunguje a naopak, postup, ktorému sa touto anonymitou snaží portál vyhýbať, áno.

Skúsim si sám odpovedať na svoje postrehy, slovami kompetentných.
Admini majú veľa vecí na práci, denne mažú fotky, blogy, fóra, ankety a riešia vaše sťažnosti (ehm?) a nemôžu pokryť úplne každý problém, ktorý vzniká.
(Vychádzam z predpokladu, že pod nickom „admin“ môžu pôsobiť tak jeden-dvaja programátori (Ak vôbec.), ktorých náplňou práce je funkčnosť stránky a zvyšok sa venuje jeho obsahu, pretože miešať medzi sebou tieto dve úlohy, by zrejme bolo dosť neefektívne)
Problém však nevidím priamo v množstve sťažností, hlavný je tam, medzi PC a stoličkou.
Množstvo zmazaní je len pri určitých ľuďoch, netvrdím že sú svätý, ale myslím že správanie voči nim sa nedá prehliadnuť. Sú im mazané veci na hranici pravidiel, alebo ich porušujúce len veľmi ťažko. Naopak ich upozornenia na nevhodný obsah sú ignorované aj keď sa jedná o zjavné porušenia.
Nebudem dumať nad tým či je to dokazovanie si moci, náhoda, alebo obdoba rán egyptských, ale musím poznamenať že to jednoznačne pôsobí ako zaujatosť. Dôsledkom zaujatosti voči nejakej osobe, ktorú môžete obmedziť vo vyjadrení, je často dovolávanie sa spravodlivosti od dotyčného, narastajúca nespokojnosť a pri väčšine agresivita, alebo prinajmenšom zvýšenú snahu dosiahnuť férovosť-spamovanie, obťažovanie adminov, atď...
Čiže počínanie adminov, aj keď by sa javilo vhodné na vychytávanie “najväčšej škodnej“, nakoniec len podporuje zaneprázdnenosť ich samých.

Asi som otvoril príliš veľa problémov aj keď vlastne rozoberám len ich veľmi úzku skupinu. Čo však zahrňuje, je pre väčšinu prevádzkovateľov portálov neprípustné a aj keď sú ťažko riešiteľné, snaha o ich odstraňovanie je takmer permanentná. Preto mi príde prinajmenšom zvláštne, že tu sa sťažnosti na adminov nerieši ani len ich "zvozením", ale priam nezaujatosťou o postrehy a sťažnosti užívateľov.

Riešenie všetkého spomenutého vidím v reorganizácii administrátorov.
Ako ukážka mi bude slúžiť systém z jednej online hry. Pri nej je naviac mimo problémov s porušovania morálnych pravidiel aj obrovsky problém so zakladaním multi-účtov, vďaka ktorým si môže dotyčný v hre zlepšiť pozíciu oproti iným, ktorý ju hrajú poctivo. Nespomeniem ich priamo ani nespravím reklamu tejto stránke, ale aplikovať ich fungovanie na tento portál by vyžadovalo:

1.
Ľahkú dostupnosť informácií o postupoch pri riešení problémov užívateľov.

2.
Komunikácia s ľuďmi ktorý ich riešia-formou, pri ktorej sa budú rozdeľovať druhy problémov. Dajme tomu na sťažnosti o neadekvátnom obsahu stránok a odvolania voči riešeným sťažnostiam. Táto forma musí byť ucelená pre každý druh sťažnosti. To znamená že sťažnosti budú na jednej “kôpke“ a odvolania na druhej. Z tejto kôpky budú admini brať postupne jednu za druhou a riešenia budú usporiadané chronologicky a hlavne budú efektívne.

3.
Rozdelenie adminov, podľa toho, aké problémy budú riešiť. To je jednoduché vysvetliť. Jedna skupina bude proste mazať a druhá súdiť či vyhovie odvolaniu a obnoví obsah, alebo nie, v prípade, že sa užívateľ ohradí voči zmazaniu.

4.
Dozor nad adminmi . Vďaka tomu že pripomienky, požiadavky a sťažnosti užívateľov, budú pre jednotlivé sekcie na hromade, dokáže dozor kontrolovať kto a ako pripomienky, požiadavky a sťažnosti rieši. Je tu niekto adminom len pre pocit moci a nič nerobí ? Nech sa páči! Dozor hneď uvidí aktivitu a môže ho nahradiť schopnejším človekom. Sú na neho sťažnosti? Dozor bude riešiť iba adminov a tak môže sám prijímať na nich jednoducho formované sťažnosti ( môže na to slúžiť maličký formulár ), ktorých pravdivosť si dokáže ľahko overiť.

5.
Zrušenie anonymity a jasné označenie užívateľov s právomocami je pritom jedna z najdôležitých vecí.
Po prvé pre ľahšie nabranie dobrovoľníkov pre realizovanie tohto systému. Každý by si mal asi pripustiť, že byť jedným z tých vyššie postavených užívateľov s určitou mocou a možno aj výhodami, je určite lákavé pre mnohých, napriek tomu si však s touto výsadou budú musieť brať aj povinnosti.
A po druhé-kvôli tomu aby užívatelia samy aspoň ako tak videli, kto a ako sa o nich stará

Výmena aktuálnych adminov nie je podľa mňa vôbec nutná ak tu na nich bude určitý káravý dozor nad ich hlavami a činnosťou.
Tak isto tento systém dokáže zaužívať prísnejšie tresty a to-bany, alebo tie menšie-“bobrík mlčanlivosti“ na verejné prejavy.

Ak si myslíte že tento systém nemôže tak dobre fungovať tu na birdzi, dovolím si podotknúť že v danej online hre sú dokopy v takýchto sekciách ôsmy ľudia, ktorý sa starajú o obsah webu. Neriešia fóra komplexne ale musia riešiť jednotlivé príspevky a komentáre, na ktoré väčšinou ani nie sú upozornení a aj tak to zvládajú. Riešia omnoho väčšiu škálu problémov a to najdôležitejšie-riešia ju pri priemernej návštevnosti webu cez špičku, v ktoromkoľvek momente keď na ňu prídete, zhruba 800-1500 reálnych ľudí.


Najdôležitejšia vec pri riešení týchto problémov, ktorú to však chce, je trošku snahy, iniciatívy a výjdenie v ústrety prevádzkovateľom užívateľovi.

 Blog
Komentuj
 fotka
alroune  26. 1. 2011 10:53
uf moje myslim ze nech sa budes snazit akokolvek nic sa nezmeni mozno trosku ale to by zanmenalo si priznanie chyby ...co je nepripustne
 fotka
fylo  26. 1. 2011 11:16
častokrát je ale nick admin písaný do diskusií buď úplne zbytočne, alebo je písaný do diskusií, ktoré sú v norme.

A admini boli kedysi zverejnení, potom sa ich mená - údajne kvôli ich ochrane, alebo čohosi takého - utajili .
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 11:21
@fylo Viem o oboch veciach a myslím, že v článku som ich bral v úvahu, alebo usúdil že sú bezpredmetné ako to, že kedysi neboli anonymný
 fotka
azel  26. 1. 2011 12:42
Neviem, kto toto povedal



"Jeho nazory su velmi pekne, ale neuskutocnitelne"



Ale podla mna fajn vyrok
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 12:52
@azel Myslím že ich uskutočnenie nie je nemožné. Len problém je v tom, že ich uskutočnenie nespočíva na osobe s nápadom, ale na vôli a snahe kompetentných
 fotka
azel  26. 1. 2011 12:55
@kawanabe Asi tak
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 13:29
bez urazky, ale toto mohlo patrit do clanku o konspiracnych teoriach v casaku..



ale pobavil som sa.



co vsetko vies o tom ako funguje birdz, kto sa nachadza v pozadi, co robi, ake je rozdelenie funkciii a ako to cele funguje?



popravde nic. takze navrhy by boli fajn ak by to fungovalo ako ty vravis..



ps: odkedy je ADMIN PROGRAMATOR?
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 13:40
@johnysheek Ako hovorím aj v článku, vychádzam z predpokladov a toho čo vidí bežný užívateľ.



Na niektorých portáloch je pod hlavičkou admin aj programátor a ten sa tiež zaujíma o dianie na portáli, nie len svojou prácou na ňom. Takisto to len predkladám, že to tak je aj tu, viď. v zátvorke "ak vôbec"



"Čo vsetko vies o tom ako funguje birdz, kto sa nachadza v pozadi, co robi, ake je rozdelenie funkciii a ako to cele funguje?"

Myslím že pre napísanie tohoto článku my stačí vychádzať z toho, že vidím ako to "funguje"



Ale ďakujem za prečítanie a postrehy
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 14:07
*ehm nie predkladám ale predpokladám ospravedlňujem sa za preklepy
10 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 14:09
hm.. bezny uzivatel popravde nevidi nic.

bezny uzivatel si domysla a vymysla a snazi sa zistit ako to ja a tak pouziva porovnania s inym..

realita je vsak taka aka je..



a vedz ze to co plati "niekde" neplati vsade



skor mi ide o to, ze pises o veciach v dost konkretnom zmysle, ako by sa to malo zmenit, pritom "co by sa malo zmenit?" ked to tak vobec nemusi byt...



proste. clanok fajn, niektore napady tiez, ale v celku je nepouzitelny
11 
 fotka
ao  26. 1. 2011 14:20
Celkom fajn navrh, ale neviem ci suhlasim so zrusenim anonymity administratorov



(popripade skor moderatorov).

Jednak sa tym znizuje faktor "honenia ega" (JA som moderator a preto ma vsetci



pocuvajte, lebo mam patent na rozum)



Druhy (ovela dolezitejsi) dovod je celkom jednoduchy - tlak. Vsade kade chodim su na



administratorov velke tlaky kvoli ich rozhodnutiam. Bezohladu na to ake rozhodnutie



spravis - vzdy sa najde niekto komu sa nebude pacit. Problem je v tom, ze ludia



(OBZVLAST mladeznicka komunita) maju casto problemy s autoritami a maju pocit, ze proti



nim treba bojovat. Z toho potom vyplyva, ze si niektori ludia zasadnu na niektorych



adminov a buzeruju ich za kazdu cinnost - co je pre samotneho administratora dost



demotivujuce.



Predstav si situaciu: Zmazes prispevok oblubenemu uzivatelovi a kopec jeho kamaratov do



teba zacne hustit, ze to nebolo fer. Aj ked im rozumne vysvetlis, ze ten prispevok uz



bol skutocne trochu "over the edge", tak uz v nich zostane iste semienko zaujatosti.



Nasledne ked znovu spravis nieco, co sa im nepaci, tak ta zvozia pod ciernu zem, pretoze



"LEN SA POTVRDILO, ZE SI ZAUJATY!!! ZNEUZIVAS SVOJE PRAVOMOCI, LEBO NEMAS RAD JOZKOVE



PRISPEVKY"

Ono sa to moze zdat ako trivialita, ale nikto nie je splachovaci a ked sa to tu snazis



udrziavat v chode a mas z toho len kopec kecov od nejakeho fagana co vstal lavou nohou z



postele, tak s tym skor ci neskor seknes.



Takisto to samotnych adminov zvadza k tomu, aby tolerovali priestupky znamejsich ludi,



pretoze nechcu zbytocne pocuvat reci 150 jeho kamaratov.





Samozrejme mi mozes oponovat, ze "admin si ma davat pozor, aby jeho rozhodnutia boli



spravne", ale to proste nejde. Ked zmazem prispevok "Radicova je [censored]" tak hned



budem zidovsky dement. Ked zmazem prispevok "Fico je [censored]" tak hned budem



komunisticky dement a vypocujem si to na kazdom pomyselnom kroku.





Ovela elegantnejsi (ale bohuzial aj zlozitejsi na implementaciu) by bol system, kde by



sa kazda adminska "uprava" automaticky ukladala do nejakej specialnej tabulky. V tej



tabulke by bolo jasne urcene o aku upravu sa jedna a kto ju vykonal. Samotni uzivatelia



by mali moznost nahlasovat nespokojnost s konkretnym rozhodnutim a bolo by na posudeni



administratorov ci to bolo opravnene, alebo nie.

Prave to by mal na starosti tebou spominany dozor - kontrolovat, ci niektory z



administratorov nema prilis vela excesov, ktore sa nasledne stornuju.
12 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 14:25
@johnysheek aha už to tu je ospravedlňujem sa a preedituvávam svoj príspevok
13 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 14:25
@johnysheek Bežný užívateľ podľa mňa vidí ako systém funguje v praxi (smajlík)



Myslím že dôvody mojich návrhov som jednotlivo rozpísal a prešiel, čím som sa chcel vyhnúť práve idealizovaniu si že systém z "niekadiaľ" bude fungovať aj tu (smajlík)



A nechápem celkom z kompozície vety to o tých zmenách. (smajlík) Čo konkrétne ti vadí ? (smajlík)
14 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 14:29
@ao myslím, že admin by mal byť na takéto veci pripravený, pretože nepoznám portál, kde by sa podarilo eliminovať urážanie adminov a verbálne útoky na nich. Je to proste súčasť tohoto postu a mal by spraviť všetko pre to aby sa nad to dokázal povzniesť.
16 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 14:47
@johnysheek myslím že tu máme "chrobáka" predtým som nevidel tvoju reakciu no po pár minútach sa tam zjavila takže tu svoju som zmenil Neviem či si to teraz na základe toho čo vidíš na "moj birdz" znovu napísal, alebo aj tebe niečo nezobrazuje z komentov ale na to som už reagoval. Každopádne sa ospravedlňujem že som zrejme prispel k tomuto zmätku :/
17 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 14:50
@kawanabe aky plat by si chcel brat, keby robis admina na birdz 24/7 musis znasat urazky a nadavky deti, ktore zvacsa nemaju nic ine a lepsie na praci ako ta prudit, nadavat ti, stazovat sa kade chodia a robit ti zle.

na druhej strane sa mas cez to pozvniest a nebyt zaujaty. mas si vzdy bez emocii uvazit ci to co spravil je v ramci pravidiel alebo ich uz prekracuje.

nehovoriac o tom, ze tu je urcite kopec ludi, ktori si i tak portebuju dokazat ze admin je blbec a oni su skvosty a tak mu budu robit napriek a nieco ako inteligentna rec s nimi neexistuje.



teraz si zober ze takych poterbujes minimalne troch, kedze kazdy chce i spat a i zit.



vraciam sa k platu a k tomu cloveku

za1. nedoplatis sa

za2. ak sa doplatis, tak ten clovek musi byt

zaA) robot

za nesplnajuci niektoru az viacere z mnou vyyssie nastolenych podmienok



tolko k verejnosti adminov resp kotrole uzivatelmi..



vratim sa est k jednej veci. BIRDZ je tu pre ludi, je zadarmo a majitel birdzu ma na birdzi vsetky prava.

admini su kvazi jeho zastupcovia. to znaci ak admin zmaze lizatko, mozes sa postavit na hlavu, bude zmazane.



takze jedine co potrebujes je uvedomely admin, ktory si nebude dokazovat ze je pan, bude pouzivat hlavu a riadit sa najlepsim svojim uvazenim.



avsak to stale nie je vsetko. potrebujes i system, ktory mu zaruci toto vsetko vyuzit co najlepsie. a byt dostatocne efektivny



inymi slovami.. neries adminov
18 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 14:54
bezny uzivatel si mysli, ze vidi ako to funguje v praxi ale vie co vsetko to obnasa byt adminom? teda adminom na birdzi?

to vedia akurat tak admini..

takze aj mne sa castokrat nepaci a nepacilo co sa tu dialo, ale preco by som mal nadavat na adminov.



preco ma kazdy potrebu riesit adminov? osobne by som spravil tabulku a napisal do nej ludi, ze ktory z nich kolkokrat linkool admina na vec, ktora nepatrila na birdz



vs tabulku



kolki ludia pravidelne davali na birdz nieco co admini museli zmazat



myslim ze ptoom by sa ukazalo, kto ma pravo hodnotit adminov a kto ma radsej byt ticho (neber to osobne, neviem ci linkujes alebo co robis)
19 
 fotka
tomas  26. 1. 2011 15:12
Niektoré popísané problémy v článku ma trápia a chcel by som ich zmeniť. Možno je problém v samotnom používateľovi @admin možno skutočne to nie je práca pre jedného hlavného admina a pár pomocných, možno by sa to malo zreogranizovať. V každom prípade, čakám, že mi hlavný @admin napíše do TSky/mailu svoje stanovisko.





Admini NEBOLI zo začiatku anonymní, admini sa stali ANONYMNÍ až potom, keď sme videli, že inak to fungovať nemôže.
20 
 fotka
tomas  26. 1. 2011 15:14
V každom prípade tešia ma prípomienky a teším sa na seriál "Birdz a jeho svet" na tvojom blogu. Veľmi rád ho budem čítať.



Ja osobne som prístupný kritike, a veľa vecí sa na Birdzi zmenilo na základe prípomienok iných ľudí. Veľa vecí som vymyslel sám, a ja nie som dokonalý, aby môj nápad bol najlepší. S adminmi je problém. A je možné, že prehodnotíme momentálnu funkčnosť.
21 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 15:19
@johnysheek Nič v zlom, ale ako nemôže užívateľ vidieť, niečo čo ma priamy vplyv na tento portál a vlastne systém ktorý je tvorený pre neho a jemu prezentovaný?



Myslím, že sa snažím byť dostatočne objektívny k ich práci, aby si tu začal rozoberať ich kritizovanie, keďže ty rozprávaš o dosť subjektívnych kritikách, a o mne ako keby som im nadával, či ich inak urážal.





K odmeňovaniu adminov Myslím že sa na to pozeráš dosť jednostranne

Pozri birdz je portál pre ľudí a množstvo z nich by mu to aj rado vrátilo Nalákaš ich podľa môjho názoru aj na menšie užívateľské výhody.

Systém Kontrola adminov-admin-užívateľ je vhodná najme pre šetrenie času. Najviac toho bude mať kontrola, lenže na druhej strane nemusí tráviť celý deň na birdzi, len si raz za deň prečítať oznámenia o ich práci a sťažnosti na nich.



A ešte niečo, birdz je zadarmo, ale peniaze zarába Zarába ich hlavne vďaka užívateľom aj keď prvotné zázemie vytvoril Tomáš.

Ako nič v zlom ale už aj na vyhľadávaní sa tu tuším zarába, (inak si neviem vysvetliť ten google čo mi ukáže keď dám hľadať a pri ktorom je nemožné nájsť užívateľa, keď nepoznáš celý nick) takže prezentovať to štýlom, Tomáš je dobrák a ľudia čo ho kritizujú sú netolerantné hovadá, je trošku mimo.
22 
 fotka
freedomko  26. 1. 2011 15:26
admini a birdz tazke je to tu



snazia sa vyhoviet a pritom anonymne... pomoct anonymne... @admin je len jeden nick bohuzial nestiha na vsetko odpovedat a to je hllavny problem admina na birdzi podla mna spravit to inac je to lepsie..
23 
 fotka
ao  26. 1. 2011 15:26
@kawanabe Ako pisal @johnysheek : Jedna vec je ked to admin berie ako fulltime job a druha vec je, ked to berie ako kratochvilu. Vyzadovat po niekom aby tomu venoval "len tak" kopec casu a mal z toho akurat tak pocuvanie nadavok od uzivatelov... To je nerealne.



Uz som videl x pripadov, kedy sa vedenie snazilo vyjst presne tak ako ty vravis (povzniest sa nad vsetko a nereagovat na reci uzivatelov), ale NIKDY to nebolo schopne dlhodobejsie existovat, pretoze dotycni nikdy nemali ziadnu motivaciu v tom pokracovat.

Dokonca som videl aj pripad, kedy sa uzivatelia zacali adminovi VELMI NEPEKNYM sposobom rypat v sukromi a skoro mu zabezpecili vyhadzov z prace a rozvod.

A to len preto, ze zatial co ostatni sa tocili s pomerne vysokou frekvenciou (a uzivatelia na nich nezacali byt alergicki), tak on vytrval dlho.



Nevravim, ze to je zrovna tento pripad, ale je potrebne si uvedomit jednu vec - administrator NIE JE nasa rohozka, aby sme si do neho utierali topanky. Administrator zabezpecuje chod celeho webu a mali by sme vychadzat v ustrety aj my jemu, nielen on nam.



A zrusenie anonymity proste nie je vyjdenie v ustrety. Radsej 5 nezaujatych nestrannych SCHOPNYCH adminov, ktori si budu "potichu" robit co maju, ako 10, ktori budu polovicu casu travit riesenim vypadov od uzivatelov. (a budu sa menit ako na beziacom pase, pretoze toto skutocne nie je post, ktory by bol bezny clovek schopny vykonavat dlhodobo)
24 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 15:27
@tomas Vďaka, nevidieť, že nedávaš aj na rady užívateľov, tak to ani nezverejním.



K tej anonymite-má veľa plusov ale aj veľa mínusov. Myslím si, ale, že je to prekážka pri komunikácii a upevnenie "neomylnosti" u adminov, ktorý nekonajú zodpovedne.

Lenže s verbálnymi útokmi musí počítať. Proti vyhrážkam sa može zo zákona brániť a proti obťažovaniu tak isto, ak by používal bany.
25 
 fotka
ao  26. 1. 2011 15:28
@kawanabe Este k tomu zarabaniu - Nechcem tu teraz riesit presnu financnu situaciu webu ako takeho, ale vedz, ze samotna prevadzka (hosting, domena, ...) tiez nie su zdarma.
26 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 15:31
@ao k odmeňovaniu kuk dva komenty hore. K možnostiam obrany kuk dole.



Samozrejme na zabezpečenie si anonymity, alebo zriadenia nicku by právo mal. Tu nejde o to aby sme vedeli o adminovy vela, ale aby bolo jasné, kto z nich kedy čo spravil. Na to je potrebné aby ich osobu prezentoval nejaký nick.
27 
 fotka
ao  26. 1. 2011 15:46
@kawanabe K tomu odmenovaniu som sa vyjadril tym, ze nemame predstavu kolko realne Birdz zaraba / stoji.





Cudoval by si sa kolko sa da vycitat z nicku (pokial nie je vyslovene unikatny pre jeden server)

Ten pripad o ktorom som hovoril bol tiez len na zaklade nicku (a na zaklade toho, ze sa postupom casu ludia o dotycnom co to dozvedeli)

To co pises su velmi teoreticke moznosti obrany. Posles 150 anonymnych ludi pred sud, lebo ta "sikanuju" cez internet?



Podstatne je podla mna neriesit dosledok (nadavanie na adminov), ale pricinu. Ked predides pricine, tak je to vyriesene. Ked jej nepredides, tak sa tu moze lahko vybudovat neprijemne prostredie, ktore bude proti adminom proste zaujate. Ver mi, tiez uz mam co to po internete pobehane a videl som take pripady nad ktorymi zostaval rozum stat.

Ked uz sa raz na fore vypestuje navyk "admini su zli", tak sa toho nezbavis. Ked sa raz do niekoho pusti masa, tak dotycny nema vela moznosti (okrem odchodu)





Stale si teda stojim za svojim, ze by uplne stacilo aby to kontrolovala tebou spominana kontrola (ktora by mala presny pristup k tomu, co spravil ktory admin) a nie uzivatelia (ktori maju leda tak predsudky a "dlhu pamat")
28 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 15:47
@ao ehm trošku som zle navigoval Kukaj od svojho predposledného komentu
29 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 15:50
@ao , Myslím že každý si je schopný zriadiť anonymitu na činnosť admina.



a názor ti brať nebudem
30 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 15:52
@kawanabe nejde o to ze ta chcem kritizovat ide o to ze neviem ci si zazil verejnych adminov, ale ak maju byt verejny ich moc musi byt takpovediac absolutna a dovera v nich 100% lebo akonahle vies na koho sa stazovat pride tisic stazonosti. ked to nevies, stazujes sa na admina a admini si dalej robia svoje..

ja sam som bol linkovany ludmi, ktori mali problem s rozhodnutim admina ako keby som im to bol mazal ja. predstav si teraz, ze by som bol admin a verejny. okrem toho ze by ma asi rozniesli v zuboch neviem co by sa stalo.



ale teraz zo mna skor hovori frustracia ako kritika. whatever..



a @ao ma pravdu



@kawanabe vies co mi pride divne?

pouzivatelia maju potrebu kontrolovat co robia admini a pritom admini vykonavju len to, ze cistia bordel ktori sem daju opuzivatelia..

nemyslis ze je inteligentnejsie riesit to aby ten bordel nevznikal..



proste skrabes sa cez hlavu mi to pride
31 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 15:57
@johnysheek hmmm tak ťa chápem trochu



Lenže zabrániť, teda lepšie povedané obmedziť vznikanie bordelu, môžu jedine kompetentný



Týmto článkom proste nekončím A niektoré veci v ňom sú aj pre rozšírenie možností, ktoré budú mať za úlohu vznikaniu bordelu zabraňovať
32 
 fotka
ao  26. 1. 2011 16:06
@kawanabe Nie je problem si to zriadit, to je pravda. Lenze to zabrani len tym najradikalnejsim pripadom, ktore uz daleko presahuju hranice zdraveho kritizovania a ktore su celkom raritne



Proste nevidim jediny dovod preco by admin mal byt verejny. Aby ludia vedeli na koho nadavaju? Aby ho mohli verejne kritizovat kym neodstupi?



Znovu opakujem, ze keby sa kontrolovali len admini navzajom, tak by to plnilo ucel (nikto by nemohol anonymne vyhadzovat veci len preto, ze sa *jemu* nepacia) a zaroven by to odburalo kopec problemov (jak pre adminov, tak pre uzivatelov)
33 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 16:10
@ao hmmm do budúcna si vezmem niečo z tvojich názorov a budem sa anonymitou zaoberať rozsiahlejšie a menej jednostrane
34 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 16:13
@ao ja myslim ze sa navzajom kontroluju..

teda neviem si predstavit dovod, preco by oni o sebe vediet nemohli..

ale viem si ich predstavit strasne vela preco o nich nemame vediet my



@kaw myslis ze admini (aktualny) nie su kompetentni? a usudzujes podla toho, ze sa na nich mnohi stazuju?

usudzujes podla toho ze si neplnia povinnosti?



alebo len preto, ze ti neodpisal na spravu - co ti myslim @freedomko vysvetlil

okrem toho ze on zazil eru verejnych adminov a nemam pocit, ze by za to teraz opat brojjil
35 
 fotka
ao  26. 1. 2011 16:18
@johnysheek Od boku ma napada dovod... nestihanie

Uz takto maju dost prace s tym aby vyriesili co vsetko treba pomazat a nie to este aby na seba navzajom dozerali, ci nahodou jeden z nich nemaze viac neurazlivych prispevkov ako sa slusi a patri

Predsa len - ked mas na to vycleneneho cloveka, tak to bude vzdy lepsie



@kawanabe V pohode, verim ze kazdy taky clanok je pre adminov prinosny, lebo sa pre nich lahsie zhrnu plusy a minusy ked to niekto rozoberie v diskusii (pokial diskusia nespociva v jednostrannom lyncovani )
36 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 16:18
@Johnysheek Usudzujem podľa dvoch rokov skúseností na tomto portáli
37 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 16:21
@johnysheek A čo sa týka neplnení si povinností, je mi jasné že zväčša je to nestíhaním, preto sa v riešeniach nevenujem priamo adminom, ale ich organizácii.
38 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 16:23
@ao poviem ti pravdu. osobne si myslim, ze admini toho mazu tak 10krat menej ako by mazat mohli a min 5krat menej ako by mali!!! teda je to moj nazor. ale z toho mi vychadza ze urcite nemazu "neurazlive" veci



@kaw za dva roky sa tu admin system menil asi trikrat.. prinajmensom a "nikdy nefungoval" podla pouzivatelov!!

hm.. bude to asi fakt tymi adminmi
39 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 16:25
@kawanabe a tym ze im pridas nad hlavu kontrolora zacnu stihat?

tym ze ich zverejnis ubudne im prace a zacnu stihat?

alebo zvysime ich pocet na 20 aby to stihali? a co potom ked zrazu vsetci 20 budu necakane o 3 v noci spat a niekto sem popridava tisic fotiek ktore sem nepatria alebo bude robit bordel inym sposobom?

potom ich pocet zvysime ci ich donutime aby bol vzdy aspon jeden hore a online na birdzi



alebo to mozno je niecim uplne inym...
40 
 fotka
ao  26. 1. 2011 16:28
@johnysheek Samozrejme, v terajsom stave toho mazu malo. Ale akonahle sa pocet adminov (ktori maju cas prechadzat prispevky a mazat) stabilizuje na lepsich cislach, tak to bude pomerne aktualny problem.

Tomu sa nevyhnes.
41 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 16:36
@ao co su lepsie cisla? a kolko ich je teraz?

a vieme preco mazu malo? ci nestihanie je ultimatna odpoved?

vieme ako funguju a co (ne)robia?



a ked nestihaju, ako to ze sa to kazdy snazi riesit zmenou ich systemu a malokto tym, ze by im fakt pomohol a ukazal im podte sem toto tu nema byt miesto toho aby ako nedavno daval niekto tip "kolkaty prispevok linkne admina"
42 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 16:45
@johnysheek Priznajme si, že je pre teba ťažké prijať odlišné názory od tvojho, ale tvoje ironické a zosmiešňujúce poznámky, skryté za slušnosť by si si mohol odpustiť. Pôsobí to dosť slizko aj keď mne je jasné, že je to skôr nechuť k otvoreným urážkam Ale radšej človeku povedz s úškľabom, že si o ňom myslíš, aký je sprostý, ako si z neho s úsmevom robiť chudáka. To k tvojmu vystupovaniu a vyprosil by som si také chovanie.



A teraz si dovolím porovnať aj keď to nemáš rád

Vezmem do úvahy stránku, ktorú som spomínal v článku. Denne riešia desiatky multi-účtov (pri ktorých sa berie do úvahy veľa faktorov, aby nedochádzalo k mazaniu ľudí, odohrávajúcich z tej istej IP) desiatky urážok vo fórach a nevhodné obsahy... Zvládajú to veľmi dobre v plnom počte 8 ľudí.



A hovoríš, ako keby si vedel aj čo si myslím o užívateľoch, ale máš pocit že neznámy človek by tu mal masovo apelovať na kopu ďalších ľudí, ktorý o ňom ani nevedia? Je to absurdné a už pri tomto článku som nečakal že si ho prečíta viac ako 5-10 ľudí...

Apelovať sa snažím na jednotlivcov. A uvedomujem si čo robia, neraz som adminov obhajoval za ten čas čo som tu. Lenže mať stránku je zodpovednosť, byť adminom tiež. Je to zodpovednosť, pri ktorej je každému jasné čomu bude pravdepodobne vystavený a že najviac čo môže spraviť pri toľkých užívateľoch je sa to snažiť obmedziť.
43 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 16:51
@kawanabe mýliš sa vo mne a veľmi. nepotrebujem a ani som nikdy nemal v záujme ti nadávať. skôr ide o to že aplikuješ jeden systém ktorý niekde funguje inde, kde nevieš aký je systém a myslíš si, že čo niekde funguje bude i inde.



problém je však oveľa komplexnejší a na rozdiel od teba do neho vidím hlbšie. to že sem nenapíšem čo viem má tiež svoje dôvody. ú tu fundovanejší, ktorý by sa mohli vyjadriť. ja som len ten čo na to pozerá takpovediac zboku.



nehovoriac o tom, že systém ktorý by fungoval by vôbec nemusel byť extra zložitý ale musel by mať niečo čo ten aktuálny nemá.. a nie je to počet či kvalita adminov..
44 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 16:58
@johnysheek nemyslím že sa veľmi pletiem, pretože ohľadom tohoto som ti už niečo vravel a aj tak to berieš úplne inak



Tak isto netvrdím že toto vyrieši všetko a aj ty sám vieš že je to len jeden z článkov venujúci sa birdzu Tak nechápem prečo to riešiš toľkými zbytočnými slovami.





Je to systém, ktorý navrhujem. Pravdu si mal v tom že ho zrejme prezentujem, akoby bol jediný správny. Moja chyba
45 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 17:03
nie nemyslím si že som v niečom spravil chybu. a viem prečo som ochotný míňať toľko zbytočných slov.

ale som to ja kto neprijme názor iného či ty, ktorý máš síce nápad, ako to funguje inde a chceš ho prezenovať sem

napriek tomu že tu je systém iný a je oveľa jednoduchšie aktuálny prispôsobiť na to čo tu je
46 
 fotka
ao  26. 1. 2011 17:04
@johnysheek Lepsie cisla su tie, kedy ubudne nadavania, ze admini nic nerobia.



No bud nestihaju, alebo na to kaslu. To vyjde na stejno. Aspon ja si neviem velmi predstavit nejaky dovod, preco nemazat ked mam cas a chut to robit.



Akoby nie? Ludia vacsinou nadavaju ked admini nezmazu diskusiu, kde je admin 10-krat linknuty.
47 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 17:10
@johnysheek Ach jaj Pokiaľ si si všimol snažím sa aby bol môj názor flexibilný, aj keď to nieje také jednoduché. A možno to tak nevyzerá, ale začleňujem do neho aj tvoje postrehy



A ak máš teda nápad tak von s ním Som úprimne zvedavý, bez posmeškov a so záujmom.
48 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 17:14
@ao lepsie cisla su tie, kedy admini nebudu musiet nieco robit!!!

nadavnie tu bude stale. sme v komunite mladych a bez urazky, ale to by sa tu tie decka museli vychovavat a ja teda nemam ani najmensi pocit z toho ze by birdz mal akukovelk vychovnu funkciu. nie tak ako funguje teraz!!!!



nestihaju alebo na to kaslu? fakt si si isty, ze to nemoze byt nicim inym?

hm. ta chut je tam velmi zaujimavo pouzita. maju chut?



fajn a povedz mi kolko je diskusii kde sa ludia vyzivaju v tom, ze toho admina neliknu a cakakju kto to spravi

okrem toho.. ak robis nieco vo volnom case, nemas povinnost robit to nonstop bez prestavky.
49 
 fotka
johnysheek  26. 1. 2011 17:20
@kawanabe mám nápad a nápad bol poskytnutý tam kde sa s ním dá niečo robiť. a že to nebolo pred nedávnom ale už pred hodnou chvíľou.

a nie nebudem ho tu zverejňovať. tak ako nezverejňujem info ktoré mám oproti ostatným. niektoré veci nemusia byť verejné.



je len na teba nakoľko si myslíš, že sa na múdre hrám.
50 
 fotka
ao  26. 1. 2011 17:28
@johnysheek Sam si to napisal - nadavanie tu bude stale, takze admini VZDY budu musiet nieco robit.



Nepovedal som, ze som si tym isty, povedal som, ze ma nic ine nenapada.

Kaslat na to = nemat chut. Ked v praci poviem sefovi, ze "ja na to nekaslem... ja len nemam chut to robit" tak ma vyhodi z okna.

Takze silne dufam, ze vsetky tie tvoje argumenty (ktore podporujes tym, ze "mas aspon trochu predstavu, ale nepovies v com je podla teba problem") nestavias na tom, ze admini nemaju chut.



Pretoze ak ano, tak vycitas kawanabemu nespravne veci. System kde admini nemaju chut NIE JE dobry a NECHYBA MU "len mala drobnost".

Je to uplne nefunkcny system.



Ale znovu opakujem, ze vychadzam len z toho ako na mna posobia tvoje prispevky. Bez toho aby sa na tvrdo povedalo v com je problem sa o tom da len polemizovat.



Faktom je, ze ked mam ludi ktori maju cas to riesit, chut to riesit a moznost to riesit (teda maju k dispozicii potrebne nastroje) tak ocakavam, ze to aj riesia, nie?





Ked mas web kde je 10000 ludi tak nemozes cakat, ze ich bude 10000 rozumnych. Vzdy sa najdu ludia, ktori admina nakoniec linknu.

A cela tato diskusia nevychadza z toho, ze "admini necitaju vsetky thready, ci sa nahodou niekde nenachadza nieco vhodne k zmazaniu", ale z toho, ze "admini nemazu kopec veci, ktore im boli linknute". Takze je zbytocne sa ohanat tym, ze "vela ludi stejne nelinkuje".

Bodaj by linkovali, ked maju pocit, ze to robia zbytocne.





Nie, nemas povinnost to robit nonstop a bez prestavky. Ale ked ti niekto navrhuje moznost ako to zlepsit, aby to lepsie slapalo, tak mi pride jak sprostost ho odbit tym, ze to riesi zbytocne, lebo tebe sa to aj tak nechce mazat.
51 
 fotka
tomas  26. 1. 2011 19:10
@kawanabe ale máš aj trochu zlé úvahy. to, že vyhľadávač momentálne funguje na google, neznamená, že birdz zarába. birdz nie je bohatý server s miliónovými ziskami ako napr. pokec, bol to pokus, či to je pre nás prínosné, spustili sme to, zistili sme, že google vyhľadávač nemá pre nás prínos (resp. ono nejaké eurá zarobí, ale tá výška je tak mizivá, že starý vyhľadávač má pre nás viac osohu)
52 
 fotka
freedomko  26. 1. 2011 19:44
@kawanabe @johnysheek existuje zakon proti adminom tak to poviem...



ak adminovi niekto povie ze je kokot musi to trpiet (hore pises ze existuje zakon na to neexistuje je tam ze musi to petrpiet )



zazil som tu verejnych adminov.. ked tu boli kamarati a rodinkarstvo slo to.. v momente ako sa zacalo mazat a rusit uz to boli len kokoti (teda ak verejne vystupovali a nebali sa uzivatelov )



spomeniem jedneho ktori tu rodinkari dodnes ale uz nie ako admin.. dva dni ci tyzden bol adminom a mazal ludom vselico aby im iba ukazal "ja som boh " ...
53 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 19:51
@freedomko Hovorím o zákone, čo sa týka vyhrážania. A na obťažovanie, by mal mať po ruke bany, ktoré by mal aj používať.
54 
 fotka
freedomko  26. 1. 2011 20:31
@kawanabe a myslis si ze sa ti tu dakto bude vyhrazat ? oni len urazat vedia a podla zakona ADMIN musi vytrpiet urazky .... use google
55 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 20:52
@freedomko len som sa tým ohradil voči tvojmu omylu na moje vyjadrenia.



Admin môže zablokovať účet, alebo obmedziť používateľa pri porušení pravidiel. Keď niekto nadáva adminovy, už len neslušným správaním a vypustením nadávok to porušuje... Na základe toho sa mi nezdá, že by sa musel admin nechať zo zákona uráža... Teda, pripadá mi že toto tvrdíš... Lenže to by bola polka herných portálov v prdeli, pretože by za udeľovanie banu z týchto príčin bola vačšina adminov ťahaná po súdoch a poriadkových konaniach... Okrem toho "Blokovanie účtu za urážanie admina" je obsahom pravidiel používania väčšiny portálov.
56 
 fotka
antifunebracka  26. 1. 2011 21:38
admini sa obcas spravaju ako kkti, to je proste znamy problem, ktory treba riesit. a kym nam nikto nevysvetli, ako ne/funguju, nemozu sa divit, ze ich 85% birdzu ma za neschopakov
57 
 fotka
freedomko  26. 1. 2011 22:37
@kawa



zakon ktori som ja cital pisal len o tom ze nemoze admin podat trestne oznamenie na uzivatela za nadavanie... takze admin - obetny baranok..



ale moze sa branit banom..



potom vonku uz je to napadnutie ak ide o fyzicky utok.. a to je uz o inom...



ale TU admin (ani nikto okrem tomasa) BAN udelit nemoze... (nie sme na hernom portali ale diskusnom tu o vsetkom hovorime )
58 
 fotka
kawanabe  26. 1. 2011 22:55
@freedomko ach jaj a kde tvrdím niečo o tom, že voči nadávaniu sa môže brániť zákonom ? Od začiatku to tvrdím iba o vyhrážkach a ak mi zas povieš že sa nikomu nevyhráža tak ma asi picne z toho ako sa točíme okolo toho istého.



Myslím že sa ale zhodneme, že by mal mať. A neviem či si na nejakom z portálov bol, kde pravidelne vychádzali novinky, boli zakladané fóra a podobne. Nehovorím totiž o herných serveroch... Návrhy, ktoré podávam nie sú, len o tom že užívateľ je baránok a admin satanáš. Je to aj o neprisposobyvých užívateľoch a že na nich treba dať prostriedky ich ukázňovať, aj keď v tomto blogu som to spomenul len okrajovo navrhovaný systém rozdelenia adminov im umožňuje tieto prostriedky užívať s čo najmenšou pravdepodobnosťou zneužitia.
Napíš svoj komentár