Moses Mendelssohn, starý otec neznámeho nemeckého hudobného skladateľa, nebol ani zďaleka pekným mužom. Nielen že bol malého vzrastu, ale mal aj smiešny hrb.
Jedného dňa navštívil obchodníka v Hamburgu, ktorý mal krásnu dcéru. Volala sa Frumtje. Moses sa do nej beznádejne zaľúbil. Ale jeho znetvorený zvonkajšok ju odpudzoval.
Keď nastal čas odchodu, Moses pozbieral všetku svoju odvahu a vyšiel po schodoch do jej izby, aby využil poslednú príležitosť porozprávať sa s ňou. Bola stelesnením božskej krásy, ale hlboko ho zarmucovala tým, že odmietala čo len pozrieť sa na neho. Po niekoľkých pokusoch o nadviazanie rozhovoru sa Moses hanblivo opýtal : Veríte tomu, že manželstvá sa rodia v nebi ? .
Áno, odpovedala, hľadiac stále do zeme. A vy ? Áno, verím, odpovedal. Viete v nebi pri narodení každého chlapca Boh určí, ktoré dievča si vezme za ženu. Keď som sa narodil, bola mi prisúdená moja budúca nevesta. Potom Boh dodal : Ale tvoja manželka bude hrbatá. A ja som vtedy vykríkol : Ó, Bože! Hrbatá žena! To bude pre mňa tragédia! Prosím ťa, Bože, hrb daj mne, a ona nech je krásna.
Vtedy Frutmje zdvihla k nemu zrak, pozrela mu do očí a akási vzdialená spomienka ju hlboko dojala. Podišla k Mendelssohnovi, podala mu ruku a neskôr sa stala jeho oddanou manželkou.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár