Keďže som za svoj mladý vek podľa mňa prechodila hodné množstvo brigád, rozhodla som sa napísať takú maličkú recenziu na ponuku, ktorá je tu pre bežného obyčajného študenta (ako som ja). Bežný obyčajný študent nemá nikoho vo vláde ani na vysokých ministerských miestach (ako to mal ten chlapec, ktorý na hodinu poberal, teraz neviem či tisíc alebo koľko korún), jeho rodičia nie sú takí bohatí, že celé leto môžu chodiť po kúpaliskách a festivaloch a tak ďalej a samozrejme má nejakých kamarátov, s ktorými si chce leto trošku užiť a nie šetrne ho presedieť pri televízore alebo compe.

Bambusové ponožky

Túto brigádu som vďakabohu neabsolvovala, avšak absolvovala som pohovor, ktorý je podľa mňa úplne postačujúci na to, aby som zistila, že pre mňa táto brigáda nie je. Pri tejto brigáde treba mať hlavne dar výrečnosti. Musím predsa predať úplne cudziemu človeku výrobok, ktorý on sám nechce a nepotrebuje, ale kúpi si ho preto, lebo ja som ho presvedčila o tom, že je super, nemôže bez neho žiť a je predsa ÚPLNE ZADARMO (platí IBA poštovné okolo troch eur)! Pre tých, ktorí naučia psa mňaukať a podobne, je to najlepšia brigáda na svete. Mňa však odradilo hneď niekoľko vecí.
1. O výrobkoch už počulo takmer celé Slovensko a väčšina hneď ako im poviem, vo co gou, tak samozrejme zložia telefón.
2. V tejto firme (možno v iných je to inak) mi povedali, že som závislá od toho, koľko predám výrobkov.
3. Sú ľudia, ktorí by mi dokázali cez telefón tak odporne vynadať, že by som sa asi rozplakala (teda ja nie, ale mnohí určite)
4. Dostanete spleť bodov a fráz, ktoré musíte jednoznačne zákazníkovi povedať, opýtať sa a podobne. Ak náhodou čo i len jeden vynecháte, prípadne nepoviete správne tak, ako to od vás vyžadovali, objednávka je neplatná.

Pásavec alias pokladník/čka

Túto brigádu som absolvovala hneď v niekoľkých reťazcoch (nebudem menovať kvôli reklame . Táto brigáda je vhodná pre tých ľudí, ktorí sa dokážu prepnúť na tzv. núdzový režim. To znamená, že príde do práce s veľkým zmyslom pre ignoráciu a robí ako stroj. Inak hrozí, že človeku tak trošku prepne a pípa mu v hlave aj v pracovnom voľne či v noci, prípadne sa mu o tom sníva. Samozrejme treba akú - takú pamäť na nejaké tie kódy pečiva a schopnosť rozoznávať tovar od tovaru, t.j. jablko nie je hruška a rožok nie je žemľa. Táto robota má taktiež niekoľko nevýhod a to:
1. Po niekoľkých hodinách sa už neviem rozhodnúť, či mám radšej stáť alebo sedieť a či ma bolí chrbtica alebo ruky od neustáleho podávania vecí cez skener.
2. Nízke platové ohodnotenie. Teda možno podľa niekoho akurát, podľa mňa nízke.
3. Niekedy sa stane, že sa pomýlim. Som predsa človek. Avšak niektorí zákazníci to strašne ťažko nesú a zvyknú si svoju nespokojnosť vyvršovať na pásavcoch.
4. Hmotná zodpovednosť. Ak náhodou omylom zle vydám, môžem robiť aj niekoľko dní zadarmo.

Čašník/čka

Táto brigáda sa pre mňa stala celkom obľúbenou, avšak pre iných môže byť dosť náročnou. Kto rád pracuje v kolektíve, iste bude spokojný, naviac platové ohodnotenie býva lepšie (samozrejme vďaka tringeltom, nie vďaka platu). Človek sa sem - tam aj zasmeje či porozpráva s niekým novým. Brigáda vhodná najmä pre toho, kto má dobré nohy ( ja sa teda mnohokrát riadne nabehám), odnesie plnú tácku pohárov a nerozbije ju pritom, dokáže pri svojej práci uvažovať (keď si niekto objednáva vyprážaný syr s hranolkami, spýtam sa ho na tatarskú omáčku, pretože je možné, že na to zabudol a ja sa nechcem prebehnúť). Samozrejme toto povolanie má aj svoje nevýhody.
1. Chlípni starí aj mladí muži ( väčšinou platí u žien, avšak nie je pravidlom, že len u žien
2. Ak sa náhodou stane malé faux pas, musím sa ospravedlniť, poklonkovať sa (služobníček malilinký) a snažiť sa, aby to čo najmenej ostatných zákazníkov videlo.
3. Uchodené nohy a kŕčové žily. Samozrejme kŕčové žily u starších, pri dlhšom vykonávaní povolania. No aj tie unavené nohy vedia byť otravné.
4. Niekedy nemám čas sa najesť ani napiť. Vynikajúca diéta pre ľudí s nadváhou. (to je možno aj plus)
5. Ak som nefajčiar, musím rátať s tým, že v mnohých prevádzkach sa fajčí a budem musieť umývať popolníky a podobne.

Takzvané administratívne práce

Túto brigádu vyhľadáva najväčšia časť študentov. Pretože pokladňa, operátor ani čašník im nevoňajú. Zdá sa im to najvhodnejšie, lebo si to predstavujú ako celé dni sedenia a klepania do compu, sem - tam si odskočím na svoju obľúbenú sociálnu sieť, pokecám s kamošmi, vypijem kávičku, skočím na obedík a o štvrtej som doma a idem von s kamošmi. Toto je brigáda, ku ktorej sa dostanete jedine po známosti alebo náhodou. Skutočné administratívne práce vyzerajú asi tak, že dostanem kopu kopu práce od všetkých zamestnancov, ktorí si myslia, že so prišla pre to, aby oni mohli oddychovať a tešia sa, že pod nimi je konečne niekto okrem upratovačky. Robím dievča pre všetko, lietam ako splašená hus a ak si nájdem čas na kávu medzi spracovaním článkov a pripravovaním pošty, tak som kúzelník. Táto robota je pre tých, ktorí sa rýchlo učia a vedia si veci zľahčovať. Po nejakom čase sa dá už aj fungovať ako tá vysnívaná brigáda, ak človek nájde cestu ako. Akurát to nesmie nikto spozorovať, pretože kto má moc času, má málo roboty. Tak teda poďme k nevýhodám.
1. Pevný pracovný čas. Neexistuje, aby som sa v strede týždňa rozhodla, že však kamaráti sa dnes idú kúpať a ja chcem ísť tiež.
2. Prístup nadriadených je väčšinou hrozný. Ako som už spomenula, dievča pre všetko. Toto, hento, oné urob a tam ešte niekto niečo chcel a ešte sa musíš naučiť ako spraviť toto.
3. Ak robím takého administratívneho pracovníka sama v nejakej tej firme, je to celodenná otrava, lebo sa ani nemám s kým pobaviť.
4. Viac roboty za tú istú cenu. Celé mesiace sa na mňa nabaľuje viac a viac roboty, lebo však sa tak rýchlo učím, ale taxa ostáva nezmenená.

Toľko teda k najponúkanejším a najobľúbenejším brigádam. Samozrejme nie sú to jediné, je ich omnoho viac, avšak už takto je to pridlhé. Ak teda máte nejaké otázky a pripomienky, tak buď komentuje alebo píšte TS.

 Blog
Komentuj
 fotka
eeozniap  15. 7. 2010 10:35
Bože Tolko si toho už prešla? .. To je super..Si ma motivovala, aby som si aj ja niečo teraz našla...Ale až v auguste .)
 fotka
h8u  15. 7. 2010 10:41
Super blog Parádne napísané a aj pointa je zaujímavá
 fotka
littlephoenix  15. 7. 2010 10:44
super blog no ja si tu V KE vobec neviem zohnat brigadu- nijaku....proste nemam ziadneho znameho, co by mi s tym mohol pomoct...a som uz zufala...je to tu problem, lebo ludi vacsinou prepustaju...
 fotka
jurisa  15. 7. 2010 10:48
Ja verím, že som to mala o to jednoduchšie, že som z Bratislavy. Avšak neštudujem v Bratislave, ale v Žiline a tam je tiež celkom vysoká nezamestnanosť a predsa som si vždy vedela nájsť brigádu. Možno som čudná alebo niekedy stačí ísť sa opýtať bez portálov na internete, normálne peši prídete do nejakého hypermarketu a dobrý deň, prosím Vás, neviete, berú brigádnikov, neberú, prejsť sa po centre, či nehľadajú čašníkov....lebo fakt, že na tej profesii je na jedno brigádnicke miesto strašný nával.
 fotka
d170  15. 7. 2010 16:34
Tá čašníčka mi príde celkom fajn,to by som raz chcela skúsiť, ale len na čas, nie natrvalo.

Nie je to také jednotvárne ako napríklad pokladníčka, toho sa desím, to by som robiť nechcela. Ak robím stále tú istú činnosť,tak ma to neskutočne unavuje, asi by som tam zaspala

Inak super blog
 fotka
nikavero  16. 7. 2010 13:06
Tak teda...čašníčka nie je práve jednodnoduchá brigáda, ale hoci som často unavená ako kôň, nedám na ňu dopustiť. Ale možno by som nemala veľkú motiváciu brigádovať na Slovensku...už 4. rok som cez leto v zahraničí, vďaka čomu mám nové skúsenosti a zážitky...a také plus je samozrejme aj jazyk
 fotka
1repperka1  6. 9. 2012 14:34
Ahoj. Odpovedala by si mi na par otazok? Pripravujem si SOC-ku o brigade a brigadnikoch?
Napíš svoj komentár