Je tomu už 20 rokov čo bývam v dedine. A mám pocit, že nechcem aby sa to zmenilo. Baví ma dedinský život. Napriek všetkým negatívám, ktoré prináša by som asi nemenila.

Vraví sa, že na dedine sa nič neutají, že hneď vie o všetkom celá dedina. Každý deň sa dozvedám niečo nové, lebo vlastne najhlavnejšou ,,zábavou" nás dedinčanov je starať sa do toho čo robia iný. Ľudská závisť je badateľnejšia len preto, že sme malé spoločenstvo a v mestách sa to stratí.

O tom som však nechcela. Milujem ten pocit keď idem dajme tomu len do obchodu a po ceste postretávam známych aj neznámych ľudí. Mám rada keď mi zdiaľky kýva ujo, s ktorým si vždy rada zavtipkujem, keď stretnem hocikoho a vie ako sa volám a spýta sa ma ako sa mi darí s úsmevom na tvári.

Veľmi dôležité je pre mňa aj to, že mi stačí prejsť pár metrov a som v prírode. V panelákoch sa cítim stiesnene a proste ten pocit, že nemusím počúvať ruch aut a života v meste mi robí dobre. Cítim sa voľne. Rozprestriem krídla a letím. Nemusím sa uhnúť prekážkam.

A to detstvo na dedine to je samostatná kapitola. Najkrajšie aké mohlo byť. Hoci mám 20, rada spomínam na zeleninovú polievku uvarenú na pieskovisku kde zemiakmi boli skalky a zeleninou kvety. Ak nájdem pieskovisko, uvarím si ju zas. Chcem aby aj moje deti vyrastali na pieskovisku a varili si takú polievku.

Veľmi ale nemám rada to, že ľudia z miest si myslia, že dedinský ľudia sú (s)prostý. Len jednoduchší možno. Som z dediny. A čo? Som na to hrdá.

Život v meste je vraj ľahší. Áno život na dedine je možno ťažší, lebo tu nemáme supermarkety s lacnými potravinami a podobné vymoženosti. Ale nechcem žiť v zhone veľkomiest, kde sa ľudia stále náhlia a nevedia za čím, kde sa na seba neusmievajú a nezdravia sa, kde sa nepristavia na kus reči, pretože nemajú čas.

Idem si po dedine a usmievam sa.

 Blog
Komentuj
 fotka
kaylee  19. 9. 2010 00:25
som rada ze zijem v meste kde sa na mna nikto neusmieva nepozera nikto sa o mna nestara a vsetci mi daju pokoj
 fotka
jackskellington  19. 9. 2010 00:36
@kaylee som rada, že si spokojná so životom v meste
 fotka
kaylee  19. 9. 2010 00:42
a ja ze ty so svojim na dedine

neviem ako ten prvy koment vyznel ale bola to len taka ilustracia ze kazdemu vyhovuje nieco ine
 fotka
jackskellington  19. 9. 2010 00:50
@kaylee je to šokujúce, ale presne tak som to pochopila, že si to myslela aká náhoda
 fotka
kaylee  19. 9. 2010 00:51
preboha mozno je to znak ze som sa po 16 rokoch naucila vyjadrovat!!!!

neverim!!!!
 fotka
tomias  14. 12. 2012 01:10
my sme sa po 22 rokoch prestahovali do uplneho zapadakova,kde som este ani nevysiel na dvor a hned o mne vsetci vedeli,co robim,ci mam frajerku..atd. ja to tu neznasam,necitim sa tu bezpecne,nepoznam tu nikoho a som z toho riadne v depkach dakedy..

je to urcite ine,vyrastat a prestahovat,ale druhykrat by som to uz neurobil.

ako plus je to,ze mam za domom les,pred domom rieku,ze byvam na tichej ulici..ze domace zviera mozem mat lisku,srnku,jelena,borsuka a krtka
 fotka
jackskellington  31. 12. 2012 16:55
@tomias vieš čo, toto ti nezávidím ... bývať na dedine od narodenia a presťahovať sa po toľkých rokoch v meste, to je iná kafe ... plus, neviem čo je borsuk
Napíš svoj komentár