Určite ho poznáte - šialený poloblb s večne horiacou cigarou v pomačkanom baloňaku s výzorom bezdomovca, ktorý jazdí v aute, ktoré nemožno nazvať autom a má psa, ktorého ani nemožno nazvať psom. Takto by bola asi stručná charakteristika najslávnejšej postavy, najslávnejšieho kriminálneho seriálu.

Pri veľkom množstve kriminálnych seriálov sa rozhodli tvorcovia Columba vytvoriť niečo čo tu ešte nebolo. Rozhodli sa vrátiť späť k idey detektíva, ktorý nemusí používať svaly, a na to mu stačí len jeho intelekt. Takto nastal opäť návrat ku klasickej detektívke slečny Marplovej a Hercule Poirota, avšak ani tu tvorcovia nesklamali. Na rozdiel od klasického detektívneho diela, kde detektív pátra po neznámom páchateľovi, urobili zmenu - páchateľ bol známy hneď na začiatku. Úlohou tohto populárneho seriálu nebolo nájsť páchateľa, ale dokázať mu zločin a v tom je Columbo priekopnicky.


Dej každej jednej časti je pomerne jednoduchý, dej pozostáva tak z dvoch častí. Tá kratšia sa venuje čisto len a len zločinu a jeho spáchaniu, pričom tá druhá dlhšia časť sa venuje dokázaniu tohto zločinu, pričom na scénu nastupuje už priamo poručik Columbo.

Netradičným je aj vystupovanie hlavného hrdinu, ktorý hra doslova a do písmena prostučkého človeka, ktorý sa dostal k prípadu len čistou náhodou, čo je absolutne klam. Charakteristickou črtou hlavného hrdinu je jeho dotieravosť. Neváha sa niekoľkokrát vrátiť s tým, že niečo zabudol, neustále otravovať obvineného, ktorý ho začne nielen podceňovať, ale doslova nenávidieť.

Charakteristický je hlavný hrdina niekoľkými črtami. Ako prvú nerád nosí zbraň, čo sa autori inšpirovali literárnou postavou Maj Sjowallovej a Per Wahloo - švédskej manželskej dvojice, ktorá vytvorila postavu komisára Martina Becka. Aj tam jedna z hlavných postav inšpektor komisie vrážd Kollberg nerád nosil zbraň a chodil neozbrojený.

Druhou zvláštnosťou je aj to, že nepoznáme jeho krstné meno. Každý ho oslovuje jedine ako inšpektor, prípadne Columbo. Hoc v jednej časti bol Columbo oslovený ako Jim, priezvisko sa stalo charakteristickým pre hlavného hrdinu.

Ďalšou zaujimavou vecou je Columbova manželka. Všetci o nej vieme veľa informácii, ale nikto ju nikdy nevidel. Pár fanúšikov dokonca vystúpilo s názorom, že manželka nikdy neexistovala, že je len vymyslenosťou hlavného hrdinu. Najbližšie k manželke sme mali v epizode "Rozbúrené more", kde Columbo mal údajne s manželkou cestovať na luxusnom parníku, kde sa mu ako vždy pritrafila vražda.

Paradoxom seriálu je, že autori nemali s Columbom pri prvom filme nejaké siahodlhé plány. Prvým filmom bola epizoda "Vražda na predpis" Tvorcovia túto časť pokladali len za film - jeden z mnohých, kde sa objavil výstredný detektív. Film bol natočený roku 1968 a nepredpokládalo sa, že by mali vznikať ďalšie časti. OPak sa však stal pravdou, film divákov zaujal a hrnuli sa požiadavky o natočenie seriálu. Čo pravdaže už bolo vážnejšie. Tvorcovia dlho váhali so statusom pôvodného prvého filmu. Prevládal návrh, že by film"Vražda an predpis" mal byť samostatným celkom, ale nakoniec vyhrál návrh, že by mal byť pilotným filmom, ale tu nastali samozrejme ďalšie komplikácie, pretože statut pilotného filmu už mal úvodný film prvej série "Výkupné za mŕtveho"/1971/ Tvorcovi to teda vyriešili šalamúnsky a seriál sa zrazu stal netradičný aj tým, že mal dve pilotné epizody.

Pravdaže seriál sa stal významný aj z iných dôvodov, hosťujúcimi režisérmi, scenáristami a hercami sa stali významní umelci. Takto prvú časť filmu režíroval sám Steven Spielberg /Vražda podľa knihy/. V niekoľkých epizodach hrál aj Leslie Nielsen - komediálny herec /Jej príležitosť & Kríza identity/. Jednu časť režíroval aj hlavný hrdina Peter Falk /Vražda podľa plánu/. Seriál bol taký populárny, že sa natočilo vyše 70 dielov, ktoré trvali dlžkou od 70minut /najkratší/ do 94minut /najdlhšie časti/.

Seriál je aj dnes populárny, o to populárnejší, že na Slovensku vychádzajú časti tohto seriálu hneď dvakrát. V rámci edície AmerCom a v rámci edície NOvého času každú sobotu.

 Denník
Komentuj
Napíš svoj komentár