Už dlhé mesiace zúri v Eurpe i vo svete ťažká hospodárska kríza. Viacero odborníkov-ekonómov prináša teórie, ktorými sa snažia vysvetliť príčiny krízy, pričom niekotré majú ďaleko od pravdy.

Hospodárska kríza je stav cyklický. Každých sedem rokov sa odohráva rovnaký scenár. Hospodárstvo a výroba prechádza náhle z konjunktúry k hospodárskej recesii /postupný, ale zato prudký úpadok výroby, pričom výroba tovaru môže klesnúť až o 50, 60%/, potom prechádza štádiom depresie /výroba ustrnula na nízkom stupni, avšak už ďalej neklesá/. Aj v depresii pokračuje zvýšené prepúšťanie pracujúcich, pretože kapitalisti potrebujú čo najskôr pri šetriacich opatreniach stabilizovať výrobu.
Potom je to stav obnovovania, pričom hlavným znakom je nárast zamestnanosti, čo sa prejavuje opätovným vzostupom výroby konjunktúrou. A od tohto bodu sa cyklus kríz a konjunktúr opäť opakuje.

Príčinou krízy teda nie je náhodilý jav, ako sa nám to niektorí buržoázni ekonómovia snažia nahovoriť, ale stav permanentne sa opakujúci, ako správne podotkli Marx s Engelsom.

TEÓRIE KRÍZ

Sú viacere. Kým v 18. stor. boli viacere teórie ekonomovv priam nezmyselené /teória škvrn slnka, teória striedania mesačného splnu a novu/, dnes je stav pomerne jasný.
Buržoáznui ekonómovia a finančníci sa snažia vinu zhodiť na veľký pôžičkový systém v USA, ktorý občania tejto krajiny nie su schopní splatiť. Ale má to však niekoľko háčikov:

1. Ak je to nazoaj tak, prečo krízu nesignalizovali nejaké sprievodné znaky? ? Americká ekonomika určite pozorne sledovala vývoj miezd obyvateľstva. Neraz sa stalo, že pôžičky v bankách, ale aj za tovar, ako aj splátkový predaj bol dotyčnému človeku zamietnutý len preto, že nebol by schopný splácať.

2.- Príčina neschopnosti splácať pôžičku, alebo splátku za tovar musela signalizovať iná vec - nárast nezamestnanosti. Teda neschopnosť splácať pôžičku a splátky nebol jav spúšťajúci hospodársku krízu /ako sa snažia naznačovať buržoázni ekonómovia/, ale sprievodný jav prehlbujúcej sa stagnácie výroby.

To by znamenalo, že hospodárska kríza vypukla už predtým ako americkí občania neboli schopní splácať dlžoby. Teda hlavným spúšťadlom a znakom hospodárskej krízy nebola neschopnosť platiť splátky za tovar a dlžoby, ale veľká nadvýroba.

Ako v minulosti, tak aj teraz je hlavným znakom teória nadvýroby. V skladoch aj dnes sa nachádza veľké množstvo nepredajného tovaru. A dôkazy tu sú - európska komisárka bola vyoblievaná mliekom - prečo sa neznížila cena mlieka? ? Odpoveď ani výrobcovia, ani kapitalisti by nemali za to mlieko zisk.

Podobne je to aj s múkou. Aby cena múky, a tým aj chleba a pečiva prudko neklesla, bolo treba zničiť bohatú úrodu. Preto sa múka sypala do riek, preto sa ničili obilniny /spalovaním/, preto sa múka znehodnocovala iným spôsobom. Kapitalisti obchodujúci s múkou by nemali zisk, podobne ani roľnícke družstvá a pekárne. Takto cena za múku, chlieb a pečivo neklesá, ale naopak stúpa.

Sprievodným javom krízy je stúpajúca nezamestnanosť. Kapitalista stráca schopnosť lepšie predávať svoj tovar, tým právom stráca schopnosť pracujúci predávať kapitalistovi jediné čo má - svoju pracovnú silu, svoju chuť k práci. V rámci teorie nadvýroby stráca kapitlaista výhodne pri najnižších nákladoch predávať svoj tovar, preto náklady na výrobu ešte znižuje a to tým, že sa zbavuje vlastných zamestnancov.

AKO SA ZBAVIŤ CYKLICKÝCH KRÍZ

Jednoducho, kto chce vedieť viac - odporúčam prečítať článok prebratý z tvorby Fridricha Engelsa. Znamená to, že veľké priemyselné podniky, ktoré vytvárajú hodnoty /tzv. strategické podniky/ by mali byť v štátnych rukách. Práve finančné zdroje plynúce z týchto podnikov zabezpečujú plynulý chod zdravotníctva, školstva a iných k životu potrebných inštitúcii. Do chodu podnikov by sa mala dať plánovitosťsť, aby sa vyrobilo toľko predmetov dennej spotreby, koľko potrebuje obyvateľstvo. Až postupný nárast plánovitej výroby /nadplán/ by mal byť vývozný artikel. Znamenalo by to, že podniky by mohli obchodovať so zahraničím až vtedy, keby bolo plnohodnotne postarané o obyvateľa tej-ktorej krajiny.

Zahraničné monopoly majú pravdaže z výroby našich strategických podnikov veľké zisky, ktoré však neplynú do štátnej pokladne, ale do vrecák monopolistov a to je základná chyba nášho štátu. Tým pádom nemáme na zdravotníctvo a školstvo a financie sa platia z vrecák občanov...

Aj tieto údaje poukazujú na to, že učenie Marxa a Engelsa je stále aktuálne a nezavial ho vôbec čas...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
bluepanter  17. 7. 2009 12:40
Ja osobne si myslím, že kríza je vyvolaná úmyselne, aby sa určitý úzky okruh podnikateľov nabalil a ľahko dostal k skrachovaným firmám a zväčšili tak svoje monopolné postavenie.
 fotka
paatoo  17. 7. 2009 13:27
@bluepanter súhlasím s tebou, podla mňa je to tiež jednoznačne tak

musím uznať že v 17 rokoch ti to ozaj páli
 fotka
bluepanter  17. 7. 2009 13:38
@paatoo dík, tak niečo človek zachytí tam, niečo hentam a keď si z každého zoberieš len to najpravdebodobnejšie, dostaneš skutočný obraz
 fotka
transplantovana  17. 7. 2009 13:58
fíha..no, ja by som totot, čo je tu teraz, určite nenazývala ťažkou hospodárskou krízou, myslím, že to také trgické nie je, ešte stále by sme mohli ísť čakať do radov na chlieb a polievku za stravné lístky.

sme len príliš rozmaznaní a akonáhle HDP nerastie závratnou rýchlosťou, ale poklesne, mnohí to označujú ako ťažký hospodársky úpadok a neviemčo.



v dnešnom vete a v našej situácii presadzovať engelsove myšlienky, je nemysliteľné. naša ekonomika by bola bez zahraničných investorov nič, stojí na nich, čerpá od nich, presne oni krútia slovenskými peniazmi. sme v eú, v mnohých ďalších zoskupeniach, nie je možné, aby sme sa orientovali na vlastnú ekonomiku. tak to nefunguje.



teória, o ktorej si napísl, je až príliš teoretická a podla mňa slabo aplikovateľná na dnešný svet.
 fotka
dog_food  17. 7. 2009 14:37
@transplantovana súhlasím s tebou .... je globalizácia , ekonomika sa začína orientovať na produkciu služieb, ekonomiky väčšiny štátov sa navzájom poprepájali a navzájom sa ovplivnujú aj si konkurujú, žijeme v dobe kde si dopyt vytvára ponuku ... engelsove teórie podla mňa vytvárajú priveľa priestoru pre korupciu... ak by boli najdôležitejšie podniky v štátnych rukách tak by im bolo ešte viac púštané žilou ako sme toho už boli svedkami ...
 fotka
hajzelodkosti  17. 7. 2009 15:50
mas urcite v dacom pravdu, ale zastal by som aj nazor, ze bola umyselna a to aby sa tucne brucha rockefelerovcov mohli nazrat peniazmi. Isto je to aj to co pises teda moze to byt jedna z teorii a tiez si myslim, ze marx a engels teda ich teoria nikdy neumrie, nehovorim, ze je vzdy stopercentna, ale urcite znaky a na zakldane tychto znakov sa aj stavia.
 fotka
bagurin  17. 7. 2009 16:09
pekne si to vystihol
Napíš svoj komentár