Dnesok. Ake pekne slovo. Skoda, ze je akualne iba nejakych chabych 24 hodin. Tak ako pritomnost. Aha, tu, teraz. A uz tu nie je. Zaujimave zistenie zivota je, ze vela veci, co vidime nasimi ocami, su minulost. Najlepsim - a najvacsim prikladom - je hviezdna obloha. Mnoho z tych svetielok "tam hore" mozno uz "nehori", je celkom mozne, ze sa vacsina z tych zdrojov svetla uz porozpadavala. Nie ze by chceli, ale vo vesmire to uz raz tak jednoducho chodi.


Cize pozerame sa na hviezdy, ktorych svetlo mozno uz ani nesvieti, ale este stale cestuje ku nam. Vidime slnecne ziarenie, dokonca aj slnko - neodporucam sa do neho pozerat priamo, ale kto z nas to uz neskusal, ze - a pritom je to ziara, ktora z neho vysla asi 8 minut dozadu. Cize vychody slnka su vzdy posunute asi 8 minut po vychode a zapady zase 8 minut po zapade. 8 minut, iba pre nas. Co sa da za tych 8 minut stihnut? Vela, ale aj malo. Zalezi len od toho, aky vyznam clovek pridava casu a tymto 8mim minutam. Lebo cas sa da - a vacsina ho aj travi - unavne, unudene, znicene a pritom je to vec, ktora sa naspat vratit neda. Je iba nas, tu a teraz. A nikto ho uz nevrati naspat.


Kolko casu je potrebneho na to, aby clovek si clovek zacal vazit cas? A kolko casu je potrebneho na to, aby si ho prestal vazit? Velky rozdiel to nie je. Ako si vazime cas? Tak, ze sa zabavame, snazime sa zabudnut na to, ake su tie nase zivoty prikratke a pritom ukracujeme z nasich par chvil. Ked clovek zabudne, zabudne sa aj vratit spat do schemy vzacneho casu. A castokrat clovek potrebuje vela casu, aby sa z takejto "zabavy" prebral do reality. Dalsi zbytocne premarneny cas. Minuty, hodiny a dni, ktore sa dali pouzit aj inak. Zmyslupnejsie.


Cim dalej clovek rozmysla, tym viac si uvedomuje, ze bez nejakeho hlbsieho zmyslu, bez poslania, bez viery a bez vyssej Sily by bol nas zivot uplne zbytocny. Mozno ako zivot hmyzu, ale asi smutnejsi. Lebo hmyz nerozmysla nad tym, ze zajtra uz nebude. On vyuziva tolko casu, kolko ma na to, aby s tym svojim zivotom nalozil najlepsie, ako to len dokaze. Lebo cas sa neda vratit naspat. Ani cas, ktory ste prave stravili citanim tohto blogu. Ale verim, ze vam pomoze nestracat drahocenny cas zbytocnostami v buducnosti. Obavami. Hadkami. Klebetami. Nadavanim. Robenim si napriek. Vsetky tieto cinnosti ovlada iba clovek. Ine organizmy na to jednoducho nemaju cas, maju co robit, aby ten ich zivot mal nejaky zmysel.


26.08.2008EQ

 Úvaha
Komentuj
 fotka
nietzsche  26. 8. 2008 21:24
Dobre si to vystihol, pekný blog, na zamyslenie.
 fotka
kat  26. 8. 2008 22:35
urcite, keby aj ludia vedeli, ze kolko maju cas, uplne inak by bolo vsetko...
 fotka
lampa  28. 9. 2008 17:46
Pekné....
 fotka
ezechiel  7. 10. 2008 19:10
čas......... neexistuje.......

VITAJ v realite
 fotka
marttina  9. 1. 2009 23:19
a vidis? teraz hned mi to nechce zobrat hlasovanie ok k.v. (k veci)
velmi pekne si vystihol podstatu casu podla mna. clovek si musi urcit priority na co chce 'minut' svoj cas. niekto ho minie plnohodnotne ini nie. ale plnohodnotnost si tiez urcujeme samy. a najhorsie je ked niekto iny ovlada tvoj cas.
 fotka
orfea2  20. 11. 2009 21:19
Obavami. Hadkami. Klebetami. Nadavanim. Robenim si napriek....ale no

bez toho by som to zvládala len tažko až na to ohováranie



inak..také hlboké myšlienky..to by som do teba nepovedala
Napíš svoj komentár