Jedneho prijemneho tepleho vecera sma sa stretli stari kamarati pri pive v krcme. Rozpravame sa co z nacatym tyzdnom. Zrazu padol napad podme na Ukrajinu, spravime si dovolenku.

A ako tento napad padol, tak som sa toho chytila, jasne podme na nejakych 100g vodenky..

Ako sme povedali tak sme spravili, na druhy den rano sme zobrali nase dve svestky a vybrali sa za novym dobrodruzstvom. Nasadli sme do auta a pomeho na vychod..

Nasu prvu noc sme prespali vo Vysnom Zipove, strasne zasita malinka dedinka pri Vranove nad Toplou. Spali sme v starom rozpadnutom dome, kde bolo vsetko zaplesnene, smrdelo a neskonale vlhko tam bolo. Vlhoko a teplo to bol raj pre komare. Celu noc sme nespali, predstavte si ze zavriete oci a hned s prvej okolo bzzzzz.. a takto celu noc.. ja som myslela ze ma porazi. To bola najhorsia noc v mojom zivote. Este pred tym ako sme sa pobrali do vecnych lovist, tak som otvorila nechtiac nejake dvere na povalu, a tam bola drevena umela noha a ruka.. hned mi napadol najhorsi scenar.. tato noha mi nedala spat celu noc samozrejme spolu z komarmi..

Rano nase kroky viedli ku hraniciam, do Novej Sedlice, kde je hranicny priechod na Ukrajinu. To sme este ani netusili ze tie kurvy ukrajinske nas nebudu chciet pustit cez hranice. Ani dovod neudali nic, len otovoril suflicek ze na kavicku..joj som mu mala chut dat na kavicku ale cez papulu jednu Videl ze sme mladi, prvy krat na ukrajine tak co by z nas nieco nevyzmykal.

Ale presli sme to je hlavne.. Poculi sme ze cesty na Ukrajine su zle, ale to co bolo tam.. to sme teda necakali, nasa priemerna rychlost bola 37km/hod. To by som na bycikli skorej presla Stacilo prejst za hranice, a iny svet. Na ceste chaos, anarchia, vodici sa riadia len dvomi pravidlami, ciara nieje stena, a cervena na semafore je zasadne zelena Najhorsia bola ta hlaholika, nerozumeli sme ani nic, v rukach vytlacena abeceda a prekladali sme co sa dalo. Ale vacsinou sa nam podarilo prelozit len prve 3 pismenka a potom sme typovali ci to je to kam chceme ist Vo velkej vacsine to vyslo, nasa orientacia az tak nezlyhala, resp orientacia sofera, ja trpim orientacnym nezmyslom.

Vyberiem len tie najlepsie miesta co sme videli. Lebo cele to opisovat, by som Vas unidila k smrti Co mi utkvelo v pameti tak je Solotvyna. To je zaplaveny solivar, 4 jazera v ktorych je slansia voda ako v mrtvom mori. To tak uzasne nadnasalo, aj ked si clovek normalne sadol tak sa v kuse vznasal. Ked som vyliezla s tej vody tak sa mi normalne na tele utvorila taka slana krusta. Bola som ako slany muzicek

Co urcite stoji za pozretie tak je Bukovel, to je lyziarske stredisko. Par km pred strediskom uzasna cesta, neverili sme kam ideme. To sme sa ani ako na ukrajine necitili, ziadny odpad okolo, dotrhani ludia nic. A zrazu dojdeme ku stredisku a citila som sa ako v Rakusku. Normalne som tam chytila wifinu Ale ceny tam boli i tak klasicke ukrajinske vsetko lacne.

Dalej sme sa presunuli do dedinky Kolocava. Cesko-slovensko-madarsko-ukrajinska dedina. Normalne sme tam nasli cesko-slovensku skolu uz sice zavretu ale predsa tam len bola. Vsetci tam vedeli polo cesky, takze sme aj rozumeli. Ale inak po anglicky nevedel na cele ukrajine nikto, ja som cakala ze aspon mlady ludia budu aspon 10 slov po anglicky ale nikto nikto. Smutne zistenie.

Tato dedinka lezi v strede hor, maju ine hory ako my take vysokohorske plane, to si tazko predstavit aka to bola krasa. Jedina skoda bola ze som bola pokazena tak sme nemohli vyjst na Hoverlu (najvyssi vrch ukrajiny cca 2500m.n.m.).

Kludne ak sa niekto chystate na Ukrajinu, do zakarpatskej casti tak mile rada poradim co kde

A co sa tyka cien, juj tam to je raj.. papkali sme tak 5 krat denne.. v nobl restikach a najdrahsie jedlo tam stalo 30hrivien (3 eura). Najlepsia vodka co sme ta kupili tak stala 38 hrivien, taka priemerna ale lepsia vodka ako nasa stala 30 hrivien. Cigarety stali 9 hrivien, a benzin 10 hrivien. No povedzte nieje to raj Ale kazdopadne tam vsetci musia trpiet alkoholizmom Ked tam je alkohol tak lacny.

Velmi ma tam prekvapilo aky maju oni bordel na dedinach, a samozrejme aj v mestach, ale dediny boli horsie, normalne odpadky na ulici, som sa citila ako na smetisku. Strasne vela tulavych psikov vsade, niekolko krat sa nejaky psicek na nas nalepil a chodil s nami. A bezne sa tam stavalo ze sme sli cez most a v strede mosta stoji krava.. len tak akoby nic.. urcite si myslela tento most je moj co tu vy chcete

Ak nebudete vediet kam ist na dovolenku tak urcite odporucam spravit si vylet na ukrajinu. Zaujmava krajina, oplati sa vidiet. Urcite by som este odporucila vidiet Lviv, Mukacevo, Uzhorod a plno dalsich krasnych miest

 Blog
Komentuj
 fotka
willbebetter  17. 9. 2012 17:49
tento blog mi oprasil velmi stare spomienky na detstvo, v ktorom som sa s dedkom chodila tulat po okolitych lesoch a zbierat hriby.



vo vranove som zila 6 rokov



a mali sme rodinu uz skoro priamo na ukr. hraniciach - ta dedina sa vola Strihovec.



prisaham, ze v zivote som vo vacsom "zapadakove" nebola ale vekom akosi menim nazor na vsetky tieto dedinky "in the middle of nowhere" - a pokial by som mala auto, rada by som sla spoznavat aj tie ukrajinske



a na zaver - pekny blog
 fotka
antifunebracka  29. 6. 2017 18:01
Jooj, mohla si aj oveľa viac popísať, toto ma prudko interesuje!
Napíš svoj komentár