Poznáte to. Ste mladí a hľadáte si podnájom. Tak blúdite po internete a 99% inzerátov je cez realitku. Dohodnete si obhliadku a tam sa dozvedáte, že okrem prvého mesačného nájmu a kaucie musíte ešte zaplatiť províziu sprostredkovateľovi.

Funguje to asi takto: predstavte si, že máte byt a chcete ho dať do prenájmu, tak zavesíte na internet inzerát. Behom nasledujúcich dní vás kontaktuje asi milión maklérov, že vám nájdu podnájomníka. Nahuckajú vám, že vás to nebude nič stáť, že províziu zaplatí ten, čo bude v podnájme. Vy ako majiteľ bytu, si poviete, že prečo nie, veď keď ma to nebude nič stáť, aspoň byt rýchlejšie prenajmem. A špinavosť voči budúcemu podnájomníkovi je na svete.

Prečo?
V prvom rade, keď si niekto hľadá byt a reaguje na inzerát, tak to pre budúceho obyvateľa nie je žiadna služba. Veď rovnako môže kontaktovať rovno majiteľa a má to bez provízie. Ide len o príživníctvo maklérov, ktorí zoberú províziu za absolútne nič a je to len ich príživníctvo na majiteľovi bytu, ktoré ich nič nestojí. Podnájmy su drahé samé o sebe a provízia znamená len vyhodenie peňazí do vzduchu za nič. Keď niekto hľadá jednoizbák, ktorý stojí povedzme 400, plus 400 kaucia a k tomu musí ešte zaplatiť províziu, ktorá je spravidla vo výške mesačného nájmu, tak to je dokopy 1200 eur. Tak taký človek musí byť dosť bohatý, aby to naraz zaplatil.

Iný je prípad, keď je maklér oslovený samotným majiteľom. Vtedy vlastne kupuje od realitky službu, za ktorú samozrejme zaplatí, teda opäť žiadnu províziu neplatí ten, čo je v podnájme. Vtedy majiteľ uzavrie s maklérom zmluvu o sprostredkovaní a províziu zaplatí majiteľ bytu. Takýto prípad je v poriadku.

Takže záverom - keď si hľadáte byt, nech vás ani nenapadne zaplatiť províziu realitke!!! Nejde o službu pre vás!!! V podstate ani o službu pre majiteľa, ak sám nebol iniciátorom.

A pre majiteľov bytov - ak nie ste na to odkázaní, buďte ľudskí a féroví voči ľuďom, ktorí budú vo vašom byte bývať, urobte to na vlastnú päsť, o podnájmy je záujem a vy realitky neptorebujete!!! Okrem toho, zakaždým, keď vám niekto niečo ponúka zadarmo, niečo na tom smrdí a niekto na tom škoduje! Vďaka príživníkom sa váš byt stane neprenajímateľným! Len si všimnite, že koľko bytov tých istých je na internete aj niekoľko mesiacov, či rokov, než sa prenajme, no hádajte prečo! Nenechajte sa otravovat od duševných schránok, ktoré dychtivo hľadajú zdroj obohatenia!

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
tomas  17. 5. 2014 23:09
pozeral som na JOJ PLUS taký ten seriál o makléroch v New Yorku, a brali si 2% z ceny domu (ok oni ich predávali, ale tak toto je podobné)...

keď si prenajmete byt za 500 ečiek, tak nech maklérovi ide pekne 2% čiže 10 euro... aj tak sa tomu venoval tak cca hodinku a ok nie je to možno úžasná hodinová mzda, ale tak pri drahších prenájmoch zas bude mať viac...
 fotka
hasselskog  18. 5. 2014 17:48
@tomas ved to je ta dychtivost za prachmi... v principe ide o to, ze ten, co je v podnajme, nesmie platit proviziu, ak sam nepoveril maklera, ze najdi mi byt. Ak realitky cielavedome oslovuje majitelov bytov, ze im za proviziu platenu podnajomcom najde obyvatelov bytu, je to cista spekulacia a malo by to byt zakazane.
 fotka
tomas  18. 5. 2014 18:31
@hasselskog ale to je pravda, províziu by mal platiť ten, kto najal makléra.

keby aspoň makléri si dali tú námahu, raz som to skúsil, poprosil som makléra, dal som mu presné požiadavky, aký veľký byt, v akej lokalite, pričom som zdôrazňoval, že to má byť presne tam a tam...

a dotyčný ma potom spamoval nerelevantným obsahom, keď som povedal aké 3-4 ulice presne chcem, aby som mohol chodiť pešo do práce, tak to neznamenalo, že chcem "čokoľvek v Bratislava 2", a on to tak bral, a ceny a veľkosti tiež nesedeli...

akokeby sa vôbec nesnažili....
 fotka
hasselskog  19. 5. 2014 17:59
@tomas inak to sa ti cudujem, ze si to riskol cez maklera... lebo ked tak porozmyslam, ze ake moznosti ma on, tak mi to pride zbytocne. Si zober, ze on tak maximalne pozrie nieco na nete, posle ti to a tu ho mas, prizivnictvo ako vysite. Zavola majitelovi bytu, ze ma pre neho najomnika a ty si pekne zaplatis za nieco, co si mohol urobit aj ty sam.

Mne osobne sa nozik vo vrecku otvara uz len ked pocujem slovo "makler"...
 fotka
tomas  19. 5. 2014 23:25
@hasselskog ja verím v to, že majú svoju tajnú databázu inzerátov, ktoré nedávajú na net D ok máš pravdu, je to blbosť, všetko dávajú na net
Napíš svoj komentár