(obraz L. Záborský: Kristus po krste)




Slová, ktoré zazneli pri Ježišovom krste v rieke Jordán patria i nám:

"Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie."

"Ty si moja milovaná Dcéra, v tebe mám zaľúbenie."

(porovnaj Lk 3, 15-16. 21-22)

Toto platí pre každého z nás. Záleží od nás čo s tým spravíme. Zažili ste pocit, že vás má niekto rád? Matka, otec, brat, sestra, priateľ, priateľka, učiteľ, učiteľka. Alebo vy máte ľudí radi? Podobne a hlavne bezvýhradne i bezpodmienečne nás má rád i Boh. Aj keby nás nikto nemal rád. Samozrejme, že zvyčajne nepočujeme hlas, ktorý hovorí: "Mám ťa rád". Preto treba byť vnímavý aj srdcom. Hovorí k nám totiž v našich bežných životných situáciách. Kedy ste si naposledy všimli nejakú peknú maličkosť, ktorá vám rozveselila srdce, zdvihla kútiky úst? 

Kresťania túto úžasnú správu prijímajú jednoduchšie. Pre nich to znamená pripomenutie si ich krstu a jeho významu (napr. odpustenie dedičného hriechu, vloženie nezmazateľného znaku Ducha do duše), a že nič ich na tomto svete neodlúči od Božej lásky, ktorá ich prijíma za každých okolností a pozýva k životu vo večnom raji. Do raja nemôže vstúpiť nič zlé, nečisté, preto napr. Lucifer a jeho anjeli sú mimo raja vo večnom zatratení. Preto neexistuje nijaký zlý skutok (spáchaný hriech), ktorý by Boh nám neodpustil ak sme si vedomý zla, ktoré konáme a teda nám to zlo ubližuje. Ak je niečo zlo, ubližuje to nielen ľuďom okolo nás ale aj nám samým. On nás miluje od počiatku. Preto nás cez naše dobré svedomie upozorňuje. A dal nám napríklad svojich desať usmernení, aby sme dobre a dlho žili ako hovoria židia. Dal nám aj svojich sedem sviatostí, v tejto súvislosti práve sviatosť zmierenia. A najväčšou posilou je prijímanie Ježiša osobne v podobe chleba a vína.    

Neskôr slová, ktoré zazneli po Ježišovom krste, on uskutočňoval vo svojom živote na tejto Zemi, keď sa celý život obracal smerom k druhému človeku a k jeho potrebám. A robí to dodnes. Preto patria i nám. Sme pozvaní, aby sme konali podobne ako On. Dokonca nezanevrel ani na kríži, keď vraví jednému spolu odsúdencovi po svojom boku, potom čo on vyznal vieru v Neho: 

Veru, hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji. (porovnaj Lk 23, 35-43)

(fotografia z filmu Son of God, r. 2014)

V mojom živote pozorujem, že viera a dôvera Bohu robí pekné, úžasné veci v mojom živote. Od toho zázraku, že som vôbec tu až po dnes... Nič podstatné som nestratil ale mnoho som dostal a dostávam. A nebol som od malička vychovávaný ako kresťan, sám som sa rozhodol dať Bohu šancu. Sú za tým modlitby a konkrétne skutky. Boh ma nezbavil mojich zlozvykov, zla, ktoré konám a je to aj stále to isté zlo. Ale viem, že môžem prísť za jeho kňazom a povedať mu všetko čo ma trápi, čo mi aj vnútorne ubližuje, bez toho, aby som sa musel báť odsúdenia. Ja často odsudzujem ľudí. Lenže ako vidím v mojom živote, u Boha sa musím báť len jeho prijatia. Budem ho chcieť prijať aj zajtra, možno v tme?

Mám 86400 sekúnd denne. Môžem ich využiť rozumne i nerozumne so všetkou zodpovednosťou za svoje konanie alebo nekonanie.  






 Úvaha
Komentuj
 fotka
antifunebracka  11. 1. 2016 16:15
A deti, ktorým dal rakovinu, prečo neľúbi? A prečo by mi ten skurvený božisko mal odpúšťať nejaký dedičný hriech, ktorý som ani nespravil?
 fotka
georg21  11. 1. 2016 17:40
@antifunebracka Však k tomu, aby ti ten dedičný hriech zmyl nemusíš vystúpiť na Mount Everest...

Prečo by ich neľúbil? Ak máš rakovinu, tiež nevieš presne hodinu kedy zomrieš, každý zomrie. Môžeš zomrieť aj bez rakoviny ešte skôr ako ten chorý... aj utrpenie má zmysel, nechal ním prejsť aj svojho Syna. A vôbec mu to neublížilo, žije večne a vďaka tomu môžeme i my žiť večne...

Nikdy si nejako netrpel? Neposilnilo ťa to? Nespoznal si pritom seba, svoje sily...?
 fotka
antifunebracka  11. 1. 2016 19:30
Ale prečo by mi mal zmývať niečo, čo som nespravil, ty kokot? Vieš čo, ja ti odpustím, keď mi zaplatíš auto, čo mi včera niekto poškrabal - v opačnom prípade ťa BUdem do smrti preklínať, OK? Je to len 50 €, to dáš.
Čiže keĎ tvoje decko dostane rakovinu, si tiež povieš, že no a čo, šak každý raz zdechne? A budeš sa radovať, ako je super, že ťa Boh testuje?
Takého sprostého hnusného človeka jak ty som ešte nevidel.
 fotka
georg21  14. 1. 2016 22:11
@antifunebracka Píšeš mi to tu ako keby som si ja vymyslel rakovinu, ktorá má svoje príčiny vzniku, ako ostatné choroby... spýtaj sa lekára, alebo iných vedcov...
Kľúč je v tom, že tú chorobu nevnímaš len ako ťarchu ale ako prostriedok, ktorý ťa napr. charakterovo tvaruje, smeruje tvoj život... každý človek je viac menej aspoň niekedy chorý, alebo pociťuje niečo ako nejaký kríž. Nie je to Boží trest. Hoci existuje napr. kliatba, a keď ju napr. matka vysloví na svoje dieťa, tak môže ho postihnúť to čím mu kliala.
(škoda, že mi neodpovedáš na otázky, ja sa ti snažím odpovedať)
A sám som chorý takže viem o čom píšem...
A k tomu dedičnému hriechu si prečítaj tu keď ťa to zaujíma:
» www.katechizmus.sk/index.php?actio...
 fotka
antifunebracka  15. 1. 2016 16:37
Tak mi povedz, ako ťa vyformuje smrteľná choroba tvojho decka, ty chodiaca fráza.
 fotka
georg21  16. 1. 2016 00:40
@antifunebracka neviem, nie som jasnovidec. Ale určite to napr. nevzdám s ním.
Ale to každý musí zažiť a pochopiť vo svojom živote, iba ti píšem čo sám prežívam alebo viem to o niekom ako to prežíva... Na všetko sa dá pozerať aj pozitívne aj negatívne, ak ti vyhovuje to druhé, tak nech sa páči aj so všetkými dôsledkami...
 fotka
antifunebracka  17. 1. 2016 02:21
Typicky kresťanský čiernobiely pohľad na svet - buď si zaslepený vysmiaty kresťan, alebo pesimista. Ja som realista. A za to auto mi kedy zaplatíš?
 fotka
georg21  17. 1. 2016 22:09
@antifunebracka som dosť realista, napr. som ti napísal, že každá choroba má svoju príčinu, dôsledok... niektoré majú psychickú príčinu, iné fyzickú, iné DNA... však ale ak ťa reálne zasiahne niečo zlé, tak čo je na tom také idealisticky umelé neautentické typické či fanatické... ak ma to nepoloží ale bude posilňovať a budem sa snažiť z toho vyťažiť to maximum, napr. v tom, že budem pomáhať ľuďom s podobnými problémami?
 fotka
antifunebracka  18. 1. 2016 17:00
Ty si realitu nevidel ani z vlaku na omšu. A predtým si písal, že nás Boh miluje a choroby, čo nám dáva, by sme mali brať ako požehnanie, tak to teraz nezľahčuj, A furt čakám na tie prachy, šak nebuď hypokrit.
10 
 fotka
georg21  18. 1. 2016 21:37
@antifunebracka však každý si môže vybrať. Neviem čo je na tom také zlé ak dokážem vnímať aj chorobu ako konkrétnu cestu určenú len pre mňa... ale to som už písal. Takže mi môžeš napísať čo je na to zlé ak to dokážem vnímať aj pozitívne... samozrejme to neznamená, že si nikdy nezanadávam, nezakričím či nevyčítam... ale dokážem žiť dobre...
Napíš svoj komentár