29.2.2012

Ráno som si privstal s tým,že skusim stop na ostrove,a prejdem na opačnu stranu,kde ešte stravim jednu noc. Kedze bolo asi pol deviatej,auta este moc nechodili,cize mi ostavali len nohy. A kedze bolo pol deviatej,este nebolo noc otvorene,cize mi ostavalo suche hrdlo. Asi 3kilometre klukatej cesty popri mori,na upati hory v tieni stromov sa to celkom dalo,niekde v strede cesty sa mi podarilo aj vodu kupit. Po čase prichadzam do nejakej dedinky,kde uz otvarali obchody,a takisto aj moje oblubene trhy s tetkami ktore trojnasobne zvysuju cenu ked ma vidia. Kupujem si stvrt melona za dobru cenu,a este minule spominany chleba. Pokusam sa kupit aj paradajky a cibulu,ale neochota znizit cenu ma odradza.

Hladam si miesto kde sa naranajkovat,bolo uz asi 11hodin a zacalo pripekat,po chvile prechadzania volim murik pri plazi,pri móle s rybarskymi lodkami. Prehodim par slov s miestnymi upratovackami z nedalekej budovy,prejdem sa po móle a idem spat k autobusovej "stanici" ktoru som videl po ceste. Na kvazi mapke som si pozrel cislo busu ktory mal ist na druhu stranu ostrova,po opytani sa mi bolo povedane ze mam cakat a on pride,ako vzdy. On aj prisiel,zastavil na druhej strane cesty,vystupilo par ludi a odisiel. Nemal som sancu k nemu prejst. Takze,letisko je tiez takmer tam kam som chcel ist,v podstate bus na letisko by mal mat podobnu trasu,takze idem busom smer letisko ktory tam prave stal. On ale ide po tej strane odkial som isiel,a aj cez mesto. TU SA MENI PLAN.

Kedze som bol nenormalne prepoteny a sedel som v buse kde bolo 20stupnov,co nasere,k tomu je vonku asi 100stupnov a ja som lenivy za takych podmienok peskovat s batohom na chrbte a kazdy den si hladat dopravu a noclah,a kedze od zaciatku cesty je cielom ostrov Borneo,a ked bol uplne prvy napad este v UK ze si vezmem kvazi podnajom a odtial budem cestovat,a predstava toho ze tu mam maly "domov" kde budem byvat vyse mesiaca je OVELA krajsia ako to ze by som sa mal dalej vlacit s ruksakom a neistotou ci niekde prespim a dost vysokymi vydavkami na autobusy,tak TO IDEME URYCHLIT a trocha spojit,byvanie na ostrove Borneo? ANO. Teda samozrejme ak vsetko pojde dobre. Povedzme ze jedna noc v priemernom hosteli stoji 20-30RM, ak nieco take vezmem na jeden mesiac,dajme canu maximalne 20rm za noc,co dava 600rm na mesiac,teoreticky by som mozno zjednal na 500rm na mesiac(v prepocte asi 100eur),no do 700rm je to vzdy dobre. Letenka tam spat by MALA BYT do 50eur. Len strasne dufam ze mi to vyjde,prosim prosim prosim.

Pokracujme. Vystupil som teda v meste,kde som sa po par opytaniach dostal k Ferry(kompa),ktora bola dokonca zadarmo. Rozmyslam ako co kam,ktore miesta nevynecham a ktore mozem.(este aby som ujasnil,lietadlo na borneo leti z johor bahru co je mesto pri cipe malajzie tesne pri singapuri,cize smerujem zhora dole) Na ostrov Langkawi nejdem,po par precitanych blogoch mam jasnu predstavu co tam je - kopa kopa turistov z thajska,a opat len piesocnate plaze s kokosovymi palmami pri azurovom mori,ktore je tu v podstate vsade,a bude aj na Borneu,a kvoli nemu nemusim navstevovat kazdy okolity ostrov.
Na stanici sa pytam na listok do Kota Bharu,co je mesto na vychodnej(opacnej) strane malajzie,hore takmer pri Thajsku. Nedaleko su ostrovy Perhentian,ktore som mal v plane navstivit.

Nuz ale,autobus ide len o desiatej rano a o desiatej vecer,nevidim ziadny rozumny dovod kedze nejazdi len jeden,tak neviem preco musia vsetky busy naraz chodit len 2x do dna. Kedze je pol tretej,ostava mi krasnych skoro 8hodin. 8hodin neviemcoho. Cakania asi. Skusim sa pozriet do mesta,co sa mi ale po prejdeni asi tretej ulice neosvedcuje,kedze vsetky su len rovne dlhe kde v podstate nikde nic,tak cestou naspat skusam vyber penazi v bankomate. ANO! Mam peniaze z karty! A dokonca z oboch.Super. Pred stanicou je akoze trh a nejake stanky s jedlom,a kedze som hladny,a siroko daleko ziadna ina moznost nasytenia sa nie je... Prekonavam svoj odpor k stankovym jedlam,a hladam kde maju grilovane kurca. No,takmer vsade v podstate,takze hladam kde mi nezdvojnasobia cenu. Mame to. Dorazne si pytam LEN kura a LEN ryzu,dostavam jedno stehno a asi pol kile ryze k tomu,ktora nechutila nijak,ba takmer az horko. Ale najedol som sa. (kde doma dostanete porciu obedu pod jedno euro? )

Vonku sa spustil dazd. Ostava mi este asi 5hodin. Sedim sedim,ale uz mi je to nudne,parkrat sa prejdem okolo,zas posedim... Vonku je nenormalny lejak,som rad ze som neostal na ostrove. Pomaly sa ucim ze do nejakej tretej poobede treba vediet kde sa skryjem,kedze poobede zatial KAZDY DEN prsalo. Prechadzam na stanicu,vonku je celkom zima. Po chvile sedenia si dam mikinu a po druhej chvile sa prezuvam do tenisiek,nechce sa mi verit ze sa tu tak ochladilo. Okolo osmej uz skoro zaspavam na stolickach,no uz len 2hodiny. Listok stoji vsade rovnako,cize som myslel ze bude jedno kde ho kupim. A NEBOLO. Mal som zostat pri overenej cestovke Sri Maju ktora ma dobre autobusy. Pred desiatou sa dotrepal stary roztrepany bus,v ktorom bol smrad a spina,spinave sedadla aj okno pri ktorom zatekalo,a nepolohovatelne sedadlo,no fasa proste. Ulozil som sa do spanku,pri vedomi ze cesta bude trvat asi 2-3hodiny a NAOZAJ NETUSIM co budem robit v noci v druhom meste. A ono cesta trvala 6HODIN. Clovek by cakal ze autobus bude zastavovat na stanici,omyl,autobus o stvrtej nadranom zastavil niekde v meste a vsetci vystupovali. Hned som sa zacal pytat kde je stanica,kedze o takom case asi vela ludi nestretnem vonku.

Klasika,na stanici supy(taxikari) ktory ti uz cez ulicu krici "sir,teksi?". Nemam sajnu kam a co,z mapky ktoru som odfotil som si vydumal ze ASI by som mal ist do tej dedinky ktora je najblizsie k tym ostrovom,ze odtial pojde lod. Tak ale urcite nie nadranom. Vyberam sa omrknut par ulic,a na moje prekvapenie je otvorenych par restik a obchodov,nonstopky. V jednom z nich si rozlamujem vifonku do plastoveho pohara(kedze je to lacnejsie ako tie co uz su v pohari). A tak som na ranajky sedel o pol piatej nad ranom na schodoch pri ceste a slamkou srkal vifonku.

Neskor sa premiestnujem na stanicu,kde reku budem len cakat. Medzitym sa ma taxikar opytal kam idem,ked som mu povedal tak vravi ze tam bus nejde a musim ist taxikom. No hahahaha. Po chvili otvara prvy stanok s listkami,kde sa informujem,ze kompa na ostrovy stoji najlacnejsie 60RM + bus asi 10RM,cizeeee...po chvili rozmyslania kaslem na to a rozhodol som sa ze to zamierim rovno do Taman Negara Jungle Trainom na par dni. Takze,bus na vlakovu stanicu som SKORO nestihol vdaka chalanovi v obchode kde som chcel rychlo rozmenit,a typek nevedel ANI CEKNUT po anglicky a s otvorenou hubou cumel,tak som si trocha pobezal. (pokr. v dalsom blogu)

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár