10.4.2012

Skory budik o piatej,a o pol siestej smer vedlajsi hostel,ranna plavba clnom. V podstate nic vynimocneho,ideme na opacny smer ako vcera po hlavnej rieke,a po case odbacame,na Ox-bow lake. Je to mimo rieky,kludna voda a porast okolo. Hm,som rad ze som to spravil takto a neplatil za zbytocny trekking,v podstate je to z clnu este lepsie. O osmej sme naspat. Vcera som neplatil,kedze ma vysadil inde a aj tak sme boli dohodnuti na rano. Lenze rano sme vystupili,terasa plna novych hosti,sprievodca sa montuje pri clne,a ja peniaze nikomu ponukat nebudem ked si ich nepytaju. Tak si vykracujem smerom spat,mozno niekomu napadne ze som nezaplatil,ale nic.

Oznamim ze po ranajkach odchadzam,tak sa najem,este aj na kave posedim,no ja mam pocit ze je tam jednak tolko zamestnancov ze kazdy si myslel ze som zaplatil tomu druhemu,za druhe je tam vzdy plno hosti cize sa staraju o nich a nie o nejakeho chalana co sa 2x zviezol s ostatnymi,za tretie sa mozu posrat. Balim sa a odchadzam,peso von z dediny,snad ma nieco zvezie. Celu cestu rozmyslam ci si nerobim pruser,no tazko,kedze nemaju ziadny dokaz ze som na tom clne vlastne bol,netusia kto som,len som isiel okolo a spytal sa a nasadol,zviezol sa,vysadol a odisiel,a keby ich tak trapilo tych 120RM ze by sa isli pytat k mojmu hostelu na meno,jedine co o mne maju je ze som Vojtech zo Slovakie.

vykracujem si o deviatej rano po beznadejnej cesticke,a vtom ma napadne ze o deviatej su odchody z toho hostela a pojde minibus,a sofer od nich ma ale vidiet nemusi aby si nahodou na nieco nespomenulno siroko daleko nikde nic,len ja,cesta a palmove plantaze. Asi o 9:15 kazdu chvilu cakam ze budem mat smolu na ten minibus,ked z dialky pocujem motor a dufam ze to nie su oni,tak prichadza daka dodavka a berie ma az ku krizovatke,40km cesta. Po chvili sa spoza kopca vynori spominany minibus a spokojne ho sledujem v spatnom zrkadle. Este nas aj mudro predbehol,keby je za nami mohol by ma vidiet ze vystupujem(jj,ked robim nieco nekale tak som nepokojny)

No teraz som spoko. Odkladam si 120RM do priecinka "spinave peniaze". Stopujem,no velmi ani nie je co,tak sa presuvam trocha vyssie na lepsie miesto,ked mi pocas prechadzania na kraji cesty zastavuje auto. Ide do Lahad Datu,chalan s dedkom,pytam sa na peniaze,vravi ak chcem mozem platit no nemusim. Tak nastupujem do mega vytuneneho interieru v tereniaku,cisty luxus. Chalan je fajn,kecame takmer celu cestu,a pytam sa ho preco mi zastavil ked som ani nestopoval a nepyta ani peniaze. Vravi ze robi to preto,lebo ak raz bude v mojej krajine a bude potrebovat pomoc,veri ze sa mu to vtedy vrati. Dakujem,a prajem mu to,ale v tom ma napadlo ze "vsetko sa ti raz vrati" a mam chut teleportovat sa naspat a dat im tych sprostych 120RM o ktore som ich osmekol lebo ma tu bude srat este tyzden. Sakra,nebudem ja uz nikoho ojebavat,len ma to serie potom.

Vyhadzuje ma asi 20km pred mestom,kym sa dostanem do mesta vystriedam par aut. Vysadili ma pri hoteli v meste,no ako pozeram ten nebude cenovo pre mna,tak hor sa preskumat to mestecko. More vidno,no primorsku stranu nenachadzam,rovnako ani ziadne miesto kde by som mohol prespat. Po chvili sa teda rozhodujem ze kaslem na to,dam si obed a vypadnem,rovno do Semporny,ked tu ani nemam kde prespat. Este sa prejdem k mesite,a vidim ulicku k moru... nieco hrozne. Mal som chut vypicovat kazdemu jednemu co tam bol,ako sa da v niecom takom zit. Cigani sa na to ani zdaleka nechytaju. Kym v inych mestach(o europskych nevraviac) sa ASPON SNAZIA spravit aku taku primorsku stranu mesta,proste promenada atd.,alebo nejak vyuzit to vyuzitelne more,tu je pri mori akoby koniec mesta. Neskutocne pokokot vela bordelu a odpadu,smradu,blato,odpadky,medzi nimi akesi stany,len plachty a koly,a spodina ludstva v handrach v blate. Nech mi nikto nevravi ze oni za to nemozu....mozu za to len oni. Oni,a nikto iny. Problem s Filipincanmi v Malajzii je asi taky ako problem s ciganmi na Slovensku. Vynasobene 10x.

Odpor,hnus,kupim si na slnku vareny melon a vykracujem dufam na spravnej ceste von z mesta. Ale hej,je to spravna cesta. Neochota zviest ma,tak sa presuniem peso na hlavnu cestu smerom Semporna. Teraz vam nieco poviem.
Behom 30minut mi zastavilo 11aut. Okej? Behom 30minut,11aut. Prva otazka: Kam ides? Druha otazka: Kolko platis?
Zopakujem,behom 30minut mi zastavilo 11aut v ktorom po jednom kadzy vodic pytal peniaze. Pri asi piatom si uz chytam hlavu ze to nie je pravda,pri asi osmom mam pocit ze si snad utahuju,posledneho som poslal rovno do pice a zabuchol dvere. Okrem toho som este potom dostal dalsich 5ponuk na zvezenie za peniaze,aj na motorku(asi 300km,jebe),zastavovali na druhej strane a zbiehali sa ku mne kolko zaplatim.

Nieco mi tu nehra. Toto nie je normalne,toto sa mi este v Malajzii nikdy nestalo,ti ludia su divni. Najma ked ti posledni prichadzaju rovno s tym ze ma par stoviek hodia do Semporny. Odkial vedia kam idem? Zacina prsat a presuvam sa pod akysi provizorny pristresok ked si ku mne prisada jeden chalan. Pyta sa ma kam idem,a ako. Kedze prsi,mam cas mu vysvetlit o com je stopovanie a co sa mi prave stalo. Vravi ze zadarmo sa nikam nedostanem,kazdemu musim platit. Hovno,ved som presiel skoro cely Sabah zadarmo. Som dost nasraty,je uz pol stvrtej poobede. Necitim sa vobec fajn ci dobre,som strasne sklamany z tych ludi a pristupu,a je to tu cele divne,akoby ine,fakt taky blby pocit z tych ludi. Okrem toho som v celom meste a okolo nestretol ziadneho cudzinca,no na tom nesejde.

Tak si vravim,som dost vpici,no teraz uz len naschval z principu nebudem platit,kedze odvsadial som sa dostal stopom,neni mozne ze tu ostanem. Peskujem ale hodnych par km a snazim sa dostat vzdy za poslednu ktizovatku,no ono je tu vzdy dalsia a dalsia,a cas je uz neskory. Zastavujem na mieste kde mam oproti metodicky kostol,v hlave mam nudzovy plan ze ak do zotmenia nic nestopnem,v/pri kostole by sa malo dat prenocovat. Este par aut a moja prva otazka je hned "Chces odomna peniaze?", odpoved jasna. Za cely cas mi nezastavil ziadny taky typ cloveka aky ma zvykne bravat,sam chlap v pickupe,v podstate ziadny pickup mi ani nezastavil,no zato starsie auta ktore nikdy nezastavuju,boze,cele je to tu dake divne.

Ked tu zas zastavuje dake malicke auto s dvoma zenami. Jedna vystupuje,a pyta sa kam idem. Vravi ze ma mozu hodit na stanicu,lebo tu nikdy nic nestopnem. Beriem to s rezervou,toto pocuvam kazdy den,vedieme chvilu dialog o mojej ceste a busoch,a zaroven mi vysvetluje celu situaciu a mne len pada sanka. Vravi ze jej kamoska(soferka,v aute,obe okolo 50r.) nevie vobec po anglicky,no za dnesny den ma uz trikrat videla pri ceste a chce mi pomoct,tak zasla po nu lebo ona vie po angl. a isli ma najst pri ceste na smer Semporna. Nemozem uverit ze moze byt niekto tak strasne dobrosrdecny,ani na moment som nezavahal ze by to mala byt falosna pomoc. Tvrdohlavo odmietam autobus,ze nieco stopnem,no nejak ma tu nechcu nechat. Pockat,ako vedeli ze idem do Semporny? .................................................Vsetci vedia ze idem do Semporny. Nechapem. Medzi ludmi sa behom par hodin rozsirilo ze je tu jeden chalan co ide do Semporny. Nechapem,nechce sa mi verit. Vravi ze Lahad Datu nie je bezpecne mesto,je plne Filipincov a Indonezanov. Ludia chcu odomna peniaze,lebo som cudzinec a vedia ze ich mam. Auta mi zastavuju same od seba a ponukaju mi cestu do Semporny za peniaze. Ja som vravel ze mi tu kurva nieco nehra.

vtom mi vravi kratky pribeh o Cinanovi ktoreho tu pred dvoma dnami zavrazdili,pobehoval po meste ako ja,nechal sa nalakat na odvoz,a nasli ho mrtveho. V tejto sekunde pani zmietla zo stola vsetky moje predstavy o bezpecnosti v tomto state. V tej istej sekunde som vletel do auta a mierili sme na stanicu. S otvorenou hubou a uplne nechapajucou myslou sedim a pozeram sa von z okna,som cely mimo. Po ceste sa rozpravame a vsetko preklada kamoske,vravi ze pred par dnami tiez takto pomohli jednemu typkovi dostat sa odtial,kedze sem nechodi takmer ziadny cudzinec. Ideme najprv na minibus stanicu v meste zistit ci este o takom case chodia busy do Semporny,ak nie pojdeme na express stanicu a pojdem do Tawau.

Zena,ktora je ochotna sa z cesty vratit po kamosku do mesta a vratit sa spat k ceste aby mohla poprekladat a pomoct.Nezistne. Neuveritelne. Pol dna som sa odtial nevedel dostat prec. Ani vo sne by ma nenapadlo ze by ma TUTO mohol niekto zabit. Sedim v minibuse,cakam kym sa naplni,pozeram sa na mesto a rozmyslam o ludoch. O dnesku,o sebe,a o ludoch. Cele je to tu divne. Rozmyslam ako budem pokracovat. Asi je na mne vidno ze nie som okej ked sa ma ludia pytaju ci som OK. Nie,nie som. Viete,mozno ma chcel dnes niekto zabit. Kurvadrat s tymto mestom.

V podstate cely minibus zaplni skupina mladikov. Belocha vidia asi poprvykrat,niekolkokrat sa pytam co je na mne,neustale na mna pozeraju a viem ze sa bavia o mne. Anglicky asi velmi neceknu. O asi piatej vyrazame. Smerujeme zas k dakym chatrciam a skoro sme zrazili asi 2rocne decko na ceste. Zastavujeme a dvaja vystupuju a cakame,bohvie naco. Ked o chvilu prichadzaju s veciami v rukach a jeden ma na ramene vylozenu asi 50kilovu plynovu bombu. Mame tu za lavor kuchynskeho riadu,komplet gril a dvojhorak,za kybel tanierov,kanvice a vselijake kravine. Smejem sa magor a pozeram sa ako to nakladaju,reku to bude poriadna grilovacka. Sedim v minibuse a mam pred sebou tanier a nadoby,a najma tu velku plynovu bombu,no nech ti nejebe.

Na krizovatke vedla nas stoji neoficialny skolsky minibus a opat sa presvedcujem o tom ze pocet deti ktore sa zmestia do vozdila je neobmedzeny. Vzdy sa zmestia vsetci. Ak ich tam nebolo 30,tak ani jeden. Hodinu sa moceme v meste,na benzinke,sem a tam. Po ceste som ponukany vselicim moznym co chalani nakupili na grilovacku,cmulam cukriky ostosest.
Uz je tma a poriadne sa blyska,dorazili sme az o osmej. Som len sam v buse a sofer vravi ze sme tu,toto ma byt centrum mesta. Obzeram sa vravim si ze som zas v dakom beznadejnom meste a mozem nocovat na nonstopke. No nie je to celkom tak.

Hladam nieco na prespanie a pomaly sa dostavam do toho lepsieho centra. Tolko cudzincov som nevidel v celej Malajzii dokopy. Stopercent su vsetci potapaci. Predstavim vam to to trocha,som v meste Semporna,odkial chodia clny na ostrovy ako Mabul,Sipadan,Kapalai,a ine,co su povazovane za jedny z najlepsich potapacskych miest na svete. Da sa tam dostat len odtiatlo,a mesto je plne potapacskych centier. Postupne sa dostavam k hostelom za rozumne ceny,a este mi odporucaju ze je tu nieco za dvacku,a smerujem to teda najst,ked tu zrazu prichadzam k drevenym domcekom na vode. Aby som to lepsie povedal,tie co som doteraz spominal su chatrce v odpadkoch,tieto domceky su take ake su zname z Bora Bora a pod.,rezorty na vode. Krasa,uzas,vsetko vysvietene,dreveno listove,podomnou voda a fakt velke,vpohode sa tu da zabludit medzi domcekmi.

Som v Dragon Inn,na recepcii je zoznam najlepsich plavajucich hotelov sveta a tento je na siedmom mieste. Pytam sa co tu maju teda za dvacku,ked pozeram ze toto je daky rezort. Maju jednu velku izbu s 22postelmi. KOLKO?! O_o 22. Okej,aktualne sme tu len styria,ziadny magor by sa tu asi neubytoval ak by tu bolo nad 10ludi. Cena nezahrna ani prikryvku a uterak,no tie este nastastie mam z KK("nepremokava" plachta uz poletela),tak reku skusime to,aj tak tu len prespim,a je to najnizsia cena. Popryvkrat mi je trocha trapne v tomto byvat,ked vsade okolo su nejaky snoby co tu byvaju a potapaju sa na najdrahsich miestach,nasrat. Zaludok si pyta veceru tak vybehnem do mesta a zlakal ma napis "Malaysian Seafood Restaurant",toto je presne to na co mam teraz chut a je to za normalne ceny. Krevetovy salat s ryzou a snazim si odmysliet tu majonezu z tepla,maju to fajn ceny cize sem budem chodit,postupne vyskusam vsetky tie dobroty. Nazral som sa ako blazon.

Je tu fajn obchod velky,rovno tri kusy,mesto som videl zatial len vnoci no hodnotim ho ako super,ostanem tu asi na tyzden,uvidime.

 Blog
Komentuj
 fotka
semhamforas  11. 4. 2012 16:10
fuha, okradnúť niekoho, kto zrejme aj živí rodinu, o celodenný plat... To chce veľkú dávku..... guráže
 fotka
fxx  11. 4. 2012 16:21
@semhamforas ty co davas prosimta? zvelicovanie ti ide



neokradol som jedinca,ale cestovnu spolocnost,a celodenny zarobok z tych prijmov si vypocitaj ked sa u nich denne zvezie nad 50ludi.



strasne super je ze jedina vec pri vsetkych blogoch ktora komu "picha do oci" je ak spravim nieco trocha nedobré
 fotka
semhamforas  11. 4. 2012 17:11
ja čítam všetky tieto blogy a nič ti nevičítam. Nepísal som že je to chrapúnstvo ani nič. Čiže tuzasa nezveličuj ako som ti ublížil. Čo si myslíš,kto asi zaplatil to o čo bola firma ukrátená? Zamestnanci. Je dosť nepravdepodobné že by to zamestnávateľ nechal tak. Už len pre pracovnú morálku vo firme. Ja ti to prajem a neriešim to. Ty si to nepovažuj za krádež ale za vyjebanie so systémom. Tvoja vec. Nech sa ti aj nadalej darí Maj sa
Napíš svoj komentár