13.3.2012

Ani neviem kedy som vstal,no viem ze som cely den nic nerobil. Vobec nic Tak vam skusim napisat nieco blizsie o Malajzii. Poobede som sa bol prejst na plazi,a zistil som ze tu sa kupat nebudem. Mam nenormalny strach vo vode ze tam na mna nieco ciha. A musel by som ist dalej aby sa dalo aj plavat,a nikto tak daleko od brehu nechodi,cize je nad slnko jasne ze ja nebudem ten ktory to bude skusat,lebo by som asi skor zomrel od strachu ako by na mna nieco stihlo zautocit.
Niekedy mi uz lezie na nervy ze mi neustale kazdy mava,zdravi,usmieva,kazdy sa chce rozpravat,furt dokola o tom istom. Prve dni to bolo fajn,ale zit tu mesiac ako nejaka celebrita ze sa neda vklude vyjst na ulicu... Este aj do mora musim chodit dalej kde nie je vela ludi aby som neputal pozornost.
Seriozne,cudzinca tu vidia raz za uhorsky rok,aj to takeho ktory sa drzi pri skupinke z organizovaneho vyletu. A tak si na to budem musiet zvyknut.

Budte radi,ze doma mate len romov. Mat doma malajzijske povahy tak by to bolo dvojnasobne smetisko. Vacsinnou si ludia myslia,ze povodna flora a fauna sa nici kvoli modernizacii(aj),a ze take veci maju na svedomi cudzinci. HOVNO. Oni sami si to tu nicia. Oni sami si tu robia bordel na najkrajsich plaziach z ktorych sa stava smetisko. Smeti vsade,pri lese,v lese,za lesom,vedla lesa,pri plazi,na plazi,vo vode,vsade. Bezohladu na to ze je to takmer panensky ostrov Borneo,vynimocny ostrov kde sa vyskytuje mnoho veci ktore nikde inde vo svete nie su. Lajdaci a lenivci ktori kaslu na vsetko. Ale v porovnani s pevninskou Malajziou su tu ovela milsi ludia.

Priemerne parkovisko v Malajzii vyzera ako najlepsia autotuning vystava na Slovensku. Vacsina aut ma minimalne spojlery a vyfuk,asi polovica kompletna prerabka ako z filmu,semisovy/kozeny/etc. interier,farebne folie na oknach,polepy na bokoch,mega kolesa a neviem co este.

23-25roční ludia su tu este ako deti. Vacsinnou este studuju,vykrmuju ich rodicia a o nic sa nestaraju,su este akoby nedospelí. Preto je pre nich mimoriadne zaujimave ze mam len 20rokov,mam po skole a tulam sa po svete.

Pitnu vodu nemaju,v podstate ani ciste more,tecu tam sracky,kupu sa vsetci, voda z vodovodu sa kde tu pouziva(napr. na umyvanie zubov),komarov tu je ako nasranych,s hygienou to nikto neprehana a predsa tu nikto neumiera. A tak si zijem stylom ako domaci,ked im z toho nic neni,tak snad ani mne nebude. Snad.

Tolko veci som mal v hlave co napisat,a nic ma teraz nenapada. Cely den som v polospanku a nerobil som vobec nic,vecer som bol sfotit zapad slnka, pokracujem v nicnerobeni. Zajtra mam v plane ist do Rafflesia Center a vidiet najvacsi kvet na svete. Ktory ale urcite kvitnut nebude ked tam pojdem. Opat do dzungle s pijavicami.

Osprchovat,spat,dnes spim v izbe sam.

14.3.2012

Privstal som si o siestej,kedze park otvara uz o pol deviatej a zatvara o tretej poobede,aby som tam dorazil vcas. Par minut pred siedmou sa vydavam na cestu,vypadovku z mesta smerom na mestecko Donggongan a Tambunan. Je tazke sa v KK opytat niekoho na smer Tambunan,kedze je to odtialto asi 100km a tazko sa vysvetluje ze chcete len smer cesty,a NECHCEM IST NA AUTOBUSOVU STANICU. Ale mam to. Len som sa otocil vystrcil ruku a behom 20sekund som uz videl smerovku ze zastavuje auto. Mlady par,smerom do Donggonganu. (ak si to tu takto napisem spomeniem si na to aj o 5rokov? Hodili ma von v meste,cize som to odslapal von na hlavny tah,kde tu zastavil a skusal nieco stopnut,ale zistil som ze su este asi tri krizovatky dalej cize malokto ide do Tambunanu,tak som isiel na koniec mesta. Samozrejme som kde-tu od okoloiducich dostal par velmi uzitocnych rad,preco nejdem autobusom alebo taxikom. Dakujem,cenim si to.

Ako sa rozhliadam stojim na poslednom moznom mieste za benzinkou,dalej zacina horska klukata cesticka,cize odtialto dalej nepojdem. Auto som mal az asi po 15minutach(co je tu relativne dlho),dvaja chlapici smerom do prace az za Tambunan niekam,kazdy den z KK. Povedali mi ze Rafflesia Center je este pred mestom,tak ma tam vyhodia,super. Ma to byt asi 80km. A veru,fakt som tam stal na poslednom fleku. Dalej to bola len klukata horska cesticka v lese bez jedinej odbocky. Boli sme uz v dost slusnej vyske s popici vyhladom. Predvcerom ked mi vraveli ze v parku je chladno,tak reku ale no,ved som takmer na rovniku. A vonku bolo normalne chladno. Ale prijemne.

Pocas cesty,ako je tu uplne normalne,nikto neposedi v aute viac ako 100km,vzdy sa zastavuje niekde na obcerstvenie. Chlapik mi zaplatil kavu,a ked sme mali pokracovat tak mi kupil vodu a nejake zemle,lebo ze tam si uz nic nekupim nech mam na obed. Super,vyskerene dakujem. Po asi 15minutach sme uz tam,a vystupujem pri vchode,je nieco po deviatej. Hned na "recepcii" mi baba oznamila ze dnes nam tu nic nekvitne. JO! Preto som sem predsa isiel,nech toto pocujem. A jungle trek za 100RM mozem fakt kaslat ak nic neuvidim,a do lesa nemozem vstupovat sam. Na toto treba mat stastie,a vychytat kedy kvitne raflesia,co fakt nie je lahke,je to proste len o stasti. V podstate sa tam vracat uz ani nebudem,kedze nie som ochotny take sumy aby som to videl,najdem si to niekde inde. Po chvilke vahania ze co teraz,ma napada ze by som to mozno stihal este do Kinabalu Parku asi dalsich 100km odtialto,no rusim to,nechce sa mi ponahlat,pojdem radsej zajtra/pozajtra hned rano. A tak....mi neostava nic ine ako odtial vyjst a stat pri kraji cesty v zakrute s mega klesanim. Auto raz za 10minut,aj to nakladiak ktory keby zastavi tak to uz nerozbehne,a celkovo tam bol priestor par metrov. Moc na vyber nemam,vsade ticho,les,a tak cakam snad nieco pojde.

A,aj islo,aj zastavilo,aj ma zobralo. Chalan co isiel do prace do KK a povedali mu ze ma volno tak isiel domov,byva v Tambunane a bolo mu dlho,tak ma vzal. Do Tambunanu je to asi 20km,musim tam ist aby som mohol ist naspat. Nejaky pokus o mestecko v doline medzi lesmi. Je len pol jedenastej,cize sa nemusim ponahlat,pozrime si okolie... idem nahodnym smerom,a z druhej strany mi mava chlapik co ma sem bral. Haha,chvilku sa bavime a vravia mi ze tu fakt nic nie je,tak ani neviem ktorym smerom mam ist. Kazdopadne sa zivot v meste zatavil ako som vystupil z auta,tipjem ze tu cudzinec nebol poslednych 100rokov urcite. Chvilku sa poprechadzam pri rieke,sem a tam,a reku pojdem aj naspat,ktovie kolko mi to bude trvat... Na hlavnom tahu dlho ani miestecko kde by sa dalo zastavit,a ani kusok tiena,bolo asi poludnie a keby nefuka vietor tak sa asi zapalim od tepla.

Zastavilo mi nieco,co pred par storociami bolo auto,a fakt som si povedal ze toto bude sila. Stary pickup vsetkych tvarov nalozeny smetiami,sedadla obalene v kartone a dvaja ludia ktori ziju snad mimo civilizacie. Do KK samozrejme(mozno aj nastastie) nejdu,ale ochotne mi poradili taxik,dakujem,cenim si to. Po chvilke opat vystrcam ruku a zastavuju mi dvaja chlapi(celkovo odhadujem ze z tych majetnejsich),a smeruju do KK. Super. Tak mame pred sebou 115km cestu,na asi 2a pol hodiny. Co to este po ceste povybavovali,uz som skoro zaspaval,no nakoniec ma berie az k domu. Fakt mili ludia.

A tak som uz o pol tretej bol tu,raflesiu nevidel,ale aspon som si pozrel peknu prirodu dalej od pobrezia,a neutratil ani cent.

P.S.: Mapka sa FAKT NEDA kreslit a oznacovat touchpadom na notasi,suradnice kde byvam su 5.948915,116.047983 ,dajte si to do Google Maps. Smerom hore je napis Kampung Air,tam je centrum mesta,a inak vzdy pisem nazvy miest tak si to mozete googlit.

 Blog
Komentuj
 fotka
majo  14. 3. 2012 13:17
Smeti vsade,pri lese,v lese,za lesom,vedla lesa,pri plazi,na plazi,vo vode,vsade.



inak ten car park by som si rad pozrel
 fotka
zuzanne112  14. 3. 2012 18:55
keď porovnám, čo si robil včera ty a čo ja..zmôžem sa len na chabé WOOOW..

Vojto ty dobrodruh!

a inak ja stále gúglim, aby som si to vedela aspoň trochu predstaviť
Napíš svoj komentár