Zdravim, mam 21 r. a som zufaly zo svojho zivota a neviem, co mam robit. Som 2 roky po skole (gymnazium) a som nezamestnany. Na vysoku som nesiel kvoli depkam. Mam diagnostikovanu depresiu a beriem dvoje antidepresiv, kvoli ktorym som pribral z 80 na 106
Keď máš takéto problémy,nie je najlepšie ísť za lekárom a ten navrhne invaliditu,teda neschopnosť pracovať kamarát to má podobne ale on má horšie niečo ,možno aj tebe dajú ,nevzdávaj sa ,držím palce
Hlavne sa prestat lutovat. Mozes si za to vsetko sam tak si to aj naprav. Mas 21 rokov a pises ake mas depky? Ved v tomto veku my mladi este nemame ziadne starosti si predstav co este len pride.
Pracovat by som aj siel, ale popravde sa mi nechce stat 10 hod. niekde za pasom a robit nudnu manualnu pracu....si dobre dal ...tak to vyzera ked mas gympel a si pohodlny
tak ale pracovať raz tak či tak musíš... teda pokial nenájdeš iný spôsob zarábania peňazí... alebo si zarob na kurz (v práci ktorá ťa nebaví ale par mesiacov prežiješ) , chod na ten kurz toho čo by ťa bavilo a potom si najdi robotu ktorej sa naučíš vdaka kurzu a ktorá by ťa aj bavila
@tasha5 zo sa ti zda vela? Akoze takto a to teraz hovorim vazne, v 130ke planujem prestat s profesionalnou karierou hraca rugby a tiez vtedy planujem posledny krat zabehnut maraton. Cize neplanujem zit priputany o postel do toho veku
ľudia ako ty si radšej nájdu x výhovoriek len aby nemuseli ísť do školy alebo roboty, tu je to skôr podľa mňa o lenivosti a neschopnosti sa do niečoho pustiť
Tak ako povedali ostatní, nesmieš sa ľutovať. Nájdi si nejaký koníček, napríklad sa skús venovať športu, keď budeš o nejaké to kilo ľahší, iste sa budeš cítiť lepšie aj po psychickej stránke, alebo skús maľovať ( aspoň pre mňa je to liek na depresiu ). Otvor sa viac svojmu okoliu, nájdi si niekoho komu budeš veriť a zverovať sa mu so svojimi radosťami aj starosťami, musíš komunikovať s ľuďmi, neuzatvárať sa úplne do seba. Si mladý človek a nemal by si dovoliť aby depresia ničila tvoj život. Mohol by si si prečítať aj niečo o pozitívnom myslení, podľa mňa je na tom niečo pravdy. Každopádne držím palce aby si dokázal prekonať svoje problémy a mal tak lepší, kvalitnejší život. Inak čo sa týka tej práce za pásom tak s tebou súhlasím. U nás v meste nie je veľa možností sa zamestnať a preto keď som odišla zo školy nemala som veľmi na výber a rozhodla som sa podnikať. Skrátka ma odpudzuje už len myšlienka na podobné zamestnanie za ani nie 300 EUR medzi ľuďmi z ktorých niektorí majú sotva stredoškolské vzdelanie. Nie každý človek túži makať v podobných podmienkach za smiešne peniaze z ktorých iste nezvládne vykryť základné potreby a platby, takže zrejme chápem prečo sa ti taká práca nepozdávala a nepovažujem ťa za lenivého a pohodlného ako @unspoken , ktorý by si mal uvedomiť že ak človek niečo v hlave má tak pôjde radšej na gympel a potom na výšku ako na učilište a potom za pás ( aspoň ja som takto premýšľala.
@semhamforas no to si asi len ty myslíš že mladí nemajú starosti, možno skutočne nemajú ak nemusia pomáhať rodičom udržiavať nad vodou niečo čo tí budovali pol života, ak niekto musel ukončiť úspešné štúdium na vysokej pre nedostatok prostriedkov a každý deň riešiť listy od rôznych exekútorov alebo inštitúcií, vnímať sociálnu nerovnosť a nespravodlivosť a báť sa o strechu nad hlavou tak si predstav že ten veru má problémy.
@malenkaya myslel som to tak ze sa pasom si mohol zarobit a vypadnut do zahranicia....a vies kedze na vysku nesiel ma z gympla tak akurat nasprtanu teoriu a prakticky je nepouzitelny...co sa o ludoch z negymplu povedat neda...su ovela praktickejsi a kopec z nich nepotrebuje vysoku na to aby nepracovali za pasom ale vo vyssich postaveniach
@malenkaya prvu "pracu" som mal uz v nejakych 11,12 rokoch a v podstate stale som brigadoval (i ked nie kvoli fin. tazkostiam ale kvoli vychove ze zadarmo nic nedostanem). Od 20 byvam sam od rodicov (nemyslim tym ze som na intraku a rodicia ma zivia), pracujem na plny uvazok a externe studujem skolu
A zivot mam ppci fakt super.
A zasa vies, iny moze trpiet "depresiou" ako vobec nie je s rodicmi lebo jeho rodicia nonstop pracuju aby mali peniaze.
tak takto by sa to možno aj dalo, aby si trochu zarobil a zmizol odtiaľto, ak by mu to jeho zdravotný stav dovoľoval...a áno v istom smere sú praktickejší, ale ja osobne nepoznám ani jedného človeka s učňovkou ktorý by mal nejaké užasné postavenie, skôr opačne. Napríklad môj strýko má priemyslovku a už takmer dvadsať rokov pracuje vo vodárenskom podniku ako vodič, má zdravotné problémy spôsobené prácou, smiešny plat ( má deti ktoré je potrebné uživiť a sám by na to jednoducho nestačil ) a podobných príkladov poznám mnoho...samozrejme že to závisí aj od šikovnosti človeka, ale u nás na východe ( a všeobecne v tomto štáte ) len tá šikovnosť nestačí aby sa človek mohol niekam dostať.
@semhamforas výchova k samostatnosti akú si mal ty je veľmi dobrá vec, si pripravený na život a možno ľahšie riešiš problémy, ale ja a možno aj @zufaly14 sme takto vychovaný neboli. ja som na skutočný život pripravená nebola keďže rodičia mi vždy všetko dopriali a hlavnou prioritou pre nich bolo moje vzdelanie a ak nie je človek pripravený na to čo mu život môže priniesť a ak dostane potom od reality facku, môže sa to skončiť aj depresiou a uzatváraním sa pred svetom.
@malenkaya myslim ze co bolo dane tebe bolo dane aj mne. Tiez mojim rodicom zalezalo na vzdelani, chodil slm na doucovanie a dostal som co som potreboval. Hovadiny som si ale musel kupovat sam. Aj ked pochadzam z dost nadpriemerne situovanej rodiny.
Jednoducho ja to vidim tak, ze vacsina ludi jednoducho svoje problemy riesit nechce.
Vidim to na svojej sestre, ta ma tiez stale mindraky a co ja viem co, je starsia odomna, byva s matkou, doma nepomoze a jedine co robi je, ze studuje a aj tak ma podla nej nahovno zivot. Ja to vidim tak ze ho ma taky ako si zariadila. A tak je to u vacsiny ludi.
@zelinka neviem z coho su tie depky, zakladka prebehla bez problemov, bol som jednym z najlepsich ziakov a po prechode na gympl sa to zacalo komplikovat zacal som byt flegmaticky a pamatam si ze v 1. rocniku mi zomrel dedo a vtedy som zazil prvu velku uzkost a mozno odvtedy sa to nejak spustilo, vrchol nastal v 4. rocniku pred maturitou, premyslal som nad najhorsim, mam v podstate aj inu diagnozu, OCD, a ta je asi od detstva...neviem z coho to vsetko mam, som z normalnej rodiny bez problemov...mozno som nezvladol prechod na gympl...do 1. rocnika zakladnej som siel uz ako 6. rocny (oslavil som ich mesiac predtym)
@eutanazia neviem ci lenivost ale to je taka obrovska nechut k veciam a cinnostiam, absolutne nic pozitivneho na tom nevidim...neviem v nicom najst zmysel
a to ti nepomohlo nastartovat sa? predsa len je rozdiel mat trocha rezim, vstat kazdy den a ist rano do prace ason na ten polovicny uvazok a byt v takej depke jak popisujes...
@malenkaya presne tak mozno tym ze som zakladku zvladal bez problemov tak rodicia si mohli mysliet ze som na zivot pripraveny ze to dotiahnem daleko a nepotrebovali mi davat nejake rady...a stalo sa ze to nedotiahnem uz asi nikde...
@unspoken dik ... som v este vacsej depke...taketo texty reci knihypiesne o pozitivnom mysleni mi idu na nervy...akurat mam pocit ze som nieco menej ako majk spirit
ja osm s podobnimi vecami tiez bojoval a nakoniec som skoncil na drogach jedine co ti viem poradit je prekonat sa zacat nieco robit ak budes len sediet doma len sa do toho viac zahrabes.Zacni z malymi vecami prekonaj sa ked sa ti nic nechce hladaj aspon male pozitiva.Bol som na antidepresiivach par rokov v kombinacii z opiatmi a teraz neberiem nic zijem pomali ale zijem co sa o zivote na tabletkach povedat nedalo totalne to v tebe znici vsetky city a pomaly sa steba stane zombie a zavislak.Tiez som siel na zakladku ako 6 rocny ale to stym nema nic spolocne.Prajem ti hlavne nech si nemusis prejst vsetkymi srackami ako som musel ja naozaj najlepsie je proste sa prekonavat a pomali sa ti to vrati prestanes sa citit zbitocny znudeny najdes si ciel.
@zufaly14 ono sa treba len premoct. Jednoducho vsetko zbirat a zacat zivot nanovo. Mna jedine co naplna je to, ze mam malo casu a fakt ma to tesi ked som vytazeny a idem na maximum. No tiez som to tak nemal vzdy
@ladrodisogni
co sa o zivote na tabletkach povedat nedalo totalne to v tebe znici vsetky city a pomaly sa steba stane zombie a zavislak
presne toto zazivam....a drogy neberiem asi len zo strachu...vdaka za povzbudenie...citim sa trochu lepsie ked viem ze mi niekto odpise ze niekto je aspon na par sekund so mnou
@zufaly14 ale dotiahneš, len musíš zmeniť svoj pohľad na svet aj na seba, skús sa zajtra ráno zobudiť a povedať si, že je tu nový deň a začínaš od znova. urob hrubú čiaru za tým čo bolo a povedz si ešte dnes pred spaním, že chceš ráno vstať ako nový človek, odhodlanie a sila myšlienky dokáže veľa, tak to aspoň skús.
@zufaly14
myslíš, že aj mne sa vždy chce.. skús aspoň na chvíľu nejaký part-time - brigádu koniec koncov budeš niečo robiť a nezostane ti 24-hodín, ktoré stráviš v depresií...
@1
ľutovanie ti nepomôže, tiež som tak robila, ale to ťa nikam neposunie, všetko to len zhoršuje... skús menej rozmýšľať nad svojím životom a utápať sa v depkách, a radšej konaj, zmeň ho, keď s ním nie si spokojný... s chladnou hlavou určite nájdeš dajaké riešenie
Sám si to napísal, šiel by si pracovať ale nechce sa ti, trochu som sa pousmiala no....Hlavne sa nelutuj, skús sa pozrieť na svet inak, sú ludia čo nemajú ani zdaleka takéto problémy a sú šťasný že sa dožijú rána kdesi na ulici, ty máš určite zdravé ruky, novy, mozog máš, trochu ho zapoj, sprav si nejaký kurz alebo sa sám vzdelávaj a začni si hľadať robotu, robota slúži na to aby sa človek mal kde realizovať a neľutoval sa ako to robíš ty, lebo ako vidím to je jediná náplň tvojho života, aspoň teraz...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Pracovat by som aj siel, ale popravde sa mi nechce stat 10 hod. niekde za pasom a robit nudnu manualnu pracu....si dobre dal ...tak to vyzera ked mas gympel a si pohodlny
a hlavne sa nelutuj... proste ži...
z coho si akoze mal depky?
no, dobre plan super, pobavila som sa ale bodaj by
@semhamforas no to si asi len ty myslíš že mladí nemajú starosti, možno skutočne nemajú ak nemusia pomáhať rodičom udržiavať nad vodou niečo čo tí budovali pol života, ak niekto musel ukončiť úspešné štúdium na vysokej pre nedostatok prostriedkov a každý deň riešiť listy od rôznych exekútorov alebo inštitúcií, vnímať sociálnu nerovnosť a nespravodlivosť a báť sa o strechu nad hlavou tak si predstav že ten veru má problémy.
A zivot mam ppci fakt super.
A zasa vies, iny moze trpiet "depresiou" ako vobec nie je s rodicmi lebo jeho rodicia nonstop pracuju aby mali peniaze.
Jednoducho ja to vidim tak, ze vacsina ludi jednoducho svoje problemy riesit nechce.
Vidim to na svojej sestre, ta ma tiez stale mindraky a co ja viem co, je starsia odomna, byva s matkou, doma nepomoze a jedine co robi je, ze studuje a aj tak ma podla nej nahovno zivot. Ja to vidim tak ze ho ma taky ako si zariadila. A tak je to u vacsiny ludi.
nervy
a mne zase take umrnčané ako su tie tvoje ...vsetko len odsudis povies ze to nejde ze sa neda....na co si vobec zakladal pak toto forum?
co sa o zivote na tabletkach povedat nedalo totalne to v tebe znici vsetky city a pomaly sa steba stane zombie a zavislak
presne toto zazivam....a drogy neberiem asi len zo strachu...vdaka za povzbudenie...citim sa trochu lepsie ked viem ze mi niekto odpise ze niekto je aspon na par sekund so mnou
myslíš, že aj mne sa vždy chce.. skús aspoň na chvíľu nejaký part-time - brigádu koniec koncov budeš niečo robiť a nezostane ti 24-hodín, ktoré stráviš v depresií...
@8 "expertka"
ľutovanie ti nepomôže, tiež som tak robila, ale to ťa nikam neposunie, všetko to len zhoršuje... skús menej rozmýšľať nad svojím životom a utápať sa v depkách, a radšej konaj, zmeň ho, keď s ním nie si spokojný... s chladnou hlavou určite nájdeš dajaké riešenie