naši sú rozvedený, ani jeden nemá partnera, všetko je písané na mňa.
teoreticky, keby jeden rodič zomrel(čo samozrejme nechcem!!!), kto by to dedičtvo a peniaze z poistenia dostal? Ja? ale ja som ešte neplnoletá, nemám 18, mám 15, nedostal by to mô
ty si truba myslis si ze tu ti niekto normalne poradi??? polka ti povie ze dostanes kese ty a polka asi ze zastupca a to ti moc nepomoze...preco sa nespytas na to rodicov??? oni to musia vediet na 1000%!!! co sa bojis ci co? nechapem!
Hehe, ad.1 "hej mami/oci, keď zomrieš, kto dostane peniaze?"
Ak je všetko na teba, tak asi nie je veľmi čo riešiť, len by si s tým asi nemohla manipulovať, neviem no Je fakt, že my ti tu asi veľmi nepodaríme (možno nejaký končiaci právnik ) ale nemaľuj čerta na stenu
@lola8 za každých okolností by si dedičstvo dostala ty. Ak by si chcela (alebo by bolo potrebné) manipulovať s dedičstvom, tvoj zákonný zástupca sa stáva "správcom majetku". Teoreticky je tu možnosť, že by tvoj majetok mohol v tvojom mene predať a minúť, ale tomu by mal zabrániť sudca dohliadajúci na správu dedičstva. Teoreticky (podľa zákona) máš nárok na prevzatie dedičstva až po dovŕšení 18 rokov, ale jeho užívanie nie je vekovo limitované.
ja opat budem svina... ale sorry ppodla mna je to trochu bezcitne. mne uz pri myslienke na smrt niekoho mne blizkeho idu slzy do oci. a ty rozvijas taketo toerie? priserne
Inak este zalezi ci maju zavet napisany.... Totiz ak je zavet dedi sa podla neho (u nas to nie je velka moda ale niektori to robia) ak nie tak potom by mala dedit rodina ak ste rozvedeny tak blizka rodina teda zrejem dotycneho rodicia ak este ziju, surodenci a deti.
A kedze nemas 18 ako uz bolo pvoedane za majetok zodpoveda tvoj zakonny zastupca a ty to formalne prevezmes az ked budes mat 18.
Samozrejme je mozne dedicstvo aj odmietnut ovsem problem je ze bud odmietnes vsetko alebo zoberies vsetko (to je napr ze by si mala zdedit dom ale aj dlh na 500 000 tak bude beries oboje alebo nic).
Myslim ze to je taky zaklad k dedicstvu a veciam okolo. Ak som sa kdesi sekol tak ma opravte pravo nie je moja parketa ale kedysi sme to brali.
@17 v SR rodičia dedia iba v prípade, že zosnulý nemá dedičov v línii potomkov (ak nemá deti) a ak nemá partnera uznaného zákonom (manžela/registrovaného partnera). Ak zosnulý nemá rodičov, dedia súrodenci. Ak nemá súrodencov, potom ďalší pokrvní príbuzní (to už neviem ani ja celkom presne).
Dedičstvo skutočne možno celé odmietnuť alebo celé prijať. Odmietnuté dedičstvo prepadá štátu.
čo je kruté? že by sme ti doniesli tortu, zaspievali happy birthday a zablahoželali? snáď si nemyslela na to, že by sme ich zamordovali?! ČO SI TO O MNE MYSLÍŠ?!?!
@25 óó, ďakujem neviem čo mám povedať! toto je tak silná chvíľa. no asi len to, ež takéto ocenenie, že bolo to hnusné som vôbec nečakal. je to pre mňa veľká česť a chcel by som poďakovať svojim rodičom, že od nich peniaze vymáham poväčšine podrazmi, potom svojim kamarátom filipovi, demirovi a samozrejme anetke, že ma v tomto podrážaní trénujú (inak by sa to s nimi nedalo vydržať, nepodraziť ich občas, alebo nenapáliť). a potom samozrejmeslečne lole8, že mi dala takáú úžasnú príležitosť... a nesmiem zabudnúť na svojich fanušíkov! ste skvelý!!a poviem vám, birdz je najrozjetejší portál, na ktorom som kedy vystupoval!
no ešte ma môže niekto zopár krát pochváliť, povedať aký som skvelý a potom sa vráťte k téme, aby sa nepoedalo, že som jej skazil tak vážny a seriózny topic...
Vysvetli tu vetu ze vsetko je pisane na teba - myslis tym ze vsetko mas odkazane, alebo ze ty si uz teraz majitelka povedzme bytu??? Lebo ak plati druha moznost, tak po 18tke mozes s tymto vsetkym narabat...
v pripade ze nemas 18 a robi sa dedicske konanie, tak sa majetok prepisuje na teba, ale este s nim disponuje tvoj druhy zakonny zastupca (ak je tebou ten zvysny rodic povereny, ale mozu to byt aj stary rodicia)
no takze tak keby ze sa to stalo tak peniaze dostane tvoj zastupca pretoze bez dovrsenia 18 rokov nemas pravo sa ich dotknut takze potom ako nahle dovrsis 18 rokov mas plne pravo tie peniaze si od svojho zastupcu poziadat
Pripadlo mi to na teba, ale ak by si nemala ešte 18 tak do osemnástky by si s tým nemohla nič robiť.
Samozrejme, že by sa mohlo stať, žeby tie peniaze premrhal ten človek, ludia, ktorý by potom sa o teba starali, boli by tvoji zákonný zástupcovia, ale nemajú na to právo, konali by protizákonne.
zákonný zástupca, ale pokiaľ viem, tak by mali existovať nejaké obmedzenia čo s tým môže a čo nemôže robiť, lebo je to defacto tvoje, takže to nemôže len tak rozhádzať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Ak je všetko na teba, tak asi nie je veľmi čo riešiť, len by si s tým asi nemohla manipulovať, neviem no Je fakt, že my ti tu asi veľmi nepodaríme (možno nejaký končiaci právnik ) ale nemaľuj čerta na stenu
@lola8 za každých okolností by si dedičstvo dostala ty. Ak by si chcela (alebo by bolo potrebné) manipulovať s dedičstvom, tvoj zákonný zástupca sa stáva "správcom majetku". Teoreticky je tu možnosť, že by tvoj majetok mohol v tvojom mene predať a minúť, ale tomu by mal zabrániť sudca dohliadajúci na správu dedičstva. Teoreticky (podľa zákona) máš nárok na prevzatie dedičstva až po dovŕšení 18 rokov, ale jeho užívanie nie je vekovo limitované.
jo, tak nejak som si to myslela.. ďakujem za odpovede..
a pawlo ja viem blbá téma, ale tak chcela som to vedieť..
ktorého si zvolí. Ak nejde o zastupovanie podľa
§ 26 (zastupovanie organizáciou pre práva dieťaťa),
môže si účastník zvoliť za zástupcu len fyzickú
osobu. V tej istej veci môže mať účastník súčasne len
jedného zvoleného zástupcu.
[40/2006 Z.z. §24]
Zástupca je povinný účelne využívať všetky zákonom
pripustené prostriedky a spôsoby poskytovania
právnej pomoci účastníkovi, ktorého zastupuje.
[40/2006 Z.z. §25, ods.2]
Zástupcovi, ktorého si účastník zvolil, udelí písomne
alebo ústne do zápisnice plnomocenstvo buď
pre celé konanie alebo len pre určité úkony.
[40/2006 Z.z. §28, ods.1]
Plnomocenstvo udelené pre celé konanie nemožno
obmedziť. Zástupca, ktorému bolo toto plnomocenstvo
udelené, je oprávnený na všetky úkony, ktoré
môže v konaní urobiť účastník.
[40/2006 Z.z. §28, ods.2]
@14 dík za námahu..
A kedze nemas 18 ako uz bolo pvoedane za majetok zodpoveda tvoj zakonny zastupca a ty to formalne prevezmes az ked budes mat 18.
Samozrejme je mozne dedicstvo aj odmietnut ovsem problem je ze bud odmietnes vsetko alebo zoberies vsetko (to je napr ze by si mala zdedit dom ale aj dlh na 500 000 tak bude beries oboje alebo nic).
Myslim ze to je taky zaklad k dedicstvu a veciam okolo. Ak som sa kdesi sekol tak ma opravte pravo nie je moja parketa ale kedysi sme to brali.
Dedičstvo skutočne možno celé odmietnuť alebo celé prijať. Odmietnuté dedičstvo prepadá štátu.
@22 : tak to je kruté.moc kruté ..
a k téme už bolo asi všetko povedané, tí predomnou majú pravdu.
Samozrejme, že by sa mohlo stať, žeby tie peniaze premrhal ten človek, ludia, ktorý by potom sa o teba starali, boli by tvoji zákonný zástupcovia, ale nemajú na to právo, konali by protizákonne.