Už sú to štyri roky. štyri dlhé, ťažké, únavné roky, odkedy som sa prvý raz dostavila do toho inšitútu.
Prvý dojem? Pekné záchody, žiadne plechové dvere ako na základnej ale normálne kachličky a stojany na toaletný papier (aj keď žiadny papier, ale človek nemôže mať všetko..) a zrkadlo (!) a normálne umývadlo a nie tie plechové korytá zo základky.. no proste, človek by najrašej na tých záchodoch ostal celé štúdium, ale to mne nebolo súdené. Po pár dňoch poobedného septembrového vyučovania nás "premiestnili" do úplne inej budovy, do škaredej plesnivej základky s nechutnými základkovými záchodmi kde sadnúť si na dosku sa rovná samovražde. No čo už, človek nenôže mať všetko. A poviem pradvu, po pár týždňoch bilingválneho štúdia mi na vzhľade inkriminovanej miestosti akosi prestalo záležať. 20 hodín francúzštiny za týždeň. Vymylo mi to mozog, všetkým nám to vymylo mozgy. Vedela si predtým po anglicky? po prvom ročníku nevieš po anglicky. Vedela si latinské názvy všetkých obojživelníkov? po prvom ročníku už nevieš latinsky ani slovo. Vedela si háčkovať rozkošné ružové košíčky na veľkonočné vajíčka? bohužiaľ, o to ťa prvý ročník neoberie.. Mne sa prvák spája s Veron, ktorá každý deň brala ibuprofen..s mojimi bratmi - veľkým francúzskym slovníkom a automatom na kávu.. s bilingválnimi snami s nočnou morou subjonctif.. znakmi obsedantného správania keď som si nevedela spomenúť ako sa povie "jednobunkovec".. s najhrubším zošitom aký mali zapísaným slovíčkami.. s našou nástenkou s tomášom bezdedom (vtedy bol akurát strašne in) a pletenou farebnou vestou madam Kopeckej.. to je prvý bilingválny rok.. obral ma o voľný čas, zvyšky mojej normálnosti, plynulú anglickú konverzáciu.. môj mozog sa stal maximálne frankofónny.

druhý rok. dokončenie druhej budovy a my konečne môžme využívať naše záchody v plnej paráde francúzska biológia, francúzska chémia, francúzska matika. to všetko ma postihlo. stále sme sa delili na nejaké skupiny, vždy som bola s niekym iným. trvalo dlho kým som sa zorientovala že na chémiu som druhá skupina a na angličtinu prvá a na slovenčinu zase prvá a na matiku zase druhá.. tu to až začalo byť "zábavné", s testami z francúzskej bioly a dejepisu. Je poobedie, 16:22 hod. dobehla som domov z informatiky. volá mi kamoška z inej školy.

A oď von, je pekne.
B:Nemôžem, učím sa.
A:Bože, aj ja mám kopu učenia. na zajtra 6 A štvoriek. ja neviem kedy to stihnem.
B môj pohľad na žltý zvýrazňovač a zvyšných 48 strán gréckych dejín) hm, to máš ozaj blbé..

druhý ročník.. gymnospermes a angiospermes.. rozplakali sme matikárku a ona ušla.. Coluche a L´Abbé Pierre a LE Canada.. písomky písomky a písomky a písomky.. kríza.. konjunktúra.. a ešte horšia kríza.. Veron prešla na Ibalgin a Dominika zas prešla ročník (nečakane)..

Tretí rok už nebol tak drastický. Otupení z prvého a polomŕtvi z druhého sme už tušili čo nás čaka, čiže nebolo veľkým prekvapením keď nám dva dni po začiatku roka dali test z literatúry.. že chemikár vytasil ďalšie červené a čierne body a výkričníky a bleskovky a plusky a lomítka.. nikto sa nezamýšľal nad slovíčkom "krahulec".. nikho neprekvapili opravené testy z fr. chémie.. že si sa učila celý víkend? aj na päťku treba niečo vedieť.. že asi prepadneš z bioly? veď čo, vo francúzsku je to bežné.. tu je kópia môjho diára z novembra:

Pondelok: Biola - test; doniesť sloh na Aj; fyzika - skúša
Utorok: nultá hodina - Matuškova psychológia; doniesť veron deják
Streda: interro - matika; exposé o Sierra Leone
štvrtok: fyza - test (valivý odpor. trenie, odstredivá a dostredivá sila, fázorový diagram)
piatok: grega
za okrajom mám heslo týždńa od lucky - každý deń si opakuj: mám rada jedlo zo školskej jedálne lebo je plné proteínov.. (to hovorí myslím za všetko)


Štvrtý rok: už od prváku ma strašia maturou, ale teraz to akosi intenzívnejšie vnímam.. zrazu zisťujem, že tie poznámky som si radšej mala poriadne písať.. že preboha ja nič neviem.. že preboha ja nezmaturujem.. že preboha ja som taká úbohá troska.. a preboha keď sa pozriem na ľudí z "normálnej školy" tak oni sa aj usmievajú a nemajú kruhy pod očami a nebudia sa v noci zo sna a nejdú do slovníka pozrieť čo to je "aténuer" aby mohli ďalej spať..

bilingválne štúdium. znie to tak pekne. ale urobí to z vás encyklopédiu, bez sebavedomia, bez energie, pohltí vás prúd nekonečného učenia, nekonečného stereotypu, zaťaží vás to tak, že sa už po hodine rozplačete nad zošitom fyziky, vysaje z vás všetok život a stanete sa schránkou na slovíčka a dizertácie a vzorce a čísla a európskych komisárov..

ale neľutujem to, že som do toho šla. ešte ma čaká jeden rok, a potom zbohom život plný stresu a učenia.. bude mi smutno..

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
evita001  4. 3. 2008 17:50
...máš to ťažké... ale na niečo Ti to v budúcnosti určite bude
 fotka
popa  4. 3. 2008 18:06
fuuhaaa..aj ja som cela ist na bilingvalne este dobre ze som si to rozmyslela

ale ...fakt to mas tazke...no drzim ti palceky aby si zvladla maturu
 fotka
nh4  4. 3. 2008 18:10
ja som v maturitnom a usmievam sa stale najlahsi rocnik uplne len pijem pivo a robim prijmacky na vysoke (ktore su z logiky,cize pohoda)...aj ty sa budess usmievat
 fotka
miskauva  4. 3. 2008 18:13
Ejha.. tak k tomuto sa musím vyjadriť.. chúďatko moje.. Ja som tiež nie tak z normálnej školy.. Presnejšie zo stavebnej priemyslovky.. A tiež nie je sranda do tretej rána sedieť pod malou lampičkou nad výkresom.. v ruke tušové pierko.. a v očiach slzy.. nie zo smútku.. ale z únavy a beznádejnosti keď si človek myslí že ten hlúpy výkres snád nedokončí dokonca života.. O tretej si lahneš na dve hodky a o piatej vstávaš.. A načo? aby si dokončila ten slávny výkres.. an ktorý sa ti 10 min. pred odovzadaním vyleje tuš!! A ďalšie predmety ako deskriptíva a mechanika.. drbe z toho fakt každému kto na tú školu chodí.. samé uhly čiary čísla výpočty.. des.. A taky tak..3 skupiny.. prečo som na anglkine v prvej na praxi v tretej a na mechanike v druhej?? len tak... Ale stále mám čas.. kopu času vlastne ked sa porovnám stebou.. Mám čas ísť na pivo trebars aj na konbcert.. alebo len tak.. von.. Aj kedpri tom tiež rozmýšlam nad vzorcami s fyzy a ked idem v buse na žurku pozorujem cez okno kažťdú stavbu a zisťujem aký dru strechy má a podobné hovadiny.. Nechcem sa sťažovať.. ako čítam sú na tom ludia i ovela horšie.. ale raz mi to predsalen na niečo bude,.. musí byť!! inak sa zbláznim.. vlastne už som sa možno.. a to som na škole necelé dva roky.. Ja ti tým chcem len povedať že sa ti to raz vráti! tomu ver! určite.. musí.. A ked to tak raz bude spomen si na to.. žee .. to možno aj za to stálo.. A mladá ešte nejaku tu dobu budeš tak si aj niečo užiješ.. a sú tu aj prázdky napríklad.. mno.. Viem rozkecala som sa sorry.. ale musela som.. VELA ŠŤASTIA prajem..
 fotka
neway  4. 3. 2008 18:23
bravúrny opis zvládneš to, ked si to prežila doteraz, dalej to bude hračka btw aj my sme franc.bilingválne (v ke ale), no chodím na 8ročné - ale aj tam si "užijem" dosť tej franiny.. a subjonctif je nočná mora každého študenta
 fotka
toms  4. 3. 2008 18:35
To mas fajn, ja som nieco ako pripravny rocnik nemal . Mna supli do medzinarodnej skoly (statnej) a hned vsetko po anglicky... najhorsia bola biologia, ako tam som prepadal... No teraz sa zo mna stal IBik (ib.gjh.sk)... (co sa siri o IB, vid: » uncyclopedia.org/wiki/IB... , niektore su sakra pravda )
 fotka
ayreen  4. 3. 2008 18:41
ja som šla na osemročné, neľutujem, aj keď to tiež zo mňa urobilo cvoka, kým som sa naučila, že všetko netreba brať tak vážne a že na škole svet nestojí. Treba sa snažiť, ale čo z toho budeš mať, keď prídeš o rozum?



Ale verím ti, franinu ja osobne strašne nemám rada a neviem si predstaviť, keby som mala aj napr. fyziku či chémiu po francúzsky.



A ja si preto teraz "pokojne" na ďalší týždeň idem maturovať, vďaka AUP sa však už tento rok učím len to, čo som si zvolila na maturitu. Takže predsa v konečnom dôsledku na môj gympel nehovorím až tak zle.



A držím palce...
 fotka
zuzulka98711  4. 3. 2008 19:46
vuaaaaaa...držím ti palce..ja chodím na nemecké bilingválne do Popradu... som v prváku..takže zatiaľ len nemina 18-krát týždenne...Druhák už viem čo ma čaká, ale našťastie nám menili systém, čiže sa vyhnem biole, chémii a fýze po nemecky...budeme mať len matiku, deják a geolu po nemecky...a mimochodom, síce je už po pol roku, mám dojem že z neminy nič neviem, takže mám dosť stresy, že ako to budem zvládať vo vyšších ročníkoch.



Ešte raz držím prsty aby si zmaturovala čo najlepšie
 fotka
sangria011  4. 3. 2008 19:46
Aj ja som na bilingvalnom(spanielskom) ale vobec to taketo nemame...hoci vecinou mame kazdy den pisomku, ale o siestej som uz naucena...asi to bude v pristupe ucitelov, kedze spanieli su sialenci disappointed:ti co vedia o kom hovorim-lourdes a patriciu neratam)
10 
 fotka
spiderwoman  4. 3. 2008 20:19
neboj z teba urcite nieco bude budes mat vysnivany zivot z vyplyvajuci z tvojho vzdelania, o ktorom ja asi len budem snivat...ved chodim na obycajny gympel...niekedy mi chyba ten stres normalne, lebo vtedy mam pocit ze som uzitocna....
11 
 fotka
saddath  4. 3. 2008 20:40
a ja sa sťažujem na 5 hodín týždenne franiny
12 
 fotka
lia  5. 3. 2008 16:14
Mam pocit, ze tu skolu poznam
13 
 fotka
d170  5. 3. 2008 18:04
KED si vydržala doteraz, podarí sa ti to aj dokončiť. už máš viac za sebou, ako pred sebou
14 
 fotka
suzannet  8. 3. 2008 00:07
ach..velmi povzbudive slova aspon viem, co ma este vsetko caka. no napriek vsetkemu negativnemu, kde inde svieti slnko intenzivnejsie, ako v nasom sklenenom ustave? a kde inde najdes tolko originalnych exemplarov ak nie prave v nasom ucitelskom zbore? kde inde zazijes tu taku inu atmosferu(urcite vies, o com hovorim) ak nie prave na francuzskych predmetoch? kde inde ti predlozia informacie a fakty v logickych suvislostiach namiesto v pouckach ak nie prave na biologie? ano..mas pravdu, nasa skola nie je ani zdaleka idealna. od toho ma velmi, velmi daleko. ale na druhej strane, to co mi zatial dala sa kompenzuje s tym, o co ma obrala. myslim, ze sa nakoniec predsa len oplati preskakat si to tam, pretoze tie neskutocne zazitky z prveho rocnika(prva hodina s cath, kedy som nevedela povedat ani len bonžúr, madame gregorova so svojimi skomoleninami typu: kosk se?, alebo aľóór,ten neskutocny strach zo skusok a nasledny sok z toho, ze to nebolo az take hrozne) to su proste veci, ktore sa navzdy uchovaju v pamati a ktore nezazijes na "normalnej" skole. no a akoby povedala uz spominana madame gregorova, lekzaman d maturita saproš, tak ti teda drzim palce!
15 
 fotka
duvilax2  8. 3. 2008 16:49
no ved ako vravim, BUDE MI ZA TYM VSETKYM SMUTNO!!!!
16 
 fotka
suivante  15. 3. 2008 11:24
bilingválne štúdium. znie to tak pekne. ale urobí to z vás encyklopédiu, bez sebavedomia, bez energie, pohltí vás prúd nekonečného učenia, nekonečného stereotypu, zaťaží vás to tak, že sa už po hodine rozplačete nad zošitom fyziky, vysaje z vás všetok život a stanete sa schránkou na slovíčka a dizertácie a vzorce a čísla a európskych komisárov..

C EST EXACTEMENT CE QUI M´A ENVAHI ENTIEREMENT...J´AI TELEMENT BESOIN DU CALME ET DE L´ESPOIR QUE J´AI DES CAPACITES POUR GAGNER MA VIE....ET POUR LE MOMENT, JE N´EN AI PAS.....JE NE SAIS MEME PAS SI JE SERAI TRISTE EN PARTANT....
17 
 fotka
lubo_slnko  17. 3. 2008 15:55
ahoj zuza.

si dobrá.

veľa šťastia.
18 
 fotka
geridsn  20. 3. 2008 14:48
Ja tiež absolvujem bilinhválne štúdium a vôbec to neberiem tak tragicky, myslím , že naozaj netreba každú chvíľku venovať čítaniu slovníka ani užívať žiadne lieky,ani byť do piatej hore a učiť sa biológiu.
19 
 fotka
wert  27. 3. 2008 18:59
bilingválne štúdium. znie to tak pekne. ale urobí to z vás encyklopédiu, bez sebavedomia, bez energie, pohltí vás prúd nekonečného učenia, nekonečného stereotypu, zaťaží vás to tak, že sa už po hodine rozplačete nad zošitom fyziky, vysaje z vás všetok život a stanete sa schránkou na slovíčka a dizertácie a vzorce a čísla a európskych komisárov..

zlatik po hodine???ja placem uz ked tu fyzu otvaram......a pozor.....ti europoslanci nam boli utile.......nezabudaj..ideme do Strasburgu...konecne sa to vyplatilo...prvy a asi posledny krat.....ale vies ako sa hovori...tu a gagné un concour...a tak courage pour notre ekzamen de maturita

a opisala si to ekzaktne....vsetko sedi.....este by som opomenula druhak a sok,ked nas dali ku geckarkam
Napíš svoj komentár