Ti skor narodeni (ako napriklad ja ) si mozno spominate na Viktora Frankla psychiatra a neurologa s ceskymi korenmi... Je to jeden z troch velikanov (aj ked mozete namietat) a spolu s Freudom a Adlerom znamenali velky prinos v oblasti psychologie.
Ale chcela by som sa dnes zamerat na Viktora Frankla. Bol zakladatelom logoterapie, ktora sa zaoberala tym, co je v zivote cloveka najdolezitejsie a co ma zmysel. A cloveka moze zachranit prave tento zmysel a teda cim ma clovek v zivote viac zmyslu, tym ma menej problemov... Taktiez tvrdil, ze zmysel nasho zivota nie je to, co si vymyslime, ale nieco co je dane a ja to len potrebujem v sebe objavit a neustale hladat. Ked sa na to pozriete z pohladu laika a napriklad nemate vytycene nejake ciele a sa neuveritelne nudide, akoby vam unikal zmysel zivota, ale ak na druhej strane na niecom tvrdo pracujete a idete za tym akoby ste mali zmysel zivota takmer na dosah ruky a naplna vas tato cinnost (aj ked je to niekedy velmi tazke.) Takou akoby skuskou spravnosti je, ze clovek dokaze prejst cez krizove situacie, ktore sa vyskytnu a dokaze ich zdolat a ak je tomu tak vtedy uz nasiel svoj zmysel zivota. Mozno poznate legendu, ci pribeh o utekani pred vlastnym tienom. Bol raz jeden clovek, ktory cely zivot utekal pred vlastnym tienom. Nedokazal sa ho zbavit a nakoniec zomrel od vycerpania. Pointa zostavala v tom, ze keby zastal a skryl by sa do tienu stroma, tak by sa zbavil svojho tiena. Niekedy mam pocit, ze sa tych nasich tienov az panicky bojime a utekame pred nimi a pritom sa staci len niekde ukryt. Nie na cely zivot, ale na chvilku a porozmyslat co dalej...
Zmysel zivota sa aj prejavuje tym ako clovek vnima hodnoty co povazujem za dobre a co za zle. Lebo nie vzdy to co sa nam javi ako dobre je v skutocnosti take... Treba vediet rozlisovat a nedat sa opantat vsetkym co nam dnesny svet ponuka.
Chcela by som este spomenut Franklove delenie hodnot. Prve su tzv.kreativne alebo tvorive, ktore hovoria o tom, co ja dam svetu, co tu zanecham a co prinesiem ja do tohto sveta a ludom do zivota.
Druhe su tzv.experimentalne alebo skusenostne hodnoty a su to tie, ktore zoberiem od sveta, od inych.
A posledne su postojove a pojednavaju o tom, aky postoj zaujmem ked musim celit "osudu" alebo nejakym nepredvidatelnym okolnostiam ako je napriklad choroba, alebo smrt blizkej osoby. Skor ci neskor bude musiet clovek celit aj tomu, co je v zivote zle a nestratit zmysel zivota v tazkych zivotnych chvilach, ktore ho postretnu.
A nemozem zabudnut na tragicku triadu podla Frankla. Patri tam vina, utrpenie a smrt.

Kazdy clovek na tomto svete v zivote nejako trpi.(utrpenie)

Kazdy clovek na tomto svete v zivote urobi nieco zle.(vina)

Kazdy clovek na tomto svete jedneho dna zomrie.(smrt)

 Blog
Komentuj
 fotka
lovinme  11. 11. 2007 17:41
poucne dakujem idem sa kuknut na ten svoj zmysel zivota
 fotka
l.ukynko  14. 11. 2007 11:00
psychologia je pekna veda.. skoda ze ju mame v utorok
 fotka
peeeter  15. 5. 2008 00:02
pekne napisane...



"...hovoria o tom, co ja dam svetu, co tu zanecham a co prinesiem ja do tohto sveta a ludom do zivota."



žime tak, aby sme tu zanechali co najviac, tak aby sme sa pred odchodom mohli obzriet a vidiet ludi, ktorym nas zivot sprijemnil ten ich...
Napíš svoj komentár