Geometricke riesenie.
Zostrojme v pusti klietku tvaru valca!
1. pripad: Lev je v klietke. Riesenie je trivialne!
2. pripad: Lev je mimo klietky. Postavime sa do klietky a invertujeme jej steny. Takto sa my ocitneme mimo klietky a nasledne lev zostane v klietke. POZOR! V tomto pripade bezpodmienecne davame pozor na to, aby sme nestali v strede klietky, lebo inak zmizneme v nekonecne.
Riesenie pomocou premietania.
Zavedme zjednodusujuci predpoklad, ze pust je rovina. Rovinu premietnime do jednej priamky prechadzajucej klietkou. Neskor priamku do jedneho, v klietke leziaceho bodu. Takto sa lev dostane do klietky.
Topologicky sposob.
Z topologickeho hladiska mozeme leva vziat ako obruc ( torus ). Transformujeme pust do stvorrozmerneho priestoru. Naskyta sa moznost na taku deformaciu, pri ktorej sa pocas spatnej transformacie lev zamota v trojrozmernom priestore. Vtedy je uplne bezmocny.
Metoda pravdepodobnostno-statisticka.
K tejto metode je potrebny Laplaceov okruh, niekolko kociek a Gaussov zvon. Voziac sa po pusti na Laplaceovom okruhu, hadzeme po levovi kocky. Ked nas uz zurivy zacne nahanat, pokryjeme ho krivkou Gaussovho rozdelenia. Tymto P(lev je chyteny)=1.
Newtonov sposob.
Klietka a lev sa v dosledku gravitacie pritahuju. Trenie zanedbame. Takto sa lev skor ci neskor ocitne v klietke.
Heisenbergov sposob.
Poloha a rychlost pohybujuceho sa leva sa neda urcit sucasne. Preto lev pohybujuci sa v pusti nemoze zaujat miesto s fyzikalnym zmyslom, takze polovacka nanho neprichadza do uvahy. V dosledku toho sa lov levov obmedzuje na jedince, ktore su v klude. Odchyt leva v pokoji ponechame na usilie citatela.

 Blog
Komentuj
 fotka
etelnair  22. 4. 2011 01:44
-.-
Napíš svoj komentár