To veru nebolo gentlemanské... Nevieš ako sa má správať gentleman?..... Gentleman, gentlemanské správanie. Toto sú vety, ktoré človek počúva a používa dosť často. Väčšinou v súvislosti so ženami a väčšinou zo ženských úst. Ale potrebujú ženy gentlemanov? Vyzerá, že nie.

Dosť často a dlho sa zamýšľam nad tým, či je to spôsobené "emancipáciou" alebo niečím iným, ale stále častejšie mám pocit, že ženy o gentlemanov vôbec nestoja. Osobne som vychovávaný ako "gentleman", t. j. základné zdvorilosti voči ženám ako podržanie dverí, postavenie sa v autobuse alebo v nejakej miestnosti, ked žena nemá miesto, snaha pomocť odniesť žene ťažké veci a podobne sú pre mňa prirodzené.

Zo skúseností však musím povedať, že "gentlemanské" spôsoby neurážajú a nepoburujú vačšinou ženy v zrelšom veku. Človek získava pocit, že čím je žena mladšia, tým jej gentlemanské spôsoby viac a viac prekážajú. Je to asi ozaj spôsobené tou emancipáciou. Neviem a nechápem to, veď tým, že sa snažím žene podržať kabát pri obliekaní, to neznamená, že by som si o nej myslel, že sa nevie sama obliecť, resp. že má 4 roky. Podobne aj s podržaním dvier - určite mi dá každý za pravdu, že keď muž podrží žene dvere, nerobí to z toho dôvodu, že by si myslel, že žena to nie je schopná sama spraviť. O pomoci odniesť niečo ťažké už ani nehovorím.

Tento "fenomém" sledujem už vyše 10 rokov, odkedy som prišiel do Bratislavy. Pôvodne som bol toho názoru, že sa jedná len o lokálnu vec, ale postupom času sa to vyjasnievalo čoraz viac. Nie je možné tvrdiť, že odmietanie prejavu "gentlemanstva" sa vzťahuje len na určitú oblasť, ale skôr na určitú časť ženskej populácie.

Nechcem tým naznačiť, že všetky ženy to berú rovnako, to veru nie a samozrejme ženám, ktorých sa to netýka a sa to dotklo sa veľmi hlboko ospravdlňujem a chápem, že nie je možné hádzať všetky do jedného vreca. Výnimky potvrdzujú pravidlo. A tak isto sa problém nevzťahuje len na ženy. Aj pripomienky kvázi "silnejšej" časti ľudstva (myslím tým mužov) typu "To je ale blbec", keď sa človek v autobuse MHD postaví a uvoľní miesto žene, nesvedčia moc o smerovaní správania sa ľudí určitým smerom.

Vyzerá to, že gentlemanstvo už pomaly vychádza z "módy", ak sa to dá tak nazvať. Je smutné, že na jednej strane väčšina žien nezabudne vyjadriť pripomienku ku "gentlemanskému" správaniu sa mužov, ale na druhej strane jeho prejav buď znevažujú alebo, v tom horšom prípade, sú ním dotknuté.

Pevne dúfam, že to som mal len ja smolu na takéto správanie a že väčšina žien taký prejav prijíma a bude prijímať skôr pozitívne ako negatívne.

Môžem byť zosmiešňovaný za to, že si ženy vážim, môžem byť cieľom posmechu, ale keby len 2 zo 100 žien aspoň v duchu ocenili, resp. pozitívne prijali gentlemanské správanie, tak to bude stáť za to.

Áno, budem sa stále správať s úctou k ženám, aj napriek tomu, že ženy gentlemanov nepotrebujú a o nich nestoja.

 Blog
Komentuj
 fotka
tamvtme  5. 9. 2006 18:50
Nemyslím si, že inteligentnú osobu môže rozčúliť to, ked´ jej niketo prejaví úctu...

V dnešnom svete ľudia, ktorí majú vychovanie, sú ľudskí,sú často nepochopení,,iní,,...
 fotka
deathangel  5. 9. 2006 19:51
Ja osobne velmi ocenujem gentlemanov. Je to hlavne prejav inteligencie zo strany chalana...Paci sa mi,ked je chalan gentleman. Pravdupovediac ma v poslednom case zaraza,ked je niekto slusny (prijemne sice,ale zaraza...) uz sa to casto nevidi....
 fotka
sargeras  5. 9. 2006 22:54
podla mna je to tak na polovice,ale mozem povedat,ze nepoznam zenu,ktoru by to neako hnevalo... ale viem aj o takych,lenze presne ako povedala Tamvtme, inteligentna... sice jedna kamoska...ocenuje gentlemanstvo,ale strasne ju stve,ked ju nechavam vyhrat... . ja viem,ze tu uz nejde celkom o gentlemanstvo,ale ja som jej raz chcel urobit radost,tak som ju nechal vyhrat v poole na icq. lenze si to vsimla,a dost sa "nahnevala"...no a to zase vobec neni odomna gentlemanske,ze ma to zacalo bavit,tak len pre tu srandu,aby rec nestala,ju vzdy nechavam vo vsetkom vyhrat....je taká milá,ked zúri...
 fotka
boba42  5. 9. 2006 23:11
gentleman v dnesnej dobe je velmi vzlialený tým ktorý zili pred desiatkami rokmi takze tazko niekoho nazvat gentleman v sucastnosti. Vtedy bola aspon ucta k zene a teraz? radsej pomlcim je to ale aj obojstranné ..

casy pomynuli co uz narobime a teraz je len pretvárka a nic viac...:ˇ)
 fotka
mei  6. 9. 2006 10:41
mna by nikdy nezaujal muz, ktory by mi neotvoril dvere..ktory sa predbehne , ked nastupujem do elektricky aa vela dalsich malickosti.., nech mi povie hocikto, ze je to povrchne..ale je to vyjadrenie ucty.. ama to byt uz v cloveku.. no comment
 fotka
melcoire  7. 9. 2006 00:35
Problem doby je skor to ze zeny si gentlemanov nie ze nevsimaju, ale nechcu verit tomu ze muz je gentleman Jednoduchy priklad: predstavme si toho pana gentlemana ktory sa k zene sprava slusne, vzdy jej da prednost, otvori jej slusne dvere, zaplati jej sem tam nejaky ten drink alebo veceru. Ale potom tu mame damu ktora si to vsetko sice uvedomuje ale povie si ze: "hmm ten to robi len preto aby ma dostal do postele!" No a tu mame ten problem, proste zeny neveria slusnym muzom!! Jednoducho je pre nich nepripustne a nepochopitelne ze niektory muzi maju aj vyssie a vznesenejsie ciele ako sex. Ale predstavte si dievcata, AAAANO!! Na svete sme aj taky co sme naozaj slusny!
 fotka
p3tula  8. 9. 2006 10:23
ja si takych muzov vazim... hlavne preto, ze ich moc dnes nie je
 fotka
ninushqa99  8. 6. 2008 14:58
myslim si ze by si mal ostat sam sebou ...nech si hovori kto chce co chce ... P3tula ma pravdu ... pretoze ich dnes nie je vela preto si ich vazime viac ... a je to naozaj skoda ze je satrsne malo takychto chalanov ...vobec tomu nerozumiem ... preco sa chalani toho strania ja jednej strane ...nepoznam ziadne dievca ktore by sa hnevalo aj na ten najmensi prejav ucty ale zase ak existuju take dievcata tak ako sa im velmi diviim ...
Napíš svoj komentár