16.6.2015 - Utorok

Pred cestou do Rigy sa ma veľa ľudí pýtalo, či sa nebojím. Predsalen, republika bývalého ZSSR, "Východný Blok", atď. Každý má pri pobaltských krajinách svoje vlastné (stereotypné) asociácie. Ja som sa však rozhodla pricestovať štýlom mne vlastným - ala Tabula Rasa. Nech sa stane čokoľvek, bude to nové, bude to fajn. A tak aj bolo.
Ľudia tu sú naozaj príjemní, aspoň tí, s ktorými som sa stretla. Myslím si, že Riga má naozaj veľký potenciál, ba čo viac, v mnohom sa mi zdá oveľa vyspelejšia ako ( tá naša SUKUTRE - rozumej: super cool a trendy) Bratislava. Na každom kroku tu stretnete cyklistov, starých, či mladých - a to je, podľa mňa, znakom správneho prístupu k životu.
Takisto, každý, kto si niekedy dovolil tesne pred príchodziou električkou prekročiť električkovú trať v Bratislave, musel sa báť o život. Vodič len naštvane zazvonil a mnohokrát sa mi zdalo, že ešte aj pridal. Akoby chcel chudáka chodca zraziť. Tu, tu je to iné. Videla som ako párik mladých ľudí vkročil na koľaje priamo pred električku. A pán vodič? Pán vodič zastal. Zastal! Nesnažil sa vybiť si na nich svoju zlosť. Viem, malo by to byť prirodzené, ale zdá sa, že nie. Mentalita niektorých ľudí je proste inde. Všetci predsa máme možnosť voľby - hnev a arogancia, alebo pochopenie a tolerancia!
A tak som tu, krásnom historickom meste, v tesnej blízkosti matičky Rusi, a aj napriek všetkému, ľudia si tu vybrali tú správnu cestu...

Vitajte na Europride 2015

Dnes je prvý deň, ktorý môžem slobodne stráviť návštevou všakovakých podujatí, workshopov, filmových premietaní, konferencií, či párty.
Moja prvá zastávka bola v EU House, kde môže návštevník vidieť exhibíciu švédskeho ilustrátora Ewerta Karlssona. Jeho ilustrácie som videla prvý krát, ale musím sa priznať že mi instantne dali priestor premýšľať. Ich humorné podanie vážnych životno-politických situácií je naozaj trefné. Ak ste o ňom doposiaľ nepočuli, odporúčam vyhľadať si jeho prácu, neoľutujete.

Čo sa turistickej stránky môjho výletu týka, musím povedať, že som nadmieru spokojná. Riga je veľmi krásne mesto, dýcha akýmsi zvláštnym tempom
Pokojne, no zároveň moderne. Napriek tomu, jej historické centrum (a priľahlé oblasti) vo mne vyvolávajú pocit, že som tu ako doma. Je to zvláštne, keďže som tu nikdy predtým nebola.
Cítim sa, ako keby som bola v Prahe, vo Viedni, v Berlíne, v Kotore, či v Banskej Bystrici zároveň. Ak si to dokážete predstaviť, ste už len krôčik od toho, aby ste chápali moje pocity.
Dnes som, okrem iného, pri prechádzaní sa mestom natrafila na možnosť prejsť si Rigu z druhého brehu. Vlastne - ani nie tak z brehu, ale po vode.
Dala som sa na vodnú turistiku a nastúpila na loďku, ktorá nás previedla mestom. Bohužiaľ, priamo na rieku Daugavu sme sa kvôli príliš nízkej hladine vody v mestských kanáloch nedostali. Nevadí, aj tento (takmer hodinový) výlet stál za to. Ak sa mi podarí niekedy sa sem vrátiť, určite si ho zopakujem. Snáď v plnej jeho kráse.

Večer som sa zúčastnila premietania filmu The Skin I Live In od režiséra Pedra Almodóvara. Tento film vo mne zachoval zmiešané pocity. Bol tak znepokojujúco krásny, a zároveň zvláštny. Štýl, akým postupne odkrýva skryté zákutia konania a minulosti hlavných postáv je naozaj výnimočný.
Ak človek dáva pozor, rozmýšľa a cíti s postavami, dokáže v podstate sám prísť na dôvody ich správania. A ak náhodou ostane zmätený, tvorcovia si dali záležať na tom, aby si divák vedel vysvetliť všetky súvislosti v ten správny čas. Odo mňa má tento film jedno veľké plus aj za herecké obsadenie. Niektorých azda poteší Antonio Banderas (uveríte mu každé slovo, každý pohyb, dokonca mal aj vyváženú centrifúgu!), no mňa osobne opäť raz nadchla Elena Anaya, ktorú som si nesmierne zaľúbila vo filme Room in Rome. Ak ste ani jeden z týchto filmov nevideli, neváhajte. Vrelo odporúčam.
Celkovo bol dnešný deň naozaj skvostný. Spoznala som nové mesto, jeho chute a nálady a už teraz sa teším, čím ma prekvapí zajtra. Zatiaľ sa lúčim.
S pozdravom
Vaša Zuzka

 Denník
Komentuj
 fotka
mielikki  17. 6. 2015 08:00
Riga je strašne super (a tom som ani na loďke nebola)
Napíš svoj komentár