Len sedieť uprostred nemeckého jarmoku a užívať si to. Pomaly popíjať pivo za tri eurá, ktoré by som si na Slovensku nikdy nekúpila; sledovať dietky váľajúce sa od jedu po zemi (tak toto je so Slovenskom spoločné). Byť ohlučená- z jednej strany zvon starého kostola, ktorý každým úderom potvrdzuje svoju majestátnosť, z druhej hučí akási, paradoxne, grécky znejúca odrhovačka a dakde uprostred - vrava národa.

Ľudia vyobliekaní, deti ulepené od cukrovej vaty(a neskôr aj ja s nimi), jedlá predražené, ľudia frflajúci, pivo všade na vôkol, ľudia usmievajúci sa.

Sedím tu uprostred nemeckého jarmoku a sedím tu sama. Hm, zvláštna skúsenosť. Sama so svojimi myšlienkami, ktoré som hneď musela dať na papier-aj keď je to lekársky nález, ale z 2012-teho, to už potrebovať nebudem, veď na vysokej mi nedajú ospravedlnenky. Sedím tu sama a naplno vnímam a pozorujem každú maličkosť.

Desaťročné dvojičky oblečené v rovnakých tričkách, zaľúbených manželov. Stále gradujúcu hudbu. Smiech priateľov. Útek ľudí od starostí - aspoň na chvíľu, na pár hltov studeného piva, pár hryzov žemle, pár slov so susedmi. Len sa čudujem, že tu nie je nikto opitý, no vážne, je 7 hodín večer- naši šestnásťroční by už dávno tajne grcali za kríky a 40roční by chytali červeň v tvári a po 3 mesiacoch mlčania by manželke vykúpili celý stánok s medovníkmi.

Ľudia sú oblečení v bavorskom kroji a myslia to s ním vážne - to je pekný zážitok. Deti sú v tých šatičkách utešené. A mňa si nikto nevšíma. Som rada stredobodom spoločnosti, to áno, ale toto je príjemná zmena. Sama vo "veľkom svete", pred sebou fľaška, sediac sama za stolom, cítim sa tak newyorsky. Slobodná a voľná. A je mi jedno, že som "len" 600 km od domova, sme tu štyria mladí ľudia, odkázaní na seba, aby v tomto inom svete prežili. Je to tak príjemný pocit. Také chvenie, že niečo sa deje-asi mi konečne došlo kde som, s kým som a že sa mi plní sen. A také zistenie vyvolá zimomriavky. Zaručene.

Musela som ostať sama so sebou, medzi ľudmi, hovoriacimi iným jazykom, aby som si to uvedomila. Nielen drhnúť vaňu pod nadvládou tyranky z Ruska. Tam vám magično toho, že ste niekde inde nepríde. Cez tie čistiace prostriedky to ani nemôže preniknúť.


Ale je tu ešte jeden moment, zázračný za každých okolností, či už som v Bavorsku alebo na Ukrajine. Zaspávam každú noc v JEHO náručí..

 Blog
Komentuj
 fotka
etelnair  13. 7. 2013 22:58
to JEHO si napis normalne malym a mas ten blog hned dvakrat lepsi
Napíš svoj komentár