Moja stará mať, Starká Zuzana, ktorá je nevšedným hrdinom všedných dní môjho detstva. Opatrovala ma a starala sa, vychovala na svoj obraz. Dávala na mňa pozor, keď ako malý som k nej chodieval zo škôlky. Dávala na mňa pozor tak, že skoro každá zlomenina, ktorú som mal, stala sa pod jej dohľadom.

Človek so srdcom vrúcnym a úsmevom tak upokojujúcim, že keď ho vidím, nič na svete ma nerozhádže. Rád spomínam na časy mňa - sopliaka a nej, starkej v Opatovej.

I keď život mala ťažký, robotou zničená žena sa stále usmeje a povie si, že bude dobre. S politikou veľmi nesúhlasí, na Fica nadáva, ale správy o ňom si aj tak s radosťou pozrie. Starká Zuzka, trochu nostalgicky, spomína na svoje detstvo bez televízorov a mobilov, len s loptou, kamarátmi a kartami. Na dobrých svokrovcov, svojho (nie celkom ukážkového) manžela a výchovu svojich detí.

Žena, hrdina v mojom svete, po rozvode a urážkach, môjho starkého, aj tak stále milovala. Keď dostal rakovinu, neskôr krvácanie do mozgu, ležal na posteli bez pohybu, len s nepríčetnou prázdnotou v očiach.

No keď nastal posledný deň, stláčal mojej starej mame ruku a plakal. Ona si len oprela jeho hlavu o svoje plece, pohladila ho a hovorila tak vrúcne ako vedia len staré mamy, "bude dobre".

A bolo. Starký dodýchal. Nakoniec dodýchal aj tak pri nej.

Nuž a ona, keď si naňho teraz spomenie, stále slzy v očiach. No nie je to ľútosť. To skôr láska, čo ju trápi. Ale tak to asi býva, keď dôchodcovia nemajú čo robiť, poplačú si i za pekné veci.

Bez nej, ak raz náhodou sa stane, že by sa stratila z môjho života, zbláznim sa a už nikdy si nič nezlomím.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
dumbledore  28. 5. 2015 21:55
Z Opatovej?
 fotka
deny1993  28. 5. 2015 22:01
@dumbledore z opatovej, časť Lučenca. Poznáš?
 fotka
dumbledore  28. 5. 2015 22:03
@deny1993 jaj nie myslel som Opatovú pri Trenčíne
 fotka
dyawilld  28. 5. 2015 23:44
i mne napadla ako prvá Opatová pri Trenčíne
Napíš svoj komentár