Teda, aspoň sa tvári, že je nóbl. Ale poďme poporiadku.

Je to už nejaký ten týždeň čo mala Miška (kachie) narodky a oslavu. Naši kamaráti sa nám rozhodli dať spoločný darček a to poukaz na romantickú večeru pre dvoch v nejakej novootvorenej luxusnej reštaurácii na hrade. Veľmi sme sa potešili, keďže fakt radi jeme a na jedlo utrácame skoro všetky naše peniaze, zároveň nám to prišlo také smiešne, že pôjdeme do niečoho takého drahého, veď ani nemáme čo na seba.

Na druhý deň sme si to teda čekli na nete, čo je to zač a pozreli sme sa, čo teda máme na výber. V cene bolo predjedlo, hlavný chod a dezert, pri každom bol výber z troch jedál. A viete čo, tu ich máte:

Predjedlo:
- Tekvicový krém s chrumkavými krutónmi
- Teplý šalát z koreňovej zeleniny s kozím syrom a medovým dressingom
- Domáca hydinová paštétka s čerstvou brioškou a hruškovým chutney
Hlavné jedlo:
- Konfit z kačacieho stehna s figovo vínovou omáčkou a zemiakovou haruľou
- Grilovaný losos s vanilkovou zemiakovou kašou a limetkovou omáčkou
- Caesar šalát s chrumkavým tramezín chlebom a parmezánovým tuile
Dezert:
- Kávová panna cotta s jahodovým coulis
- Royal gala pyte s vanilkovým krémom
- Syr s modrou plesňou, hroznom a pohárikom portského vína

Po prečítaní som sa fakt nevedel rozhodnúť, navyše som si uvedomil, že netuším čo sú niektoré veci, ako napríklad brioška, chutney, konfit, tuile, coulis a podobne Teda v podstate to bol takmer výber naslepo, našťastie k niektorým jedlám tam boli aj fotky.

Druhý problém. Treba sa tam fakt nahodiť, alebo nie? Išli sme sa tam preto deň vopred tak kuknúť, že jak to tam vyzerá a kde presne to je. Našli sme šípku s názvom reštaurácie, ale tam kde smerovala boli dvoje dvere, pri jedných nebolo napísané nič, pri druhých bolo napísané "Bistro". Netušili sme a tak Miška vošla do bistra sa spýtať. Nejakou vnútornou chodbou ju čašník zaviedol za druhé dvere, zistila že je to tam fakt pekné a že snáď to nebude veľké fópá, keď nedojdem v obleku a ona v šatách.

Ako prišiel deň D, tak sa mi tam vôbec nechcelo ísť, navyše som si o pol štvrtej dal vyprážaný syr a tak som o tej šiestej moc hladný nebol. Nuž ale mali sme rezervačku, tak sme tam šli. Keď sme vstúpili, hneď nás privítal čašník, vyzliekol nám kabáty, dal ich na vešiaky do skrine a ukázal nám náš stôl. Keď sme odsúhlasili, že vyhovuje, tak nás usadil a dal nám jedálne lístky. Ten čašník na mňa pôsobil tak, že tiež tam bol dnes prvý krát, dosť sa potil a až priveľmi sa snažil. Asi 17 krát v jednej vete dokázal povedať slová "pane", "nech sa páči" a "na zdravie". Ale bol nám veru sympatický. Okrem nás boli obsadené ešte tri stoly, našťastie nikto nebol nejaký nahodený, tak som sa trošku vedel aj uvolniť. Hrala tam potichu hudba, staré veci od Franka Sinatru a podobne. Objednali sme si teda jedlo a vínko, odporučil nám Chardonnay, tak sme dali na jeho radu.

Predjedlo sme si dali rovnaké, avšak nie obom nám rovnako chutilo. Obaja sme si dali domácu hydinovú paštétku s čerstvou brioškou a hruškovým chutney. Boli tam dosť kontrastné chute, Miške to chutilo, podľa mňa to bola drahšia verzia vianočky s obyčajnou paštekou. Nevadí, povedal som si, že keď je to drahé, tak je to proste dobré a bez ohľadu na to, že je to vlastne nechutné, je to proste špecialita a zjedol som to.

Medzitým sme riešili aj problémy typu "kam mám vypľuť žuvačku?" alebo "môžem tu smŕkať?", ale myslím, že sme všetko obstojne zvládli.

Hlavné jedlo sme mali rozdielne, Miška mala toho lososa, ja kačku. No, tak vám poviem, mal som aj lepšie kačky. Chrumkavá síce bola, ale aj tam, kde byť nemala, vlastne bola dosť tvrdá. Asi ju nezabili, ale počkali, kým zomrie na starobu. Zemiaková haruľa tiež za moc nestála, našťastie tam boli také štyri veci, čo vyzerali jak hranolky, ale v skutočnosti to boli hrušky. Spomínal som už, že som predtým mal vyprážaný syr? Tak teraz sa to prejavilo, kačku som nedojedol. Škoda, aj keď tvrdá, ale chutila super. Som rád, že Miška zo solidárnosti nedojdela lososa, nech sa necítim blbo, že jediný v celom podniku nechám niečo na tanieri

Čakali sme teda ešte na dezert, aj keď som netušil, kam do mňa vojde. Navyše som sa docela bál, pretože čašník pri vchádzaní do kuchyne zakričal na kuchára vetu "podarilo sa?", čo veru neznie moc dobre. Miška si dala tie plesnivé syry s portským, ja som si dal Grand Royal Pyte, čo bolo vlastne jablkové pyté s vanilkovým krémom. Ja milujem jablkové pyté a keď mi toto doniesli, bol som sklamaný, cesto hrubé, jabĺk málo. No keď som ochutnal, zmenil som názor. Najlepšie pyté môjho života, navyše s tým vanilkový krémom to bolo dokonalé. Hneď som zabudol, že som prejedený a zrazu bolo po pyté. Miška mala väčší problém, pretože k tomu syru bolo niečo.. no proste podľa mňa to bolo ako Bake Rollsy. Akurát to bol len jeden veľký kus. No a predstavte si, že krájate Bake Rollsy vidličkou. Áno, presne tak to dopadlo a občas niečo pristálo na stole. Hlavné však bolo to, že to chutilo vraj super, portské chutilo Miške ešte viac, až tak, že som musel dopiť jej biele víno.

Spomínal som, že sa ten podnik len tvári, že je nóbl. Asi to bude tým, že keď chálujem 50 eurovú večeru, tak neočakávam, že budem mať zadrbaný obrus a odbitý pohár. Čo už, veď sme na Slovensku

Tak či tak, bol to zaujímavý zážitok, a chcel by som touto cestou poďakovať našim kamarátom za darček Fakt som si to vychutnal a aj sa najedol, ale neočakávam, že by som bol niekedy ochotný vyhodiť dobrovoľne toľko peňazí za takéto špeciality. Vyprážaný syr je proste vyprážaný syr


P.S.: Ak si to dočítal až sem, dostávaš zlatého bludišťáka!

 Blog
Komentuj
 fotka
anzu  3. 3. 2012 01:45
Yes, mám zlatého bludišťáka!



A trochu odveci musím povedať, že pozadie tejto webky je super!
 fotka
luc.ka  3. 3. 2012 13:57
aj ja aj jaaa... ale myslela som, že zlatý je len jeden. ako nám ho teraz podelíš?



no a inak... bože, hladná som teraz predjedlo by som dala ten tekvicový krém s chrumkavými krutónmi, ale inak miška dobrý výber



nom nom nom



 fotka
chevro  3. 3. 2012 14:35
@luc.ka ináč chcel som si dať ten tekvicový krém, nakoniec som si dal hento a teraz to ľutujem
 fotka
demoniqangel  3. 3. 2012 22:37
Znovu som hladná, a to som teraz jedla! Ale pripomenulo mi to obed na sestrine promócie... chlapec nepochopil, že sme chceli polovica ľudí čokoládové huhu a polovica horúce lesné ovocie, a dal každému mix. Lepšie čokoládové huhu s malinami už asi nikdy jesť nebudem.
 fotka
marttina  4. 3. 2012 10:12
cele to menu znie lepsie v angline - ako som to citala akoby som videla menu tuto v normalnej restike da sa povedat. pobavila ma ta cast s casnikom hahaaaa



a dala bych siiii panna cotu, kacicu a kozi syr. nom nom idem nieco lovit na ranajky - fu akto mi robit chute hned po raanu
 fotka
antifunebracka  1. 5. 2013 19:00
zjova, akurat som dosiel z restiky, mas stastie!

@demoniqangel co je cokoladove huhu?
 fotka
demoniqangel  1. 5. 2013 20:54
@antifunebracka Čokoládové huhu je taká hrozne dobrá pena s kúskami čokolády a keď to zješ tak vládzeš len huhukať
Napíš svoj komentár