Nejakú predstavu o tom, ako napísať scenár, má asi každý, kto už čítal nejakú divadelnú hru, alebo rovno aj scenár. A samozrejme, videl aspoň jeden film. Ha...

Väčšina veľkých scenáristov zrejme má tzv. autorský denník. Myslím, že to tak je, lebo skoro všade sa to v tejto súvislosti spomína. Majú nejaký zošit, do ktorého si zapisujú nápady, aby sa k nim potom neskôr mohli vrátiť. Momentálne záznamy autora bývajú väčšinou zo života a najlepšie diela predsa napísal sám život.

„Koľko remesiel vieš, toľkokrát si scenáristom.“

Čo to znamená? Zrejme to, že dobrý dramatik, musí mať fakt dobrý rozhľad. Znamená to teda pozorovať prostredie navôkol, zbierať informácie.

Téma by mala byť na začiatku. Nie vždy to tak býva. Niekto píše len preto, že chce písať. Len tak bez nápadu. A téma ho napadne až v priebehu písania. Veď aj úvod sa má písať až po dokončení.
Po téme nasleduje výpis hlavných postáv, žáner a stručný dej. Je to tzv. vysvetlenie, ktoré pomôže zhodnotiť tému.
Námet je niečo iné než téma. V námete už musí byť príbeh. Vystúpi v ňom do popredia osnova príbehu a charaktery postáv.
Ako má scenár vyzerať, sa dá zistiť jednoducho. Tak napríklad v našej mestskej knižnici, som nedávno našla Jánošíka od Evy Borušovičovej.
Dôležité je, že každý scenár píšeme v prítomnom čase. Jeden obraz sa odohráva v jednom prostredí a v jednom čase. Nemusí byť ukončený.

„Autor, ktorý svoje postavy ľutuje, ktorý im uľahčuje osud, môže byť dobrý človek, ale určite je zlý dramatik.“

Svoje postavy každý scenárista pozná dokonale. Ich osud im však nesmie uľahčovať.

„Dobrý dialóg je vtedy, keď sa už z neho žiadna veta vyšktrnúť nedá.“

Existujú aj filmy bez dialógov. Jeden z najkrajších, aký som videla, je pre mňa V Silviinom meste. Bol o scenáristovi, ktorý zrejme hľadal inšpiráciu, keď sledoval svoju múzu Silviu po celom meste...

Čo robiť, keď v polovici scenára zrazu dostane človek pocit, že má lepší nápad? Určite ho ihneď zapísať do autorského denníka. Rozhodne však nezahadzovať rozpísaný scenár. V takejto tvorivej kríze je dobré napísať si na papier dôvody, prečo je tento scenár ten najlepší, aký kedy vo svete filmovej tvorby vznikol a prečo práve on dobyje svet.

A nakoniec: Čo je podľa vás zlé, môže byť pre niekoho úžasné. Preto je dobré dať scenár vždy niekomu prečítať a nezamykať ho do šuflíka.

 Blog
Komentuj
 fotka
mirkova  24. 1. 2010 11:59
mojim snom je raz taký dobrý scenár napísať
 fotka
kemuro  24. 1. 2010 17:56
fakt neprídeš na tie prijímačky?
Napíš svoj komentár