Aby ste sa nemuseli vždy naťahovať za myškou, chcem pre vás (ktorý ich možno nepoznáte) napísať zvyčajne najpoužívanejšie skratky vo Windowse a internetových prehliadačoch.


Pre internetové prehliadače je veľa zaujímavých skratiek ktoré možno nepoznáte. Tu máte niektoré.

Aby ste nemuseli v internetovom prehliadači hľadať riadok na zadanie webovej adresy stačí stlačiť Alt+D. To vám to miesto označí a môžte zadať ľubovolnú IP adresu. Ak budete mať otvorené viac záložky môžete si ich prehadzovať zľava doprava stlačením Ctrl + Tab. Ak si záložku nechtiac zatvoríte môžete ju znovu otvoriť pomocou Ctrl+ Shift+T. Pre otvorenie novej záložky sa používa Ctrl+T. Ak sa vám stránka napr. zasekla môžete použiť F5 pre znovu-načítanie. Ak potrebujete na stránke nájsť nejaké slovo alebo vetu použite Ctrl+F. A pre zatvorenie záložky sa používa Ctrl+W / Ctrl+ F4. Viac ma už asi nenapadnú .



Samozrejme aj pre Windows existuje mnoho skratiek. Ale vypíšem len tie najdôležitejšie

Ak sa vám nechce blúdiť priečinkami pre nájdenie cieľovej zložky zadajte Win (to tlačidlo s Windowsom) + F a môžete hľadať automaticky. Ak len predsa chcete hľadať ručne stlačte Win+E 'E' ako 'Explorer'- teda sa vám otvorí Prieskumník. Pre minimalizovanie zložky alebo aplikácie skúste stlačiť Win+↓ a pre maximalizovanie Win+↑. Ak chcete minimalizovať všetko stlačte Win+D a ocitnete sa na pracovnej ploche. Na vytvorenie novej zložky sa používa skratka Ctrl+Shift+N. Skratka Ctrl+W sa používa aj pre zatvorenie zložky nie len záložky. Chcete zatvoriť aplikáciu? Použite skratku Ctrl+F4. Ak si neviete poradiť s Wordom, použite F1 pre zobrazenie pomocníka (funguje to vo vedšine programov). Posledná ktorá ma napadne: Pre hromadné premenovanie označených zložiek existuje skratka F2. Keď vás ešte nejaké napadnú napíšte ich do komentáru .

 Blog
Komentuj
 fotka
schizoofrenik  4. 1. 2012 13:56
síce je to užitočné, ale ja som na myš zvyknutý takže ju budem používať aj ďalej
 fotka
cdeveloper154  4. 1. 2012 14:46
jasne...ale niektoré veci sa ľahšie robia skratkami
Napíš svoj komentár