Napriek tomu, že sezóna turizmu a múzeí iba začína, v Budapešti sa nachádzalo už v túto dobu pomerne veľa turistov. Ulice síce neboli preplnené, ale pri turistických atrakciách sa ich našlo pomerne dosť.

Čo ponúka Budapešť
Ak mám porovnať Budapešť s Viedňou a Prahou, tak Viedeň je rozhodne krajšia a v Prahe je zaujímavejšie centrum. V Budapešti proste chodenie pomedzi budovy neprinášalo taký pôžitok ako v ostatných mestách. Väčšinou boli pamiatky ďaleko od seba, ale za návštevu rozhodne stáli!

Zodvihol som delo, ale fotka vznikla až potom, čo som ho položil True story

Parlament
Rozhodne najkrajšou budovou je parlament. Ako môžete vidieť na fotke, je dominantou peštianskej strany mesta. Z blízka je majestátny a obísť ho dookola dá zabrať. Vnútri sme neboli, ale asi je to aj tam pekné, keďže bol na vstup asi 100-metrový rad. Najkrajší pohľad je ale podľa mňa z diaľky - z Budy alebo Széchenyiho mostu.

Široký Dunaj a dominanta Pešti - Parlament

Bazilika sv. Štefana
Pohľad z konca ulice na túto baziliku môže byť klamlivý - vyzerá ako bežné kostoly. Avšak pri kráčaní v tesnej blízkosti som mal pocit malosti - až z blízka si totiž uvedomíte, aká obrovská stavba to je do výšky aj do šírky.
Výzdoba vo vnútri bola skromnejšia ako napr. v pražskej Katedrále sv. Víta, ale pôsobila honosnejšie, hlavne krvavočervený mramor.

Ani sa celá nezmestila na fotku

Múzeá
V Budapešti je ich ako smetí pri slovenských cestách. Tu si naozaj každý môže vybrať múzeum toho, čo sa mu páči. Budete mať problém stíhať aj to málo, ktoré si vyberiete. Expozície sú väčšinou obrovské a vo viacpodlažných budovách, preto si pripravte tak 2-3 hodiny na každé múzeum. Navštívili sme Múzeum dopravy, Vojenské múzeum, Historické múzeum a Dom teroru. Bližšie popíšem len tie, ktoré ma najviac zaujali.

Historické múzeum (Budapesti Történeti Múzeum)
Jeho názov som sa odvážil len skopírovať, ale smelo vám odporúčam navštíviť ho. Je to asi najmodernejšie múzeum (aký paradox), aké som videl. Obrovské množstvo exponátov z rôznych dôb z maďarského územia. Veľmi oceňujem interaktivitu, často ste boli nápismi nabádaní niečo si vyskúšať. To pomohlo lepšie pochopiť, ako daný predmet fungoval.

Palác v časti Buda, v ktorom sú galérie a Historické múzeum

Potešila aj dočasná výstava maďarského fotografa z Afriky. Kto z vás vedel, že tam žije kmeň Magyarabov, ktorý majú pôvod z Maďarska?

Dom teroru (Terror Háza)
Tu ma dostala predovšetkým atmosféra, ktorú je cítiť už od začiatku. Vysoké vstupné dvere sa vám zrazu samé otvoria a vy vstúpite do tmavej miestnosti s dvoma obrovskými mramorovými pamätníkmi - jeden pre obete nacizmu, druhý pre obete socializmu.

Atmosféra strachu, utrpenia, smútku, socializmu a nie až tak ďalekej minulosti sa nesie celým múzeom aj vďaka skvelej hudbe v pozadí. Múzeum sa až tak nezameriava na nejaké predmety, ale skôr na príbehy. Na obrazovkách sa vám premietajú dobové videá, pri niektorých vám behá mráz po chrbte.

Najviac vás poznačia príbehy ľudí, ktorí prežili prácu v gulagu, vyšetrovanie tajnou políciou alebo pobyty vo väzniciach, kde bolo týranie každodennou záležitosťou.

Celý dojem na záver podčiarkne pomalý zjazd výťahom do podzemných ciel, kde si len náznakom viete predstaviť, aké to asi bolo.

Stena s obeťami, vnútri je ich ešte viac...

Špecialita
Ak ste čítali niektorý z mojich článkov o Prahe alebo Viedni, tak viete, že si často všímam sochy koní a jazdcov. Aj v Budapešti ich bolo niekoľko a ďalšia pribudne pri parlamente. Iste už všetci netrpezlivo čakáte na jediné - či mali všetky kone gule! Prekvapivo nie. Štatistika je, ak si dobre pamätám, 1 ku 3, teda iba jeden nemal gule. Bohužiaľ existuje pravdepodobnosť, že ich mal malé a nedovidel som na ne...

Tento má gule!

Na záver sa ešte chcem rozlúčiť jazykovým okienkom. Milujem rozmanitosť jazykov práve vďaka takýmto skvostom. Čo sa podľa vás nachádza v takej galérii nádorov vedľa čínskej banky?

 Denník
Komentuj
 fotka
snehovavlocka  14. 4. 2014 23:30
škoda, že na tých fotkách toho až tak veľa nevidno :/
 fotka
grinder  15. 4. 2014 13:56
raz som takto bol s jednou cestovkou na jednodnovom vylete cez zlavovy web v Budapesti. boli sme pozriet hore dela a mali pekny vyhlad, v centre sme nestravili ani minutu, iba ak v autobuse, nasledne sme sli do nakupneho strediska a tam stravili zvysok vyletu v podmorskom svete a nic viac, asi 60% co sme mali vidiet, sme nevideli. katastrofa. clovek aby siel fakt sam ked chce nieco vidiet :ehm:
 fotka
bluepanter  15. 4. 2014 15:20
@grinder lepšie je ísť sám, keď ideš do takýchto známych destinácií. nejaké organizované výlety môžu byť dobré možno do takých exotickejších a nebezpečnejších miest, kde je každá pomoc dobrá
 fotka
tomas  15. 4. 2014 16:59
budapešť je super! najlepšie mesto v okolí
 fotka
bluepanter  15. 4. 2014 18:09
@tomas zas až tak super nie, podľa mňa Viedeň je naj
 fotka
tequila  12. 1. 2022 20:07
Budapešť je NAJKRAJSIE mesto na svete, co tam po nejakej viedni...
Napíš svoj komentár