Konečne sa mi podarilo založiť akvárium, ale už som pochopila čo kamarátka myslela tými starosťami s tým . Môj priateľ Peťo(Azraelangelo) je akvarista a ja som rybky tiež kedysi chovala, akurát som nemala také skúsenosti... a povedala som si prečo nie... ?
Obnovila som svoje maličké 3litrové akvárko s tým, že tam dám dvoch kuhlíkov, to je taká hadíkovitá rybka, ktorá sa mi dosť zapáčila ( » www.loaches.com/species-index/p... A možno pár microrasboriek, to sú zase také mini rybičky, krásne sfarbené ( » lsat.com.pl/wp-content/uplo...
Našla som u babky v starej fontáne nádherne tvarovaný kameň, ktorý sa mi tam hodil lebo vyzeral ako jaskynka a zároveň by slúžil ako úkryt pre rybky. Dala som ho tam. Na dno som dala piesok zmiešaný s nejakými kamienkami, všetko som predtým samozrejme vyvarila v horúcej vode a vyčistila soľou aby sa to vydezinfikovalo. Potom som sa rozhodla kúpiť v pet shope nejakú peknú rastlinku aby tam mali dobrú vodu kedže sa mi do takej malej nádrže nezmestí filter. Okej, kúpila som jednu celkom peknú(iné nemali) a potom si ju vyhľadala na nete. A čo som zistila...? Tá rastlina nie je vôbec vodná, ale napriek tomu sa tak predáva. V akváriu vydrží možno pár mesiacov. Facepalm... Ale však čo narobím, zasadila som ju.
Okej, už len kúpiť rybky. Nechala som pár dní odstáť vodu v akváriu nech sa z nej vyparia všetky škodlivé látky. A potom zase do petshopu po rybky. Pani čo tam predávala mi hneď povedala, že vie ktorých hadíkov to chcem a ukazovala mi do jedného akvária. Nevidela som tam nič, pretože bolo úplne zariasené, len sa tam mihali nejaké tmavé tiene. Tak zobrala paličku a pichla do nich. Trošku som zahliadla dáke fúziky a podlhovasté telo. Jop, to bude ono. A sedelo to aj cenovo, okolo jedného eura. Tak som zobrala dvoch, doma pozerám... čo to preboha je? Vyzerá to nejak čudne. Som síce laik, ale tí moji, ktorých som chcela vyzerajú trochu inak...tak hľadám po nete. Zase facepalm...tá predavačka mi dala fosilisov( » honffygabor.uw.hu/e107_plugins/ha... to je sumec, ktorý dorastá do 35cm a aby toho nebolo málo tak má na sebe jedovatý osteň na prsnej plutve. Ale dosť sa mi zapáčili tak som sa rozhodla, že si zoženiem veľké akvárko, čiste kvôli nim. Aj dostali mená - Thanor a Tharos. Kamarátka mala akurát jedno akvárium po ruke tak mi povedala, že nie je problém požičať. Zatiaľ som ich dala do toho maličkého, bolo vidno že im je malé, hoci boli ešte mladí... Ale však vydržia do rána...
Fajn, ráno sa zobudím a pozerám čo to leží na zemi... JEŽOVE OČI! Tie mrchy si nadvihli veko a vyskočili von! Samozrejme, že zahynuli...skoro ma šlahlo. Nechápem doteraz... Azraelangelo mi povedal, že sa tam museli cítiť veľmi zle ked toho boli schopné. Kriste pane... Okej, už si nabudúce dám pozor.
Azraelangelo ma potešil, vraj mi donesie nejaké rastlinky aby som mala ešte vhodnejšiu vodu a aj zo 5 krevetiek nech môžem rozbehnúť akvárko. Super . Rastlinky rástli ako z vody(haha , krevetky boli úplne rozkošné. Dokonca sa mi v akváriu objavil maličký vodný slimáčik, zrejme prišiel ako vajíčko na nejakej rastlinke. Dostal meno Cetka. Po dvoch dňoch zrazu hynie prvá krevetka, o jeden deň dalšia, o tri tretia... až mi zahynula posledná presne o týždeň čo mi ich doniesol. Na zbláznenie! Pýtam sa PREČO??? Hľadám, zisťujem... čo im doprdele môže vadiť?? Na jednom fóre náhodou čítam niečo o nejakom kameni... nejaký travertín. Vraj je to niečo ako vápenec a v akváriu robí tvrdú vodu, ktorú krevetky neznesú. Z čoho je ten môj kameň čo slúži ako úkryt? Travertín... LOL. Okej, išiel von...
Takže, už tam vlastne nemám nič čo by tam vadilo, môžem teda zase na skúšku kúpiť rybky.
Pri nákupe rybiek som už bola obozretnejšia, povedala som si, že kúpim nejaké známe a vhodné rybky, plus som sa rozhodla kúpiť aj ten roztok čo upravuje vodu, keby náhodou. V petshope mali tetry žiarivé ( » rybicky.net/obr/ryby/max/64... ktoré mi odporučila aj predavačka. Povedala som si, že to nie je zlé a zobrala som párik, samičku a samčeka. Dostali mená Mrkva a Petržlen. Plus som kúpila ešte jednu rastlinku. Fajn, doma som upravila vodu s tým roztokom, dala rastlinku a rybky... a celkom to šlo . Potom pozerám po nete... Tetra žiarivá je húfová ryba, potrebuje byť v spoločnosti aspoň 5-10 svojich druhov, pričom vyžaduje veľké a priestranné akvárium. Okej, už sa nad tým asi nepozastavujem...uvidím čo sa stane. Po štyroch dňoch nájdem Mrkvu hore bruškom na hladine. Čo to...??? O pár hodín neskôr som si všimla, že na skle je niečo čudné... sakra, to sú predsa ikry. Ona vlastne zomrela vysilením pretože znášala ikry. No dobre, trošku mi odľahlo. No zrazu pozerám na sklo... hej, tam sú dáke parazity! Vyzerajú ako malé hlísty, kriste, ja to už kašlem! Našťastie som sa dozvedela, že nie sú nebezpečné, vraj je to z prebytku krmiva na dne. A rybky ich vyžerú ak pár dní nebudem krmiť. Fúha...

Azraelangelo si všimol, že Petržlen pláva neprirodzene nízko pri dne, vraj ma horúcu vodu. Zoberiem teplomer a meriam...30, 31, 32... do koľko stupňov znesú tetry teplotu vody? 29? Hups... tak som mu tam dala dve kocky ľadu, o chvíľku už normálne plával. Ešteže tak .
Ale Petržlenovi musím teraz zohnať spoločnosť kedže je to húfová ryba. Peťo mi už asi tri týždne hučal do hlavy nech nevymýšlam a kúpim obyčajné gupky, tie vraj znesú všetko a nevadí im také malé akvárko. No dobre dobre, naozaj som teda kúpila dve gupky. Dvoch samčekov, nádherných... tí dostali meno Kaleráb a Karfiol(zeleninové názvy sa ujali . Dala som ich do akvárka, predtým som samozrejme skontrolovala vodu aby neutrpeli teplotný šok. Počas prenášania do akvária mi Kaleráb vyskočil zo sitka. No skvelé... ešteže nepadol na zem, ale na stôl... Dobre, už sú v akvárku, pozorujem ich a teším sa, že zatiaľ to prebieha bez problémov. Odrazu sa zarazím...ako to, že nevidím Karfiola?? Pozerám za rastliny, nič... potom zo zúfalstva pozerám po zemi, nahliadnem za stôl a tam v najväčšom prachu... Kafriol... kurnik!!! Rýchlo ho beriem do prstov, jemnúčko aby sa mu nič nestalo, hodím ho do vody... vyzerá akoby zdochýňal. Ešte stále má okolo seba kopu prachu čo som z neho nedala dole. Následne sa otrasie a pláve preč. Ach jaj, našťastie je v poriadku... Konečne som prikryla akvárko aby už nikto z nich nevyskočil.
Moje akvárium nakoniec vyzerá úplne inak než som si predstavovala, ale som šťastná, že zatiaľ ako-tak fungujeme . Dúfam, že na moju hlúposť už nedoplatia dalšie rybky, v každom prípade mi sem tam vyskočí myšlienka či nezoženiem väčšie akvárko... ale na druhú stranu... toto isté a vo väčšom?? Ani náhodou DD.



Na záver... samozrejme, že týmto článkom nechcem nikoho odradiť od akvaristiky . Moje rybky ma tešia, je na nich úžasný pohľad. No sú proste veci, ktorými si každý musí prejsť sám aby sa dostal v poznaní o čosi vyššie .

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár