ľudia ľudia, pred Tebou tu holí stojíme.

Sú osoby, ktoré svojim činom neprikladajú žiadnu váhu, pokiaľ im nepodtnú kolená. Takých ľudí milujem a je ich väčšina medzi mojimi kamrátmi. Racionalita v otázke pocitov je príliš urážaná na dnešný voľnomyšlienkársky trend. Avšak práve tí, ktorých správanie nie je zohavené trendom , mi dokážu ponúknuť najkrajšiu inšpiráciu.

Pasatá. Tak sa nadáva ľuďom, čo robia, čo im napadne. Ale prečo im to napadlo? Sú to iba pre prehisoricky známe pudy, alebo v tom hrá rolu ich rácio? Nikto z nich ti na to neodpovie s istotou. Ani ja. Tak prečo sú ich rozhodnutia tak veľmi ovplyvnené zážitkom? Prečo sú ich charaktery tak veľmi ostrieľané skúsenosťou? A dá sa vôbec rozum odlíšiť od pocitu?

Akademici to nazývajú podvedomím. Človek akosi vie, čo má urobiť, keď nemá čas rozmýšľať. Už čo-to zažil a tuší, ako to dopadne. Keď budeš nadávať opitému pravičiarovi, asi dostaneš na piču. A keď hippiekovi ponúkneš brko. bude s tebou najlepší kamarát. Nikto nad tým nerozmýšľa. Ale to neznamená, že je to samozrejmosť. Dieťa by na to neprišlo v zlomku sekundy. Na pozadí našeho operačného systému prebieha milión procesov. Každý z nich pracuje s informáciou z našej minulosti a dôjde k predstave budúcnosti. Jedine keď sa dve z nich pobijú, napadne človeku zamyslieť sa.

Samozrejme existuje skupina ľudí, ktorá sa zamýšľa vopred. Aj skvôr ako spravia chybu. Keď dostaneš na piču príliš veľa krát za príliš krátky čas, naučiš sa dávať si pozor. Nezlyhaj ak nemusíš. Mysli skvôr, než si zaslúžiš trest. Týchto ľudí voláme anjelmi alebo svätými. Neodvážia sa nikomu ublýžiť a zlyhať v niečich očiach. Nie je to ich vrodená vlastnosť. Nemajú to ani zo školy. Proste ich v srdci svrbí, keď niekomu ukrivdia, lebo bolo ukrivdené im. A tú zlobu nechcú mať na pleciach. To ale neznamená, že by tú zlobu nedokázali uniesť.

Pravdepodobne sa každý dokáže stotožniť s obidvoma obrazmi. Vieš sa chovať ako sa ti páči, uctievať svoju slobodu, z ktorej plynie najväčšia múdrosť. A miluješ svoj kŕdeľ, za ktorý obetuješ aj pár kvapiek krvy, ak je treba. A čo chcem vlastne povedať je, že každé prasa s krýdlami labute sa v krýkoch zamotá a skape od hladu. A každého stokilového okrýdlenca zožerú psy za živa, lebo im nemôže uletieť pre vlastnú ťarchú . Je to umelý svet, ktorý drži pri živote šľachtené kurence a biele prasce.

Niekto dúfa v zázraky, niekto vo vynálezy. Ja stále verím, že raz nájdem tú čriedu lietajúcich diviakov. Tam patrím a nie je mi to ľúto.

Opitý Jaseň

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár