"Videla si tú novú babu, čo s nami chodí na pondelňajšie cviká?"
"Tuším hej. Prečo?"
"S Danom sme sa hádali, či je pekná, alebo nie. Podľa mňa je pekná, teda vo všeobecnosti pekná a len on má taký divný vkus. Čo myslíš?"
"Neviem, neprezerala som si ju."
"No, ani ja nejak špeciálne, ale hneď som si ju všimla. Fakt strašne pekná baba."
Stíchla. V tomto mlčaní ale bolo niečo, čo Kováčovej napovedalo, že čosi ostalo nevypovedané. Kováčová mala dokonalú stratégiu na vypočúvanie ľudí. Bola jednoduchá tým, že sa dala vždy použiť bez zbytočného prispôsobovania sa situácii, nikoho nemohla zastrašiť, ak sa rozprávať nechcel a pritom bola dosť účinná na tých, ktorí by aj chceli, len k tomu potrebovali nejaký impulz. Vedela totiž, že tí, ktorí naň čakajú, nie sú prieberčiví.

"Naozaj?"
"Hej."
-pauza-
"Asi by som sa nemala porovnávať," rozhovorila sa a Kováčová si v duchu neskromne pogratulovala k úspešnému manipulovaniu s ľuďmi, "ale keď... pripadám si vedľa takej ako ona ako také nič. Slušne povedané."
"Pozri, ono nie je vždy výhodné byť pekná alebo výrazná. Byť také nič sa oplatí oveľa viac." Kováčová mala vždy naporúdzi nejaké životné múdro.
"Ako to?"
"Mám jednu kamarátku - tmavé vlasy, svetlomodré oči, veľmi pekná, ale nie taký klasický modelkovský typ, čo už majú ľudia okukaný. Aj prsia a zadok má, proste všetko, čo treba. A ona mi občas rozpráva, ako zase na ňu trúbilo auto alebo pískali na ňu robotníci. Alebo ako stála na zastávke a zrazu sa s ňou prišiel rozprávať nejaký prehnane si veriaci štyridsiatnik. Alebo ako sa s ňou vo vlaku už pár krát niekto snažil dosť trápne nadviazať rozhovor. Fakt to človeku stojí za to, že ho všetci otravujú na každom kroku? Radšej budem škaredá a nenápadná, aspoň si ušetrím tieto problémy a viem, že nikto na mňa nebude zírať pri cestovaní alebo sedení v podniku, nebodaj ešte niečo horšie. No nie?"
"Hm, asi máš pravdu. Normálne som teraz rada."
"No vidíš." povedala Kováčová ja-som-ti-to-vravela hlasom.

/autorka vodu káže a víno pije/

 Blog
Komentuj
 fotka
minusle  17. 3. 2011 22:15
Aj na mňa trúbia, ani pekná nemusím byť.
 fotka
mielikki  17. 3. 2011 22:55
na mňa náhodou trúbia! keď prechádzam cez cestu a poriadne sa neobzriem, či náhodou dačo nejde!
 fotka
galinka  18. 3. 2011 05:45
Jááááj... koľkokrát som si už toto povedala... (ešte dokonca s vetou, že ak ma nejaký chalan bude chcieť, môžem si byť istá že to nie je kvôli výzoru), ale no... chápeme sa, že?
 fotka
inspyre  18. 3. 2011 13:02
Pekné ženy to nemajú v živote jednoduché
 fotka
prcekkate22  19. 3. 2011 17:42
ani pekné ani škaredé to nemajú velmi lahké..

ale..pre každého je krása niečo iné..takže škaredá pre jedného može byť pre druhého uplne vysnená žena..takže to je ťažko.
 fotka
antifunebracka  25. 3. 2011 00:40
pekne zeny to maju najlahsie, potom idu pekni muzi, potom skarede a uplne na chvoste su skaredi. no a potom som este ja☺ to fakt na zeny este trubia auta a piskaju robotnici? to mi pride taky oldschool...
Napíš svoj komentár