Ľudia škatuľkujú. Bohužiaľ. A až je toho veľa, zdvihne sa obvykle vlna odporu proti tejto praktike. Nie všetky blondíny sú hlúpe! Nie všetkým chalanom ide len o sex! A tak ďalej a tak ďalej. Ale čo takí matfyzáci? Už ste niekedy niekoho počuli zastať sa nás, nebohých matfyzákov?

Jedna vec sú vtipy. Ak je vtip dobrý, aj ja sa zasmejem. Napríklad ako ten: Rozprávajú sa matfyzák a matfyzáčka:
"Myslíš na to, na čo ja?"
"Hej."
"A ako ti to vyšlo?"
Nič extra, ale uchechtla som sa. A napríklad tento je ultimatívny:

Čo urobí fyzik, informatik a matematik, keď v hoteli, v ktorom bývajú, vypukne oheň? Fyzik si zráta plochu, usúdi, že stredne veľké vedro postačí na uhasenie ohňa, napustí ho vodou, oheň uhasí a ide spať. Informatik sa napojí na požiarny alarm, spustí sa hasenie, oheň sa uhasí a on ide spať. Matematik príde, skontroluje, že v kúte stojí vedro, v kúpeľni je vodovod a overí aj, že z neho tečie veda. Problém má teda riešenie a on môže ísť spať.

Krásne výstižné

Ale druhá vec sú maximálne trápne vtipy o tom, ako si chalan na rande začal obzerať frajerkin notebook, alebo, čo je ešte horšie, zaradenie týchto vtipov do každodennej reality a pokusov o rozhovor. Ak sa ma ešte niekto spýta, ako matfyzáci počítajú body pri hraní spoločenských hier/či na krúžkoviciach počítajú príklady/whatever, asi začnem vraždiť. Keby to aspoň sedelo na viac ako 5% matfyzákov.

Asi si myslíte, že som proste precitlivelá a ono je to vtipné. Ale predstavte si, že ste napríklad ekonóm, spoznáte sa s nejakými novými ľuďmi a niekto povie: "Hm, ekonóm, to si pri každom nákupe rátaš dopyt a ponuku?" A ešte sa tomu aj sám zasmeje, aký je vtipný. No nekukali by ste na neho ako teľa na nové vráta? Alebo čo takí masmedialňáci: "To doma prednášaš rodičom správy namiesto Markízy? Haha, sledujte, aký som vtipný."

Alebo posuňme to ešte vyššie a prestavme si takúto absurdnú scénu - príde chalan do skupinky báb a jedna sa ho spýta, či chalani myslia aj na niečo iné, ako na sex a ostatné sa začnú súhlasne smiať. Alebo opačne, príde baba medzi chalanov a dozvie sa napríklad niečo o tom, ako nutne musí ísť po peniazoch.

No bolo by vám príjemné, takéto veci dokola počúvať?

Takže, nerátame príklady na krúžkoviciach, na rande si neukazujeme nový notebook a ani v škole sa nebavíme len o škole. Takisto máme svoje hobby, nesúvisiace so školou, takisto máme svoje obľúbené seriály a takisto niečo môžeme nevedieť alebo preliezť cez skúšku s éčkom na tretí pokus. (Spolužiačka si raz v električke vypočula, ako to majú matfyzáci ľahké, lebo sú takí chytrí, že sa nemusia učiť. Na túto bez prepáčenia pičovinu už ani neviem, ako zareagovať.) A to, že chodíme na matfyz, sa, predstavte si (v "predstavte si" si predstavte veľkú dávku ironickej gradácie), neodráža na našom výzore. Áno, aj na matfyz môžu chodiť baby, o ktorých pri prvom pohľade neviete, že chodia na matfyz a dokonca nemusia byť ani škaredé.Realita a béčkové americké komédie sú dve rôzne veci, zapamätajte si to.

 Blog
Komentuj
 fotka
sarah_whiteflower  3. 4. 2011 22:19
Chápem ťa, súcítim s tebou, rozumiem ti a podporujem ťa!



Aj zo mňa si istí ľudia robia prdel kvôli slovenčine a kvôli tomu, že ju študujem, a v istých okamihoch mám tiež chuť napísať podobný blog... a to aj napriek tomu, že ja som slovenčinou naozaj celkom slušne capnutá
 fotka
dagmik  3. 4. 2011 22:26
matfyzaci sú super ľudia a je to jedna z najťažších škôl, takže ja ťa obdivujem
 fotka
tikalok  3. 4. 2011 22:26
len mi tak napadá.. málokto napríklad tuší, že FMFI je po FTVŠ tak nejako "najšportovejšia" fakulta UK.



ale inak, ja sa s týmto teda často nestretávam.. na druhej strane ľuďom ani často nehovorím, kam chodím do školy.
 fotka
titusik  3. 4. 2011 23:02
na mňa sa pozerajú súcitne A lezie mi to tiež na nervy. "Ty máš teda odvahu!" "Trúfaš si na dnešné deti?" "Nervy budeš mať do 5 rokov v kýbli!" Vidíte, odvahu mám a ohodnotenie na pi ...



Trocha od témy, ale potrebovala som povedať, aký ohlas má môj odbor
 fotka
sajuri007  4. 4. 2011 12:39
to je také isté, ako my prírodovedci sa stále nebavíme, kde máme aké skúmavky, kde by sme čo zachránili, nezbierame kvetinky...a ja konkrétne geografka, nezaujíma ma všeobecne, kde sa aká mapa/atlas vytlačí a podobne plne ťa chápem
 fotka
lussana  4. 4. 2011 13:07
ja Vás práveže obdivujem Lebo sa vyznáte v tom v čom ja nie a vždy som obdivovala takto zameraných ľudí
 fotka
kikushenka  4. 4. 2011 13:51




ja vas mam rada a ked sa o niekom dozviem, ze tam studuje, tak sa mi maximalne rozziaria ocicka



a toto mi pripomina moju uzasnu triedu. kde na mna vsetci kukaju ako pr****ni, za to, ze mam rada matiku a pri kazdej prilezitosti mi to pripominaju blbymi recami... (ach)
 fotka
randomgirl  4. 4. 2011 16:49
@tikalok z čoho usudzuješ, že FMFI je najšportovejšia?? resp. Kde tam vykonávaš šport?
 fotka
tikalok  4. 4. 2011 17:02
@randomgirl napríklad z toho, že vo vysokoškolských športových súťažiach sa FMFI pravidelne umiestňuje na popredných priečkach, alebo napríklad z toho, že na celoeurópskom univerzitnom turnaji EuroMilano (ktorý naposledy vyhrala práve UK) mal matfyz po FTVŠ suverénne najvyššie zastúpenie spomedzi všetkých fakúlt.



a hovorím to preto, lebo si myslím, že zaužívaná predstava o matfyzákoch je taká, že ide výhradne o neduživé kocky s odporom voči akýmkoľvek fyzickým aktivitám.
10 
 fotka
blizzard  4. 4. 2011 17:10
@lussana ale napriklad ja ako matfyzak sa nevyznam v tom, co ty

@anzu clanok sice pravdivy, fajny, ale najlepsie je mat v pazi, no neee?

este tak dodam, ze ja som chytil na byvanie strasneho chuja (takisto od nas), ktory je horsi ako z tych "vtipov". podla mna je mierne zaostaly, nic proti takym nemam, ale nemali by byt s niekym na intraku...
11 
 fotka
lussana  4. 4. 2011 17:25
@blizzard ňuňu, ja sa už len vyznám v toľkých veciach čo ty nie (dúfam, že tam cítiš tú iróniu)
12 
 fotka
blizzard  4. 4. 2011 19:23
@lussana isteze ju tam citim, ale v zivote sa urcite vyznas viac ako ja
13 
 fotka
lussana  4. 4. 2011 19:53
@blizzard nemyslím si...
14 
 fotka
takzvany  4. 4. 2011 20:16
mňa zas ide jebnúť, keď o niekom zaznie, že chodí na slávny matfyz a ľudia hneď úctivo hmkajú a kývu hlavami ako holuby ani čoby dotyčný práve posunul vývoj molekulárnej fyziky o 200 rokov dopredu.

neskôr vysvitne, že dotyčný prelieza na odbore manažérska matematika.
15 
 fotka
blizzard  4. 4. 2011 22:40
@lussana preco si myslis? napis aj do spravy, ked tak, to ma zaujima. nunu
16 
 fotka
flemi  8. 4. 2011 22:52
mám rada všetkých matfyinf.........a aj ľavákov, keď už sme pritom...vzájomne sa priťahujeme



matfyz a humanitné vetvy by mali žiť v symbióze...a vzájomne sa chrániť pred hlupákmi
Napíš svoj komentár