(Ešte stále je) deň 2: piatok 26.11.2010

Nachádzame výhliadku na mesto. Ako ste videli aj na fotke s električkou v minulom blogu, Lisabon je kopcovité mesto, je tu preto aj veľa výhliadok. Proso a Ryža sa venujú svojim obvyklým zábavkám: buď sa bijú alebo sa jeden tvári, že druhého znásilňuje. Ale už neviemkoľký krát za deň to prestáva byť vtipné a mám pocit, že do konca výletu minimálne jedného z nich v amoku zabijem. Toho, ktorého nezatkne miestna polícia za poburovanie verejnosti za bieleho dňa.



Podarí sa nám dokonca nájsť archeologické múzeum, alebo bohužiaľ sa nezdá, že by za niečo stálo. Ideme na pizzu, jedinú vec, ktorú som jedla v meste, inak som celú dobu nosila so sebou pečivá a nátierky. Mimochodom, štvrtý poznatok z Lisabonu: Portugalci nevedia urobiť dobré pečivo. Všetko je vatové, múčne, alebo oboje. A kopa iných potravín je tu tiež divná, napríklad nemajú iný jogurt, ako sladký. Jediné, čo stojí za reč, sú ryby a ovocie.

Vráťme sa teda k pizzi. Obyčajný hawai ma stál osem eur a to je ešte asi dobrá cena na miestne pomery. Proso si dáva morské plody. No nie je to chutné?



Cestou preč stretávame Papiho zo Senegalu, veľmi ukecaného chlapíka, ktorý nám chce dať nejaké náhrdelníky a potom sa vyjadrí, že by sme mu za ne mohli niečim prispieť, pretože on má narodeniny a doma ho čakajú dve malé deti. Toto opakoval stále dokola. Určite už každému z vás napadlo, že narodeniny mal určite už včera a bude ich mať aj zajtra. Ale pobavil nás, pretože to bol ďalší človek, ktorý si myslel, že ja a Ryža sme sestry, napriek faktu, že sa vôbec nepodobáme.



Na ďalšom obrázku vidíte Elevator de Santa Justa, 32 metrový výťah v neogotickom štýle, čo si v Baixii len tak stojí medzi budovami. Vedľajšia štvrť Bairro Alto je totiž natoľko vyvýšená oproti Baixii, že archeologické múzeum a pizzeria, v ktorej sme boli, boli pri jeho vrchole. Samozrejme sme ním nešli dole, pretože Portugalci sú proste zdierači. Tri eurá? (a táto moja fotka je o ničom, tu máte nejakú normálnu. Aj keď nevidíte tie super detaily, ale aspoň chápete, čo tým myslím, keď hovorím, že si to tam len tak stojí. A tu môžete vidieť vrchol, pri ktorom sme jedli pizzu - Ryža, Prosso a Papi stoja len pár metrov odtiaľ.)



Snažíme sa dostať na hrad sv. Juraja. Smejeme sa na adresách meter od seba.



A toto ešte nebola tá najabsurdnejšia možnosť.

Hrad zavreli o šiestej a je pol siedmej. Čo už. Začínam byť už aj unavená, ale nemám veľkú motiváciu vrátiť sa do bytu, kde sa vzduch oproti vonkajšku trochu zohreje, len keď všetci obyvatelia idú variť.

Ideme sa zviesť slávnou električkou číslo 28, ktorá križuje malé kopcovité uličky štvrte Bairro Alto, kvôli čomu ju odporúčajú všetci spriedcovia. Vystupuje pri Jardim de Estrela, niečo ako park a malá botanická.



A toto je v skutočnosti fotené na výšku a ona visí dolu hlavou.



Konečne sa vraciame na byt. Ike, Dejwovi a ich spolubývajúcemu Lukášovi hovoríme o tom, ako Proso so svojim zahraničným výzorom dostal tri ponuky na kúpu hašišu. Tiež si robia srandu, že v tom možno ani žiaden nie je. Rozhodneme sa, že budeme na nich sriehnuť a nabudúce si to zo srandy kúpime, aj tak to stálo len nejakú symbolickú sumu, tuším 5 eur za vrecko.

Nabudúce uvidíte:
Najkrajšiu Lisabonskú pamiatku
Už v prvom blogu sľúbené dlaždice, ktoré robia z Lisabonu kúpeľňu Európy
Aký plod mora Proso ešte ochutná (nechutnosť zaručená)
Či sa naši hrdinovia nakoniec dostanú na hrad, alebo im ho zase zavrú
Ako puberťáci ničia historické pamiatky
Či sa Anzu naučí písať kratšie blogy (ale tento už je len na stranu a pol!)

Poznámka nakoniec: Vidím, že v prvých blogoch som písala Prosa s dvomi s. Pamätám si, že som vtedy mala dilemu, ako to písať, ale nepamätám si, že som sa rozhodla to písať tak, ako to intepretuje on. Každopádne ostávam pri jednom s.

Ako sme kupovali letenky
Ako kapitán lietadla hlásil, že sme screwed
Ako sme kupovali hašiš

 Blog
Komentuj
 fotka
tikalok  11. 1. 2011 22:09
výťah
 fotka
tikalok  11. 1. 2011 22:10
sakra, už si to opravila :/
 fotka
anzu  11. 1. 2011 22:11
háhá!
 fotka
anzu  11. 1. 2011 22:13
inak, každý blog sprevádza nejaká trápna chyba
 fotka
tikalok  12. 1. 2011 00:37
možno som si to len niekde nevšimol.. koľko dní (rokov, hahaha ste tam vlastne boli?
 fotka
anzu  12. 1. 2011 00:40
ak chceš hľadať chybičky, aspoň si nájdi nejaké nové, vlastné, 2009 aj John Elton sú už obsadené
 fotka
tikalok  12. 1. 2011 00:43
a ja sa normálne pýtam, len som tam vsunul akože džouk a ja som už svoju chybičku našiel, ale si ju drzo opravila :´( a ten john elton sa tam vlastne prečo dostal?
 fotka
tunidlo  12. 1. 2011 01:01
Ja som teraz chcel povedať nejakú strašne uštipačnú poznámku, ale spomenul som si, že keď som bol malý, tak som si mýlil Eltona Johna a Johna Lennona, tak som si radšej zahryzol do jazyka
 fotka
sarah_whiteflower  12. 1. 2011 19:44
Zase raz perfektne napísané.... ale ten výťah som aj tak celkom nepochopila. Prečo tam teda vlastne je? Nad ním je niečo postavené či čo? Ja som z toho totálny jeleň
10 
 fotka
n0win0u  12. 1. 2011 20:30
ale ten @birdz je z tych fotiek strasne dojebkany
Napíš svoj komentár