Ked som prisiel na ostrov Samui, zacal som byvat v celkom peknom domceku. Mal som k dispozicii dve spalne, obyvaciu izbu, kuchynu, sprchu, wc, a malu terasu, vsetko zariadene, s klimatizaciou. Dom bol v pomerne tichej ulici, okolo sama zelen, kokosove palmy, vela kvetov, krikov, pekne bielym strkom vyznacene chodnicky k domom.
No, asi po troch ci styroch mesiacoch byvania som zacal spekulovat a prichadzat na niektore chyby, ktore by sa dali odstranit drobnymi upravami, ako napr. cast muru medzi obyvackou a kuchynkou zrusit, kupelna mi bola trochu uzka "v ramenach", inak upravit odtok vody, a pod. Rozpravali sme o tom s majitelom, a ten mi po kratkej debate povedal: "nie je problem, zacinam stavat o kus dalej nove domy, o trosku vacsie ako tieto, obvodove mury musia zostat, ale vnutorne upravy mozu byt tak ako chces". Dohodli sme sa. Priblizne som si nakreslil obvod a obrysy buduceho domu, v planoch som mierne zvacsil hlavnu, "moju" spalnu, taktiez kupelnu, ale na ukor druhej spalne, obvody domu museli zostat zachovane, nakreslil som, ako chcem oddelenu kuchynu od obyvacky, a taktiez som zvacsil terasu. Majitelovi a robotnikom som odovzdal papiere s nakresmi - nebol problem, vsetko pochopili, vsetko sa dalo upravit podla mojich poziadaviek, nebolo to nic zlozite. Mne okrem moznosti mat interier upraveny podla vlastych poziadaviek vyhovovalo aj to, ze buduci dom bol v este vacsom sukromi a okolo spusta kokosovych paliem, a dalej od hlavnej cesty.
Mury domu pomaly rastli, tyzdne ubiehali, asi dvakrat tyzdenne som sa bol pozerat ako stavba pokracuje. Robili vsetko tak, ako som nakreslil.
Potom som na stavbe nebol pozriet asi dva tyzdne - vsetko uz bolo postavene, vsetky mury tak, ako mali byt, takze ani nebola pricina na stavbu chodit. Az raz...
Prisiel som k domu, uz boli osadene aj okna a dvere, na stavbe nikoho, dvere otvorene. Vosiel som dnu. A v kuchyni vidim, ze kuchynsky pult s drezom ktory robili a na ktorom by sa mala "odohravat" priprava jedal - rezanie, klepanie, krajanie, miesanie, umyvanie atd, je velmi nizky, vo vyske necelych 70 cm.
No, robili ho zrejme podla svojich noriem, nie podla europskych, thajci su totiz vacsinou nizkeho vzrastu, tak okolo 150, 160 cm. A ak ma niekto vysku 160 cm, tak uz je vysoky a ozruta. Kedze ja mam vysku 187 cm musel by som pri "predpokladanaj" priprave jedla stat vzdy v hlbokom predklone alebo klacat. Pri tej predstave ma okamzite zacal boliet chrbat. :-}}}
Aby ste vedeli, tu je zvykom postavit "kuchynsky" pult z tehal, oblozit ho obkladackami a osadit kuchynsky drez s prislusenstvom. Splna tie iste ucely ako na Slovensku dreveny, ci plastovy, v spodnej casti je odkladaci priestor s dvierkami.
Takze na druhy den som siel spolu s majitelom na stavbu, robotnikom som vysvetlil co chcem, a kedze pult este nebol dokonceny a oblozeny obkladom, tak nebol problem s upravou. S pochopenim sa usmievali a suhlasili so mnou ked na mna pozerali, ze by to bolo pre mna skutocne nizke.
No a na druhy den som odcestoval na dva tyzdne na Slovensko. Po dvoch tyzdnoch som sa vratil, spokojny ze som znovu v teplucku, [koniec novembra] unaveny z letu, ale nedalo mi, aby som sa nesiel pozriet ako pokracuje stavba domu. "Moj" dom uz bol skoro dokonceny, chybalo len vymalovat interier. Vstupil som dnu, obyvacka v poriadku, deliaca stena zostala tak ako bola a ako som chcel, kuchynsky pult presne tak ako som chcel, v dostatocnej vyske. Nakukol som este do malej spalne, ci sa velmi nezmensila po mojich upravach a zasahoch do projektu, s prehliadkou som bol celkom spokojny. Siel som pozriet este do kupelne, otvorim dvere a...
Stalo tam medziinym zamurovane umyvadlo, po premerani, vo vyske presnych 70 cm. Hm, pomyslel som si, o vyske zamurovaneho umyvadla v kupelni som im nevravel nic. Jednoducho ma to nenapadlo. A stavbari, kedze neboli velki myslitelia, urobili vysku podla ich standardu, akosi neprisli sami na to, ze by zamurovane umyvadlo mali dat do takej istej vysky ako v kuchyni.
Takze teraz, ked sa umyvam, holim, cistim si zuby, stojim v hlbokom predklone a obcas myslim na stavbarov a na svoju zabudlivost. Zo zaciatku som to chcel prestavat ale neskor som si zvykol.
Ziskal som ponaucenie ze im treba povedat a vysvetlit vsetko dopodrobna, a najlepsie viackrat.
Stava sa totiz dost casto, ze ak nieco potrebujete alebo debatujete s thajcami, oni Vam sice na vsetko odkyvaju, ze ok, ale nerozumeju. Nie preto, zeby si z Vas robili zarty, alebo chceli poskodit, ci uskodit, ale preto, aby Vam urobili radost, ze Vas pochopili. Vazne.
Azijska mentalita je ina ako nasa. Nehovorim ze je lepsia, alebo horsia, je jednoducho ina a treba s tym vzdy ratat.
:-}}}

 Blog
Komentuj
 fotka
sargeras  28. 8. 2006 20:31
stavbari vzdy daco poseru,ked sa snazia improvizovat,a to aj na slovensku.... na to su ti manici,co na nich dozeraju. sudim nielen podla inych ale aj podla seba-ked som si privirabal cez prazdniny na stavbe,posral som toho viac,nez bolo na takom kusku mozne....potom nado mnou ten chlapik cely cas stal a tvaril sa nenapoadne....
 fotka
antiny  31. 8. 2006 09:16
teraz sa vieš vcítiť do kože dvojmetrových pri slovenskom štandarde
Napíš svoj komentár