Ako som tak išla dnes k novej zubárke, ktorá mi predurčila strojček (áno budem sa lesknúť), tak som len tak premýšľala, myslela alebo niekto by to mohol nazvať aj rozmýšľaním. Potom som si spomenula ako sme sa minule s kamošom bavili o tom ako niekto myslí, už neviem presne o čom to bolo ale niečo o tom či počuje hlasy v hlave. A vtedy som si uvedomila, že ja hlasy nepočujem, proste tie slová a myšlienky len sú.

Tie slová sú len myšlienky neexistujú len na ne myslím, zaujalo ma to lebo to nie je ani tak že ich počujem, ale naozaj, proste len sú. Ako keby vychádzali s môjho vnútra a vychádzali s mojich úst, ale ústa ani jazyk sa nehýbu.

Že prečo sa pýtam či viete myslieť na „R“? No lebo ja som zistila že neviem bez toho aby som aspoň trochu nepohla jazykom, proste neviem prečo to tak je, ale vždy, aspoň trochu ním pohnem, aj keď to nie je práve pohyb vyjadrujúci „R“ .

Spolužiačka raz povedala keď som sa jej na to „R“ pýtala že ona nepočuje hlasy ale predstavuje si obrázky. Čo teda vidí? obrázok s „R“? Alebo napísané „R“? Táto téma ma už zaujímala skôr ako ľudia myslia.

A čo hluchý? Tým asi naozaj neostáva nič iné, ako len si predstavovať obrázky, aspoň tí, ktorí sú hluchí od narodenia. Neviem ako to vedia ale pre nich je to určite prirodzené. Asi je to tak ako u slepých so snívaním. Lebo tí ak prišli o zrak ešte do pár mesiacov od narodenia sníva sa im len o zvukoch a pocitoch.

Ďalej moja ďalšia spolužiačka. Má maďarskú národnosť aj ked tam nikdy nežila ale vie dobre po maďarsky a aj sa tak rozprávajú doma (dáva to logiku) a tak som sa jej pýtala ako myslí ona. Či po slovensky alebo maďarsky. Povedala po maďarsky. A tak som sa jej pýtala či aj vtedy ked sa s nami baví. Že áno a potom si to prekladá do slovenčiny? Taká rýchla. Fíha.

Potom ma pravdaže zaujímalo ako taký človek čo myslí po maďarsky, a je na slovenskej škole, sa asi tak učí cudzie jazyky na tej škole. Zoberme si takú nemčinu (náš prvý jazyk). A vysvetlila to asi tak, že keď sa učí slovíčka tak si to preloží najprv do maďarčiny a až potom do slovenčiny. Že wow? A k tomu má aj také dobré známky? Úplne nechápem s toho ako ona sa môže toľko jazykov učiť a ešte ich vedieť dobre. Obdiv.

Zhrnutie len asi toľko že každý z nás myslí inak. Zamysleli ste sa niekedy nad tým ako myslíte vy?

P.S. skúste myslieť na „R“. Môj ocino tiež tvrdí, že sa na neho ťažko myslí

 Úvaha
Komentuj
 fotka
lillliana22  20. 11. 2007 14:41
no rrrrrr .....myslim teda som a ked myslim na R som R Ale s tym, ze kazdy mysli inak mas pravdu
 fotka
miro016  20. 11. 2007 15:23
Mas pravdu, aj ja ked myslim sa mi obycajne pri psmene r jemne pohne jazyk, myslim ze je to podvedome (telo si zvyklo hovorit co si myslime) a cvikom by sa toho asi dalo zbavit...hmm, inak ja myslim tak ze pocujem akoby moj hlas, ale samozrejme ked riesim nieco logicke tak si to predstavujem...takze anglican pocuje asi svoj hlas po anglicky, nemec po nemecky a slovak po slovensky, ale kebyze si namiesto slov predstavjueme veci a javy ktore predstavuju tak by sme sa asi mohli naucit rychlejsie cudzi jazyk(nemuseli by sme k veciam priradovat slovensky nazov, a ete knemu slovo v cuzdom jazyku...)ale ako si predstavis napriklad slovo pekne...alebo dobry,chutny... kazdy si moze pod tymito slovami predstavit nieco ine, alebo nevie si predstavit nic...
 fotka
death-iskra  20. 11. 2007 16:14
ked som myslela na R pohol sa mi jazyk.. idem skusat celu abecedu
 fotka
sheena205  21. 11. 2007 17:26
Toto je riadne psychoidný blog Nutiš ma premyslat dievca. A k tomu "R" , urrčite som predtým tým jazykom nepohla,ale ked si mi o tom "povedala" tak už nim vždy pohnem. My si to pohnutie jazykom asi vsugerovavame
Napíš svoj komentár