Po zhliadnutí 501 filmov som usúdil, že je čas na rekapituláciu. Možno nájdem s niekým z vás, drahí Birďáci podobný názor na niektoré filmy, čo budem len a len rád.

15. Schindlerov list (S. Spielberg, USA, 1993)
Uvedomujem si, že vo väčšina rebríčkov sa nachádza medzi TOP3, a je to skutočne mimoriadny a unikátny film, ktorý z L. Neesona spravil doživotnú hviezdu. Ale moje osobné preferencie sú trošku iné - film je bravúrne zvládnutý, herci odviedli skvelú prácu, akurát mi tam chýba viac "akcie" a z toho dôvodu toto miesto.

14. Mluv (J. Scharzer, USA, 2004)
Film, v ktorom zažiarila Kristen Stewart, neskoršia predstaviteľka Belly v Twilight Pentalogy. Kristen dokonale stvárnila mladú teenagerku vyrovnávajúcu sa s následkami znásilnenia. Malý, nenápadný snímok, ktorý však svojou silnou výpovednou hodnotou zastiera svojich oveľa známejších kolegov. Pokiaľ obľubujete psychologické sondy do duše, môžem len odporučiť.

13 Love Story (A. Hiller, USA, 1970)
Krásny, citlivý a nežný film o láske, ktorá končí smrťou. Ali MacGraw, ako herečka v hlavnej úlohe, sa stala v danej dobe kultovou postavou a všetky mladé ženy chceli vyzerať a správať sa ako ona. Ryan O´Neal v úlohe jej manžela ju krásne dopĺňa. Práve A. MacGraw patrí k jedným z najmenej docenených herečiek, avšak touto úlohou sa zapísala do dejín filmu veľkým písmom. Skvelý film na "slzavé dni", zaujme, poučí a zahreje pri srdci.

12. Let číslo 93 (P. Greengrass, Veľká Británia/USA, 2003)
Filmov s témou 11. septembra je doslovne ako šafránu, avšak tento sa radí, na čom sa s kritikou zhodneme, medzi tie najlepšie. Krásny film o hrdinstve niektorých jednotlivcov, ktorí vďaka svojej odvahe a schopnosti čeliť smrti zachránili veľké množstvo životov. Film nadchne ako málo filmov aj tým, že viete, že tento príbeh sa skutočne stal.

11. Zápisník jednej lásky (N. Cassavetes, USA, 2004)
Tento film bol dlhú dobu moja jednotka, ale dnes už patrí len medzi tie skutočne dobré. Pekný film o láske, ktorá pretrvala roky. Film bol vstupenkou do sveta veľkého filmu pre Rachel McAdams. Zaujímavosťou je, že v tomto filme sa objavuje aj scéna, v ktorej sa herci vášnivo bozkávajú, a táto romantická scéna sa považuje za jednu z najlepších v poslednom desaťročí!

10. Velký útek (J. Sturges, USA, 1963)
Jeden z najlepších vojnových filmov všetkých čias, v ktorom zažiaril legendárny Steve McQueen. Film inšpirovaný skutočnými udalosťami rozpráva príbeh vojnových zajatcov, ktorí sa snažia utiecť z tábora, v ktorom boli uväznení. Strhujúca akcia na každom kroku a neskutočná "energia" sršajúca z filmu sú zárukou, že sa nudiť nebudete.

9. My deti zo stanice ZOO (U. Edel, Nemecko, 1981)
Film, pri ktorom často slýcham: "Toto by mali rodičia pustiť deťom, keď sú malé". Film inšpirovaný životom jednej mladej dievčiny je príbehom o škodlivosti drog. Neberie si servítku pred ústa, zobrazuje holú, šokujúcu a tvrdú pravdu, bez akéhokoľvek zjemňovania. Jeden z mála filmov, po ktorom som mal skutočne problém zaspať.

8. Skazená mládež (I. Raag, Estónsko, 2007)
Vynikajúci snímok nakrútený (prekvapujúco) v Estónsku je inšpirovaný skutočnými udalosťami a rozpráva príbeh o dvoch mladíkoch, a o tom, kam až môže školská šikana zájsť. Film je podľa mňa úžasný už len tým, že nemá žiadne pekné chvíle, žiadnu nádej, žiadne svetlé momenty záchrany, a prekvapujúci koniec je jeho vrcholom.

7. Kousek nebe (P. Nikolaev, Česko, 2004)
Podobne ako pri Zápisníku, moja dlhodobá jednotka. Príbeh z minulého režimu rozpráva o zakázanej láske za múrmi väznice. Krásne, citlivé a nežne zobrazené. Táňa Pauhofová je vo filme jednoducho neodolateľná!

6. Stratené v preklade (S. Coppola, USA/Japonsko, 2003)
Očarujúce, strhujúce, dokonalé. Bill Murray a Scarlett Johansson v dráme o medziľudských vzťahoch, o láske, o pochopení a o živote. Nádherný film o tom, ako si dvaja ľudia môžu nádherne rozumieť, hoci žijú v iných podmienkach či majú odlišný vek.

5. Pred úsvitom (R. Linklater, USA, 1995)
Julie Delpy a Ethan Hawke sa stretli vo vlaku. Ich vzájomné očarenie spôsobilo, že sa dohodli, že strávia spolu deň vo Viedni. Krásny konverzačný film o láske a vzájomnom pochopení. Nečakajte žiadne veľké napätie, skôr citlivosť, nežnosť a pôsobivo-dokonalé dialógy.

4. Obvvyklí podozrivý/Horlivosť (B. Singer, USA, 1995)
V roku 1995 bolo nakrútených viacero dobrých filmov, okrem tohto i spomínaný Pred úsvitom či 12 opíc, Apollo 13 či Sedem. Tento film tiahne hlavne samotný K. Spacey, ktorý zaslúžene za stvárnenie hlavnej postavy mrzáka Verbala vyhral Oscara. Film rozpráva príbeh o štvorici mužov a tajomnom pánovi, ktorý nesie meno Kayser Soze. Viac prezrádzať nebudem, ale vedzte, že tým, že si to pozriete, rozhodne neoľutujete.

3. Nezabudni na mňa (A. Coulter, USA, 2010)
Môže sa to zdať ako prekvapujúci výber, ale stojím si za ním. Krásny príbeh o láske dvoch ľudí, ktorí si čo to v živote preskákali. Tylerovi (R. Pattison) zomrel brat, má zle fungujúci vzťah s otcom a jediné, čo ho drží nad vodou je jeho malá sestra. Ally (E. De Ravin) zomrela mama a s otcom jej to tiež škrípe. Tyler snažiac sa pomstiť Allinmu otcovi, policajtovi, sa neplánovane do Ally zamiluje. Tá akonáhle to zistí, tak je ich láske koniec. Nakoniec sa dajú znova dokopy, avšak na konci, to osud zariadi všetko inak. V tomto filme (podľa mňa) najviac zažiaril Pierce Brosnan v roli Tylerovho otca.

2. Pozemšťan (R. Schenkman, USA, 2007)
Najlepší sci-fi film všetkých čias. Profesor Gary Oldman na rozlúčke s priateľmi z univerzity všetkým oznámi, že žije už 14,000 rokov. A to, ako to ostatní vezmú, uvidíte vo filme. Film je postavený dosť filozoficky a objavujú sa v ňom skutočne zaujímavé myšlienky týkajúce sa pohľadov na smrť, mytológie a hlavne náboženstva. Nájdete v ňom skutočne pôsobivý pohľad na kresťanstvo, ktorý otriasol aj mojou vierou. Jeden z dvoch filmov, po ktorých zhliadnutí som povedal "WOW".

1. Budúci rok, v rovnakom čase (R. Mulligan, USA, 1978)
Čakali ste Forresta Gumpa? Omyl. Tento film je už 9 mesiacov moja neohrozená jednička. Krásne minimalistický a dokonalý príbeh o láske dvoch ľudí, ktorá pretrvala viac než štvrťstoročia. Alan Alda (v úlohe Georga) a Ellen Burstyn (v úlohe Doris) sa stretli náhodne v jednom prímorskom hoteli a strávili spolu noc. Počas nasledujúcich rokov postupne sledujeme prerod ich lásky od bláznivého zamilovania až po zrelé porozumenie. DOKONALÝ FILM, nemám k nemu ani jednu výhradu.

Pri výbere svojej 15-tky som určite opomenul pár titulov, ktoré rovnako milujem, ale sa sem jednoducho nezmestili. Sú to napríklad:
Predčítač
SKlenené peklo
12 rozhnevaných mužov
Juno
Kam orli nelietajú
Neľútostný súboj
Osudový dotyk
Forrest Gump

 Blog
Komentuj
 fotka
greendgirl  22. 2. 2011 21:44
poznám len Remember me
 fotka
radianerechtenion  1. 3. 2011 14:02
ťažko niečo také ohodnotiť, nič z toho nepoznám.
 fotka
alanalda  1. 3. 2011 22:27
nech si ale ktorýkoľvek pozrieš, myslím, že neoľutuješ, ak niekedy budeš mať chuť a náladu na film, pre inšpiráciu stačí kliknúť sem
 fotka
radianerechtenion  9. 3. 2011 22:13
Tak určite si to budem pamätať, aj ked je pravda, že vyhľadávam veci, čo sa čo najviac odlišujú od bežného prostredia, v ktorom žijem .
 fotka
ivina  11. 3. 2011 10:37
Môžem odporučiť: Biela stuha, Gainsbourg, Vojdi do prázdna, Zelená míľa, česká oddychovka Kvaska, Fish tank.... väčšina klubové undergroundové filmy, ale určite hodné zhliadnutia
 fotka
alanalda  11. 3. 2011 15:41
@ivina : Gainsbourga už mám pripraveného, že si pozriem, ale ešte som sa na to neodhodlal Zelenú míľu som videl a na ostatné sa pozriem Ďakujem veľmi pekne za tipy!
 fotka
shou  12. 3. 2011 19:27
Toto ma deprimuje! Poznám asi tak dva či tri filmy...vrr..xD
 fotka
alanalda  13. 3. 2011 14:13
@shou : snaž sa, už len 13 zostáva, tie by si za dva dni stihla
 fotka
kathykkie  18. 11. 2011 10:31
Konečne niekto kto ocenil lovestory!!! A Alan Alda? Moj oblubený herec..Tuším ťa milujem..a btw aj kniha je skvela ale volne pokračovanie už nie..
Napíš svoj komentár