V preklade zápisník smrti. Verím tomu že mnohí sa s týmto názvom už stretli buď prostredníctvom originálnej Manga série, alebo animovanej verzii, ktorá je presnou kópiou Manga (na pár mikro-detailov), alebo sfilmovanej verzie ktorú tvoria tri filmy. Prvé dve sú natočené na základe manga, ale dejová línia sa tu dosť líši od pôvodnej, ale príbeh celkovo je zachovaný a tretia časť, ktorá sa odvíja nezávisle od manga série – len pre potešenie divákov.

Osobne som sa Death Note dozvedela cca pred siedmimi rokmi od svojho brata ktorý brázdi online manga reader a prišiel ku mne so sfilmovanou verziou (prvé dve časti) a povedal mi, že si to musím pozrieť. Tak som si to pozrela. Filmy boli v japončine (netuším či v tom čase už bol na ne dabing alebo nie – teraz už prvé dve časti nájdete aj s českým dabingom) s českými titulkami. Celý príbeh sa odohráva v Japonsku a hlavnou postavou je excelentný a geniálny študent Light Yagami syn policajného inšpektora. Jedného dňa nájde na ulici čierny zápisník na ktorom je napísane Death Note. Na prvých stranách sú v angličtine napísane inštrukcie ako zápisník používať. Pravidiel je veľa ale to základné nemožné nespomenúť – Meno človeka, ktoré bude napísane do zápisníka a píšuci pozná aj jeho tvár zomrie na zástavu srdca. Lightovi to nedá a raz vyskúša napísať meno kriminálnika ktorého vidí v televízii – ten zomrie a Light si uvedomí akú mocnú vec vlastní. Ma veľký zmysel pre spravodlivosť a tak sa rozhodne trestať zločincov tým že ich mená zapisuje do zápisníka. Nato sa Lightovi zjaví boh smrti, ktorého v Japonsku nazývajú Shinigami. Jeho meno je Ryuk – boh smrti, ktorý bol znudený a preto vhodil do sveta ľudí zápisník aby sa pobavil. Lighta sprevádza na každom kroku a miluje červené jablká. Odozva ale na seba nenechá dlho čakať. Polícia si uvedomí, že niečo nie je v poriadku a niekto vraždí všetkých kriminálnikov a chce tomu prísť na kĺb. Požiadajú o pomoc vynikajúceho detektíva, ktorého poznajú len pod prezývkou L. Nikto nevie ako vyzerá a kto to je. A tu sa začína rozbiehať ten najúžasnejší dej aký som kedy videla.



Nebudem prezrádzať viac pretože to skutočne treba vidieť. Potom som sa chcela pustiť aj do animovanej série, ale japončina s anglickými titulkami bola na mňa priveľa (nie že by som s tým mala problém ale lenivosť je sviňa). Dostala som sa k tomu až v roku 2012 aj to len náhodou keď som našla animovanú sériu – všetkých 37 častí v češtine, tak sme si to s priateľom pozreli a musím uznať že originálny príbeh oproti prerobenej filmovej adaptácii je bomba. A keďže mi bolo veľmi ľúto, že sa seriál skočil tak rýchlo, tak som sa dala do čítania manga série, ale je to v podstatné presne to isté až na pár detailov a poslednej kapitoly.


Nikdy predtým som nepozerala žiadne anime (ok Pokémonov som párkrát videla) pretože väčšinou je to o prapodivných postavičkách s modrými vlasmi zvláštnymi schopnosťami a veľkými mečmi a vtedy som si myslela, že to nie je nič pre mňa (mýlila som sa). Ale Death Note je skôr detektívno-psychologického charakteru. Áno je pravda, že aj v tomto anime sú nadprirodzené bytosti ako sú Shinigami, ale celkový príbeh sa točí okolo inteligencie dvoch hlavných postáv a to Lighta a L. Príbeh je veľmi dobre prepracovaný a čo je hlavné je aj ukončený (pretože sú na svete aj tzv. nekonečné manga série).

Death note odporúčam určite každému kto má rád manga – anime, ale aj tím ktorí sa nimi ešte nestretli a milujú detektívne a psychologické príbehy. A verím tomu, že po tomto sa Vám manga a anime zapáčia.

ODKAZ:
» mangafox.me/manga/death_not...

Aka Same

P.S. pokiaľ sa Vám článok páčil, tak môžte odo mňa v ďalších dňoch čakať aj ďalšie na tému manga a anime.

 Recenzia
Komentuj
Napíš svoj komentár