Predstavte si svet v ktorom sa zrazu na dvoch miestach na svete zjaví paranormálna oblasť úplne vyplienená akoby po nejakej strašnej katastrofe. Pre každého človeka je nebezpečné sa tu čo i len priblíži,ť preto sú ľudia nútený postaviť obrovskú bránu a úkazy študovať. V Tokyu nazvali túto oblasť Hell´s Gate, v južnej Amerike Heaven´s Gate. Nikto však nevie ako a prečo sa toto na zemi udialo. Týmto dňom zmizli z neba všetky hviezdy a mesiac. Hviezdnu oblohu nahradili falošné hviezdy. Každá z týchto falošných hviezd reprezentuje jedného človeka na zemi, ktorý stratil svoju ľudskosť a nadobudol tým zvláštne schopnosti. Keď niekto nadobudne tieto schopnosti zrodí sa tým nová hviezda a keď zomrie daná hviezda padne. Rovnako aj pri používaní svojich schopností daná hviezda bliká. Za použitie svojich schopností musí ale zaplatiť. Akoby mali uzatvorený nejaký tajný kontrakt (s niekym/niečim). Preto sa nazývaju (z angličtiny) Contracters. Kontrakt každého z nich je iný a väčšinou je to vec, ktorú daný človek nenávidí. Napr. zafajčiť si, pobozkať niekoho, zlomiť si prsty na rukách alebo napísať báseň. S Contractermi vznikli aj ´´ľudia´´ tzv. Bábiky (Dolls). Ktorý dokážu premiestniť svoju duševnú energiu kamkoľvek a zisťiť tak pozíciu rôznych Contracterov alebo iných ľudí. Dolls ale nie sú schopní žiadných emócií a nemajú ani vlastnú vôľu. Spoločnosť o existencii Contracterov informovaná nie je a tí, ktorí sa s nimi stretli je vymazaná pamäť.

V tomto svete sa odohráva príbeh anime Darker Than Black. Hlavný hrdina je Li, ktorý pracuje pre tajné spoločenstvo Syndikát s krycím meno Hei. Jeho schopnosťou ako Contracter je využívať elektrinu, no okrem toho je aj vynikajúci agent. Spolu s ním sú v týme aj informátor Huang, Bábika (Doll) Yin a další Contracter Mao v podobe mačky.

Keď anime začnete pozerať možno Vám bude pripadať nudné a miestami aj mätúce nakoľko všetky dôležité informácie a zmysel toho čo robi Hei, čo plánuje Syndikát a kto je Amber a čo sa stalo v južnej Amerike zistujete postupne. Stojí však zato si to pozrieť, pretože je to úplne niečo iné od všetkých anime, ktoré som videla. A najmä je to úplne vážne (myslím tým žiadne slzičky a navreté žili nad hlavami hrdinov). A dostanete odpoveď takmer na všetko. (Samozrejme okrem toho prečo a ako vznikli Contracteri a dve paranormálne miesta na zemi)

Prvá séria má 25 častí a + 26-tu bonusovú časť. Hei tu plní úlohy Syndikátu spolu so svojim týmom. Pritom je mu na stope Japonská polícia, organizácia MI6 a PANDORA. Dozvieme sa aj vedľajšie príbehy hrdinou, ktoré sú nie vždy pekné. Je tu možno pár zbytočných častí, ale aj nepriek tomu túto sériu milujem najviac.

V roku 2009 vyšla druhá séria ktorá sa odohráva 2 roky po incidente v Hell´s Gate. Má bohužiaľ len 12 častí. Tentoraz sa ocitáme v Rusku a stretávame mladé dievča Suou Pavlyuchenko, ktorej brat je tiež Contracter a otec vedec, ktorého vynález používajú na celom svete aby vymazávali pamäť ľudom. Po incidente v Hell´s Gate sa ale o existencii Contractorov dozvedela verejnosť a mnoho vecí sa zmenilo. Táto séria je vynikajúca aj keď zo začiatku rovnako mätúca nakoľko sa tam často spomína Mitaca Documents a divák nevie presne čo sa vlastne za posledné 2 roky stalo. Prečo je Black Reaper alkoholik a prečo pracuje pre CIA.

Všetky tieto veci sa dozviete až v 4 častiach, ktoré nakrútili v roku 2010 pod títulom Gaiden. Divákovi ukážu všetko čo sa odohralo medzi prvou a druhou sériou. Preto je lepšie si pozrieť Prvú sériu, potom Gaiden a nakoniec sériu číslo 2.

Všetko však končí podobne ako prvá séria a tak si tvorcovia nechali otvorené vrátka na tretiu sériu, ktorú by som určite uvítala. A údajne na nej už aj pracujú takže sa len modlím aby to nebola len kačica.

Toto anime milujem a určite ho môžem kvalitou zaradiť k Death Note.

Z Darker Than Black je aj manga séria, ale tú som nečítala a ani nebudem. Po zbežnom prelistovaní sa mi zdá, že sa tu odvíja trochu iná dejová línia takže nemám zaujem.

Príjemné pozeranie.


Anglický dabing:
» dubbedanime.net/darker-than-bla...

Aka Same

 Recenzia
Komentuj
 fotka
thrwtchr  15. 8. 2014 11:46
fíha, vyzerá to veľmi zaujímavo.

no nebýva manga na svete prv, než anime? nebýva predlohou? či v tomto prípade to tak ni?
 fotka
akasame  16. 8. 2014 07:48
@thrwtchr tak toto je pripad kedy je to naopak.najprv anime a manga az potom. Takze urcite si najpr pozriet anime, pretoze je to pôvodny pribeh.
Napíš svoj komentár