Ako som už spomínala v článku o Ghost Hunt, stiahla som si 109 častí anime Bleach. Podľa popisu sa mi to celkom pozdávalo, ale akosi som na to zabudla a našla som to v mojom PC o pár mesiacov. (A ja blbá som si myslela že to má len tých 109 častí. Hehe)

Anime začína pohľadom na mesto a na mladú shinigami, ktorá sa vrhá do neznáma. Stretáva 15- ročného chlapca s oranžovými vlasmi, ktorý už odjakživa vidí duchov (nielen on ale aj jeho sestry). Volá sa Kurosaki Ichigo (v japonsku sa uvádza prvé priezvisko). Okrem toho má aj veľmi silnú duševnú energiu, takže je schopný vidieť aj shinigami Rukiu, ktorá vstúpi do jeho izby aby odviedla ducha, ktorý sa v Ichigovej izbe ukrýva do spoločenstva duší. Keďže je Ichigo schopný ju vidieť vysvetlí mu čo je zač a aká je jej úloha. Chodiť po svete a privádzať duchov mŕtvych ľudí do spoločenstva duší, a bojovať s Hollowmi, v preklade Prázdny (sú to duše ľudí, ktorí sa nedostali do spoločenstva duší a po rokoch blúdenia stratili svoju ľudskosť a srdce. Preto majú v hrudi dieru, čo značí že nemajú srdce a na hlave masku). V tom však Ichigovu rodinu napadne Prázdny a Rukia je zranená. Preto odovzdá Ichigovi svoju silu a z neho sa stane shinigami. Potom Rukia učí Ichiga ako bojovať s Hollowmi, ktorí sa v meste Karakura objavujú veľmi často. Niektorí z Ichigových spolužiakov v sebe taktiež objavia skryté sily a začnú mu ponáhať. Dej príbehu ale neostáva len pri boji so zlými duchmi. Ichigo sa stáva stále silnejším a dostane sa cez spoločenstvo duší, boj s Bountami, cez Hueco Mundo a bojuje pritom nielen s Hollowmi, Shinigami, Quincim, Bountmi, Visardmi, Arancarmi ale aj sám so sebou.

V celej anime je mnoho postáv, ale kedže má 366 častí tak sa nemusíte obávať že sa Vám budú pliesť (ja si doteraz pamätám mená aj priezviská, hodnosti a dokonca aj mená ich zanpakutó – a videla som to len raz). Príbeh je neskutočný, vtiahne človeka hneď do deja, ale mnohým môžu vadiť dlhé boje, ktorými asi tvorcovia chceli len natiahnuť seriál. Keď sa pýtate aké dlhé boje sú to tak asi 65% zo všetkého čo uvidíte sú len boje (možno aj viac.) Niektoré sú dosť nudné takže som ich preskakovala, niektoré zase zaujímavé (milujem keď sa do boja pustí Kurotsuchi Mayuri alebo Kempachi Zaraki a samozrejme Byakuya a Urahara). Tvorcovia anime však príbeh ´´okorenili´´ aj tzv. fillermi (akýmisi záplatami), aby preklenuli obdobia, keď Kubo Tile (autor mangy) písal a kreslil ďalšiu sériu. Takže tú máme časť s Bountmi, s princeznou, novým kapitánom tretej divízie, zanpakutou a so zelenovláskou Nozomi. Mňa osobne tieto fillery len odpútavali od hlavného príbehu takže postupom času asi anime séria stratila sledovanosť a preto ju po 366-tej časti prestali točiť. (ten dôvod je len moja domnienka).

Nakrútili aj 4 nezávislé animované filmy, ale priznám sa že som ich nevidela a ani nechcem. Len by ma to odpútalo od pôvodného príbehu.

Na rozdiel od anime má manga séria krásny a súvislý dej takže by som radila prečítať si radšej manga ako prvé. Jediný problém je len v tom že manga séria je stále ongoing (teda stále ešte nie je ukončená). Pokiaľ viem je napísaných okolo 592 častí (včera som napäto čakala na ďalšiu kapitolu, ale nič. Asi má Tite Kubo dovolenku disappointed:().

Dočítala som sa, že Warner Bros odkupili práva na natočenie filmu Bleach, ale pri takomto rozsiahlom príbehu aký ma Bleach séria si to neviem predstaviť. Museli by natočiť minimálne 5 filmov na pokračovanie. No uvidíme. Ale americké remaky boli stále zlé, takže tomu veľkú šancu ani nedávam. Rovnako sa chystajú urobiť remake z Death note. Veľa štastia. He he.

Musím ale upozorniť, že toto anime, alebo manga sa nemusí páčiť každému. Treba len skúsiť a uvidíte, či Vám to žánrovo sadlo, alebo nie.


ODKAZY:
Bleach CZ:
» www.t4fun.cz/slide/reader/se...

Dávam tu aj link v EN , ak by niekto chcel:
Bleach EN:
» www.mangareader.net/94/bleach.html...

Bleach anime v angličtine:
» kissanime.com/Anime/Bleach-Du...

Aka Same

 Recenzia
Komentuj
 fotka
hotaru  14. 8. 2014 08:30
TEAM KENPACHI!
 fotka
karlotiskot  14. 8. 2014 12:00
Tak bleach je pomerne nenáročná vec bez väčšej logiky. Prechytračovanie pri súbojoch je veľmi málo vidieť a aj to čo bolo, bolo skôr na začiatku série, potom to bolo o tom kto akú schopnosť vytiahne ale pre hlavnú postavu a jej silu vôle ani toto v súboji nakoniec nebýva problém. Ako ja mám bleach rád, je to jedna z mojich srdcoviek, ale je strašne jednoduchý a až trestuhodne nenáročný, ak vezmeme v úvahu potenciál takého príbehu a sveta. Okrem toho posledný arc v mange je niečo neskutočne iritujúce, keďže autor sa nám rozhodol vnucovať nejaké pocity voči narýchlo vytvoreným postavám ktoré sú v polohe nepriateľov SS, takže je schopný pretiahnuť súboj trebárs aj toho najtrápnejšieho človeka čo som kedy na niekoľko kapitol v ktorych ho dookola sekajú aby sa naspak poskladal, alebo ešte lepšie vytiahne štyri trápne defky ktoré hlavný hrdina nerozseká z fleku, aj keď sa ponáhľa, aj keď na to má novozískané schopnosti a nepochybná hviezdna chvíľa autora prišla v posledných týždňoch, keď už medzi tak prehustené postavy vytiahne štyri najnepodstatnejšie a hádam aj najtrápnejšie postavy z minulého arcu.
Ako fakt, ak pozerať skončiť pri aizenovy a tváriť sa, že táto manga tým skončila.
 fotka
akasame  15. 8. 2014 11:36
@karlotiskot k tej poslednej arc ti musim dať zapravdu. Je to čim ďalej a tým viač iritujúcejšie. Ale dúfam že autor to už nebude dlho naťahovať a bude to skutočne posledná arc. Pretože ako fanúšikovi mi už nedá to nedočítať do konca, keď už je to takemr pri 600-tej kapitole.
Napíš svoj komentár