Hlavou mu začali víriť myšlienky o podstate života. Takúto situáciu väčšinou doprevádza nejaká silná životná skúsenosť alebo len obyčajná zmätenosť. Cítil sa dostatočne stratený a dostatočne poznačený životom, aby začal takto uvažovať. Vedel, že to k ničomu nepovedie, ale potreboval sa takto rozptýliť... Aj keď si na otázku o zmysle života nikdy nevedel nájsť určitú odpoveď. Veď existovalo toľko filozofických smerov, toľko rozličných náboženstiev, ktoré to v podstate mienili dobre a vo väčšine myšlienok sa ani tak nemýlili... Z uvažovania ho vytrhol dážď, ktorý začal ostro búšiť do okien. Radšej ich pozatváral, lebo to nevyzeralo na jednorázovku. Zapol sestrin notebook. Tá ho teraz nepotrebovala, lebo bola na akomsi zájazde. Ako dobre mu to padlo. Vyhľadal skoro "zaprášený" priečinok s hudbou, ktorú jej tam kedysi nasťahoval. Pustil si Apocalypticu a niečo v štýle "bez slov", nech je táto predspánková búrlivá chvíľa aspoň trochu pokojná.

Prišla otázka..Prečo nám bol do rúk zverený život, keď ním väčšina iba prepláva, iba si pre seba kradne minúty..hodiny..týždne a roky. Vtom prišla ďalšia otázka.. Ako môže niekto nevnímať tú krásu, tú radosť a lásku, ktorá nám kvitne pred očami. Je vôbec možné, aby bol človek taký sebec? ...A potom si spomenul na knihu, ktorú dnes držal v rukách. Bola dostatočne zaujímavá, a preto sa pýtal sám seba...o čom sú, vlastne, knihy spisovateľov? Jednoznačne odpovedal- O tom, čo zažili...aj keď si to neuvedomujú alebo to ich fantázia kvalitne spracuje, vždy je to o tom, čo videli, počuli alebo cítili...všetko sa dostáva do ich podprahového vnímania... Je vôbec to, čo si myslíme naozaj to, čo si myslíme? Nie je to to, čo nám podsúva okolitý svet?

Až teraz sa vážne započúval do hudby..A na to si spomenul na ňu. Pristihol sa ako sa hlúpo usmieva. Bola tak krásna, v očiach jej žiarila detská láska a nebála sa ju šíriť navôkol. Práve teraz si šokujúco uvedomil aký zmysel má tento svet. Zamrazilo ho, lebo cítil, že sebectvo mu nepomôže. Ani sa s ňou nestihol zoznámiť. Chcel to, vedel, že ona to chcela tiež, no osud ich nepredurčil k sebe. A čo je to osud?! Nejaký výmysel senilných veštíc? Rezolútne odmietol túto fantáziu...Jediné, čo ho trápilo v túto chvíľu bolo, či ju ešte niekedy uvidí...Ešte jeden hlboký nádych a tiaž viečok ho priviedla do úplne iného sveta. Ani jemné Čajkovského tóny vychádzajúce z notebooku ho nevyrušili...

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár