+ + + (3) + + +
Keď vstúpili dnu neostali ohúrení zvláštnou architektúrou kultúrneho domu, lebo sa jednalo o úplne obyčajný funkcionalistický štýl neovplývajúci žiadnym avantgardným detailom len čistou funkcionalitou. Steny boli obložené imitáciou dreva, materiál bol asi MDF doska alebo nejaký príbuzný dobre omývateľný materiál, na ktorom boli rôzne plagáty pozývajúce na koncerty, filmy, divadelné predstavenia, čo sa mali odohrať alebo sa už odohrali. Týmto si urobili obraz o kultúre miestnych obyvateľov. Kráčali okolo tých plagátov akoby to bola svetoznáma galéria. Aj Xi-ju si ich prezeral a pokúšal sa ich prečítať. Niektoré vety mu šli lepšie ,ale väčšine nerozumel.
Pred vchodom do hlavnej miestnosti sa mladí číňanci zastavili. Ktovie či preto, aby si dodali odvahy alebo preto ,že Xi-ju odbehol na wecko a chceli ho počkať. Len cez otvorené dvere pozorovali baviacich sa ľudí a skupinky postávajúce vo vestibule s nimi. Keďže vyzerali ako turisti náhodne sa vyskytnutí na tomto nezvyčajnom mieste, takmer hneď zaujali pozornosť okolo debatujúcich skupín. Veď aby aj nie. Neboli malí akoby sa od Čínskych občanov očakávalo ,ale podobali sa skôr na basketbalový team, oblečenie pripomínalo skôr módnu prehliadku modelov z veľkomestských časopisov a s tým korešpondujúce účesy ,rôzne variácie strapatých ,nagelovaných ,prefarbených, ale aj prirodzených vlasov. Štýlové pohyby a anglická konverzácia z nich hneď spravila hviezdy večera. Najprv si ich začali miestni fotiť a odvážnejší skúsili nezáväznú konverzáciu.
Keď Xi-ju prišiel z wecka neveril vlastným očiam ,každý z jeho priateľov mal okolo seba aspoň dvoch troch chalanov a báb, živo diskutujúcich o čínskom školstve, čínskej nezávislej hudbe, china-MTV,českých ľudovkách ,komixových postavách a všetkom možnom aj nemožnom, čo si taký Xi-ju ani nevie predstaviť. Trochu rozpačito sa priblížil, no nestihol ani premyslieť taktiku ako sa zapojí do rozhovoru ,ked zbadal chalana ,ktorý stál kúsok od tohto živého klbka rozhovorov. Len stál a pozoroval túto šou ,ktorá sa mu naskytla. Bol prvý raz na zábave, popíjal svoj prvý pohár červeného striku a už sa pohrával s myšlienkou ,že odtiaľto vypadne alebo si môže kúpiť cigarety aj keď síce nefajčí ,no určite by sa s niekym zoznámil a rozprúdil rozhovor v intímnosti fajčiarky ,hneď po otázke "nemáš oheň" by nadhodil nejakú tému ohľadne počasia alebo kvality hudby prípadne nápojov. Z týchto myšlienkových pochodov ho vytiahol Xi-ju ,čistou slovenčinou bez akýchkoľvek príprav naňho vystrelil otázku či hovorí slovensky.
Tycho ako sa tento chalan volal , z voleja odpovedal "jasné" rád pozerávam so svojou sestrou panelák na jednej slovenskej televízii a romantické filmy na druhej. Jazykovú prípravu mal teda výbornú ,chýbali mu len znalosti vulgarizmov ,tie sa tam nenachádzali, neboli ani na slovenských weboch ,ale tie hádam ani nebude potrebovať.
Xi-ju sa predstavil ,podal mu ruku a úplne nečakane ho aj pobozkal akoby to bolo úplne normálne. Tycha to trochu vyviedlo z miery , no v momente sa spamätal ,ved nič tak strašného sa nestalo možno je to v tej Číne bežný spôsob zoznamovania. Začali sa spolu baviť najprv to boli skôr otázky a odpovede ,ale po chvíli začali aj vtipkovať a nahlas sa nenútene smiať. Bavili sa o všetkom možnom o tom ako sa Xi-ju dostal k slovenčine a nakoniec aj do Európy ,o zážitkoch z Anglicka a Nemecka, o Tychovej sestre ,o jeho nezvyčajnom mene a dokonca aj o tom ,že toto je jeho prvá zábava a ako ho prekvapil ten pozdrav teda ten bozk. Po chvíli si už pripadali akoby sa poznali X-rokov. Dali si kontakt na facebook. A dokonca šli spolu tancovať na nejakú čínsku R´n´B pesničku ,ktorú mal DJ od čínskych dievčat. Xi-ju predviedol šou na parkete ,ale ani Tycho sa nenechal zahanbiť. Bol fanúšikom filmu Let´s dance 2 ,tak mal niečo natrénované s kombináciou športov ktorým sa venoval to nebol žiaden problém...
+ + + + + +

 Blog
Komentuj
 fotka
suri  14. 2. 2010 18:56
"...čínskej nezávislej hudbe, china-MTV,českých ľudovkách ,komixových postavách..." to je kombinácia na jednotku
 fotka
501  14. 2. 2010 22:08
...človek niekdy nevie o čom sa dá baviť s takými čínskymi maturantmi
Napíš svoj komentár