+ + + (16) + + +
Vôňa pečenej slaniny, vajíčok, zeleniny sa šírila domom. Rádio hralo veselé piesne, občas doplnené kikiríkaním kohúta niekde v susedstve. Ivan pripravoval raňajky. Dnes má nejakú nadpriemerne dobrú náladu. Nielenže vstal nejako zavčasu a po pár pohároch pomarančového džúsu si bol zaplávať, ale cestou ešte nakúpil čerstvé bagety a ďalšie veci do spoločnej domácnosti.
Ivan býva spolu s Petrom, Tomášom, Kolomanom (Kájom) a Mišom v jednom dome. Dom patril Petrovým rodičom, kým ho nedarovali Petrovi na jeho sedemnáste narodeniny. Oni si postavili nový kúsok odtiaľ.
Raňajky sú už skoro hotové, pečú sa nejaké huby a popri tom ešte v mixéri pripravuje tatársku omáčku. To sa už zobudili aj ostatní. Prvý prišiel do kuchyne Mišo.
„Bré ránko, to čo ste včera vyvádzali alebo ešte spím? Som na chodbe stretol nahého Číňana, čo šiel zo sprchy.“ povedal veselým tónom Mišo.
„To bude asi Xi-ju, prespal u nás. Sme stretli čínskych študentov, tak sme hodili reč a tak, veď vieš. “ odpovedal Ivan a a doplnil „Keby sa stále nebifľuješ, si mohol ísť s nami...“
„Veď vieš, že mám maturity a tých pár mesiacov, čo som bol v Amerike musím nejako dobehnúť. “
„No jó, tam si sa prežúroval a teraz postíš.“
„Ha ha tak nejako.“
Peter s Xi-ju-om vošli do kuchyne len v teplákoch sadli si k prestretému raňajkovému stolu rozprávajúc sa o včerajšku, samozrejme sa pozdravili (to hádam ani nemusím písať). Všetci chalani teda Ivan, Peter, Mišo a Xi-ju sa pustili do raňajok a rozprávania o včerajšku, o Xi-ju-ovej ceste, o Tai-či a tak rôzne. Kájo s Tomášom majú dnes školu. Raňajok sa nezúčastnili, to len na okraj.
Hodina raňajok prešla sťa by sekunda. Peter zobral laptop zo svojej izby a všetci spolu zišli po schodoch do pivnice. Je prerobená na fitko a kino zároveň. Veľké zrkadlo na jednej stene, oproti nejaké stroje na cvičenie, veľká biela stena na jednom boku a oproti gauč, nad ktorým sú malé okná zastreté vonkajšou žalúziou. Projektor s wifi pripojením je upevnený kúsok pod povalou. Koberec na zemi vyzerá čistý, myslím, že je to riga. V rohoch miestnosti sú reproduktory pre dokonalý zvukový zážitok. Nejaké rádio z nich hralo.
Peter naštartoval laptop, pripojil sa na net. Zatiaľ Mišo doniesol niečo na pitie a nejaké suši, čo spravil, kým ostatní raňajkovali. Niežeby hrozilo,že niekto vyhladne. Rád robil suši a ako minutka sa to hádam hodilo. Ivan doniesol tanier očiek, na kolieska nakrájané rožky natreté zmesou masla a horčice s kolieskom klobásy, syra, uhorky, kápie a na vrchu týchto pyramídiek kúsok slaného očka z konzervy, celé to je prepichnuté špáradlom a posypané strúhaným syrom.
Pripravované spojenie s webom a projektorom bolo hotové a Xi-ju mohol začať rozprávať. Všetky fotky z cesty mal uložené na webe. Začal najprv o svojom rodnom meste. Plynulo prešiel z Číny na európsku cestu. Pomaly prechádzali fotky s Xi-ju-ovým výkladom. Pri fotkách z maratónu zazvonil Xi-ju-ovi mobil. Volala Tai-či či môžu dôjsť. Chalani nadšene súhlasili, hlavne Ivan. A že nech im teda otvoria dvere, stoja už pri nich. Vďaka GPS Tai-či vedela kam majú prísť. Ivan vybehol hore schodmi. Vrátil sa s čínskymi študentmi, nafukovacím gaučom a niekoľkými stoličkami. A tak party začala...
Peter rozposlal pár SMS správ futbalistom zo včera. Ešteže bolo pripravené občerstvenie, aspoň nebolo treba odbiehať, mohli sa všetci venovať priateľom. Len Ivan s Tai-či sa zas niekde stratili, aj keď možno sa vytratili aj iní, no to som si ani nevšimol. Mišo prepol na plochom prehrávači pripevnenom na stene rádio na MP4. Prehrávač je prepojený na projektor, a tak sa popri songoch na stene premietajú aj video klipy, vlastne youtube klipy. Tancovať sa moc nechcelo nikomu, hlavne nie tým, čo včera absolvovali štvrť maratón. Zato komunikácia je o to živšia. Preberajú sa rôzne témy od najzábavnejších po úplne vážne. Pristavím sa teda pri tej najvážnejšej. Riešil je Peter s Xi-ju-om. Xi-ju chcel vedieť trochu osobnejšiu vec, a to či na toto všetko mu stačí ísť si občas zahrať futbal alebo mu prispievajú rodičia na takýto život.
Odpovedal mu nečakane otvorene a hlavne dosť obšírne...
+ + + + + +
(po gramatickej korekcii)

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár