V poslednom case sa odrazom meniacej sa mody, trendov a idealov nasej
spolocnosti stali bábiky. Babiky presne odzrkadluju zmeny, ktore postihli
dnesny svet, hoci niektore zmany na babikavh su prospesne o niektorych
to povedat nemozno. Zoberme si napriklad Barbie.
Babika Barbie a niektore jej napodobeniny, s ktorymi sa hraju tindzerky, predstavuju pre mladsie deti ( 5 rokov) vyraznu hrozbu. Barbie spôsobuju, ze v detoch sa vyvijaju odlisne postoje, ake v nich pomahaju rozvijat babiky, uciace ich rodicovstvu. Pozornost dietat upriamuju predosetkym na vlastny perfekcionizmus, aky je vlasrne Barbie – dokonole vlasy, postava, usmev perfektny kamatati opacneho pohlavia, saty, auta a dom.
(skumala som minulost a vysledok je fakt sokujuci) Za poslednych tridsat rokov – tak dlho Matell Barbie vyraba- nepribudla na tvari babiky ani jedina vraska a ani dekagram na jej postave, ponasajucej sa na presypacie hodiny. V rozhovore pre casopi NEWSWEEK Bill Barton ( ako som zistila jeden spolutvorcov barbie) pripustil : ,,barbie sa pre male dievcatka stala posadnutostou.“ Dodal, ze prsnata babika s utlym driekom moze vzbudzovat v mladych ludoch nerealisticke ocakavanie tykajuce sa krasy. ,, ak je dieta menej pritazlive, moze sa v nom zrodit psychoza!“ ( problem ludskej psychyky)
Povedal. Cast viny za epidemiu anorexie medzi mladymi zenami pripisuju prave Barbie a jej idealizovanej stihlosti. ,,Dievcata vyhlasuju, ze chcu byt stihle ako Barbie.“
Takze co je na Barbie zle ? deti si zvykaju na ideal,, dokonalosti“, ktory Barbie forsiruje. Ked malolete deti tesne pred pubertou hraju s babikou, ( okolo tych 9-11 rkokov) rozlisuju medzi fantaziou a realitov mensie dievcata NIE. Predstavuju si, ze ,,realne“ sa vytvara podla hraciek a televizie.Casto to pre ne znamena deformaciu reality ( odbocovanie ale utekanie od skutocneho sveta). Vyrastaju vo viere, ze raz aj ony ziskaju takeho fesaka, ako je ken a Preto musia byt take krasne ako Barbie. Takistoo viera, ze budu mat covettu a ,, dom snov“. Ked sa tato fantasticka predstava nenaplni, prichadza deziluzia zo zivota.
Ridicia musia vediet, ze Barbie zdôraznuje fyzicku dokonalost nerealnym spôsobom. Deti by nemali vyrastat v ocakavani, ze budu krasne zeny predstavuju v populacie len velmi male percento. Potrebuju vediet, ze väcsina zien je iba priemernych, ale ze Boh poklada vsetky zeny za rovnocenne. Je ovela lepsie a aj dôlezitejsie, aby sa viac zamerali na duchovny zivot, menej ne fyzicky vyzor.




Dufam, ze aspon niektory tento clanok pochopia !

 Blog
Komentuj
 fotka
diduska125  22. 4. 2010 14:18
Ja som tomu pochopila..Ale nestáva sa to vždy..alebo iba ja takého človeka osobne nepoznám..
 fotka
luciflower  22. 4. 2010 15:50
ja mam najradsej porcelanove babiky......
 fotka
antifunebracka  21. 2. 2012 17:08
toto nie su tvoje myslienky. btw keby babika barbie skutocne existovala, pri svojej vyske by musela mat 34kg
 fotka
antifunebracka  5. 3. 2012 18:31
napis nieco nove
Napíš svoj komentár