Zapojil som sa teraz večer do jednej debaty, a chcel by som k tomu napísať teda krátky komentár.

Kult materializmu a nejakým spôsobom vedecky komentovať ateizmus v kontraste s vierou je aj tak nezmysel. Za nezmysel považujem aj samo o sebe päť ciest Tomáša Akvinského, pretože mám pocit, že aj my kresťania sme sa znížili na úroveň vedeckého poznania, ktoré pre mňa ako vyznávača Boha úplne zbytočné. poviem približne prečo.

Mne je v podstate jedno, ako vznikol svet a vesmír. Mne je jedno, či niekto dokáže vieru v Boha piatimi cestami, alebo to je len zbytočná strata času. Buď v to verím, alebo v to neverím, a som o jednom alebo druhom presvedčený, čomu podriaďujem aj mentalitu môjho života.

Fakty hovoria k tomu, že kto číta biblické texty, s porozumením, ale aj vierou, dokáže logicky vyvodzovať niektoré skutočnosti, teda nastáva tam akási logická analýza textu. a pri tej analýze textu je potrebné zainteresovať a vieru.

Problém náboženstva kresťanstva a materializmu je tak radikálny, že jedno vylučuje druhé. Správne hovorí v biblii Ježiš Kristus, aby sme si, citujem..." nezhromažďovali poklady tu na zemi, kde ich zničí moľ a hrdza, ale aby sme si zhromažďovali poklady v nebi..." Mt 6,19-21

Znie to ako niečo, čo je v ostrom protiklade materializmu a duchovného života, to, čo som v stovkách mojich článkov vyslovil.

V skratke poviem jedno a to isté.

Kresťanstvo v nijakej forme práveže nič nevylučuje, (samozrejme okrem hriešneho života) pretože kresťanstvo uznáva, že človek je koruna všetkého tvorstva. 

V istom zmysle to, že človek je stvorený ako posledný tvor zo všetkých ( dôkaz je to, keď si prečítaš bibliu v knihe Genezis, ako prvej knihe Starého zákona) dáva priestor pre antropocentrizmus ktorý pojednáva o tom, že presvedčenie, že človek je stredom vesmíru a že cieľom vesmíru je dobro ľudstva. A to to v podstate išlo, lebo človek bol stvorený ako posledný. A to čo je posledné sa stáva prvým, čiže stvorený na záver všetkého, to je ako čerešnička na torte, čiže to nachutnejšie z toho najchutnejšieho.

Jedno ti chcem povedať to, čo nesleduješ ty.

V akomkoľvek spôsobe interpretácie niečoho, či už posudzuješ materializmus s nejakým izmom, alebo duchovným rozmerom biblie, alebo kresťanského učenia, náuky a podobne, musíš vychádzať z toho, že biblia, kresťania nepotrebujú nijakú filozofiu k životu. Znie to neuveriteľne, ale je to tak. Ako príklad ti poviem toľko, že ja ako horlivý a presvedčený kresťan očakávajúci Druhý príchod Pána Ježiša mi je prakticky úplne jedno, či ty sa budeš mať materiálne lepšie (alebo horšie) ako sa mám ja. pre mňa je podstatné to, aby som dokázal zužitkovať to, čo mám k dispozícii a o iné sa nestarám, poprípade ak sa s niečím viem o niečo podeliť, alebo pomôcť buď zištne, alebo nezištne.

Je preto celkom isto mylné si myslieť, že moju vieru potrebujem podoprieť niečím autentickým, /určite to nepotrebujem) nejakým očividným svedectvom na základe ťarchy dôkazov. To ako kresťan nepotrebujem.

Jediné čo potrebujem je to, aby som bol, a to má byť cieľ každého rozumného človeka, je mať harmonicky vysporiadanú osobu a vnútorný svet seba samého, aby prílišným materializmom a ateizmom a odsudzovaním všetkého duchovného sme práve v materializme nedošli na absolútnu biedu a chudobu, ktorá sa raz stane tvojou záhubou, a prílišnom duchovným orientovaním sa aby sme nestratili cit pre ostatných a ich potreby, to znamená, aby sme neboli od rána do večera v kostole, ale nekonali prácu, nestarali a nepomáhali ostatným, tým ktorí to potrebujú, napríklad rodina, starší jej členovia, deti, zanedbávať výchovu vzdelanie.

problém napríklad osvietenstva bol ten, že všetko chcel bez Boha. oni "verili" že výchovou a vzdelaním sa môže zmeniť svet" lenže to nie je také isté. 

 Blog
Komentuj
 fotka
tryptaminedream  14. 4. 2023 21:48
konecne poriadny nazor
Napíš svoj komentár