Geniálna myšlienka o pojme "dokonalej slobode", ale dovolím ju dementovať (teda poprieť ju v plnom rozsahu) a poviem prečo. 

Už sme si veľakrát rozprávali v spoločných debatách, že ideál dosiahnutia dokonalej slobody je nezmyselný pojem. 

Podobne je to aj v duchovných periodikách, práve preto katolícke noviny nečítam, pokiaľ sa tam vyskytnú aj nejaké články, sú veľmi veľmi prízemné, plytké, nedá sa to čítať, nejdú do hĺbky, nerozoberajú podstatu veci, máločomu rozumejú, mnohí sú veľkí teoretici, ale žiadni praktici, teda realisti. Snažme sa veci, udalosti v živote, prekážky, výzvy, brať reálne. ak by som mal rozobrať tento citát, neviem presne od koho pochádza, či ste si to mysleli vy sami, alebo ste to od niekoho prevzali, neviem, to je jedno v podstate. 

Rozumiem, že človek sa väčšinovo prikláňa k niečomu, čo mu je bližšie, ale viac ho uvádza do rozpakov. Stavím sa s vami, ako v dobrom samozrejme, neberte to prosím vás nejako v zlom, že keď ste napísali tento koment, túto myšlienku, veľmi múdru, dobrú, ani vy sami ste jej v podstate neporozumeli. Mám pravdu? Skúsim vám to objasniť o čo asi ide. 

O slobode čo to popísal kadekto do skrípt či už filozofickej teologii, (teodicey, ktorú ste si študovali v prvych dvoch ročníkoch v seminára, ako som to mal aj ja) ale musím povedať.... nechcem citovať nijakého autora, mám ich ešte doma, sú to čisté bludy. Sloboda je presne to, ako priamka v matematickom vyjadrení, nemá začiatok, a nemá konca. Jednoducho nemá. 

Možno budete namietať, ale nemá. Vysvetlím to asi tak, že sloboda je aj to, že v tomto okamihu ste schopný či už vypnúť počítač, vymazať všetky údaje(ktoré sa dokonale asi ťažko dajú vymazať ale dajme tomu) odhlásim sa zo všetkých aplikácii, v ktorých som, zo všetkého, a proste pre multimediálny svet de facto jestvovať nebudem. 

Samozrejme sa to dá spraviť. Ale bude to rozumné? asi nie. Svet je tak nastavený, že práca v týchto vypracovaných systémoch je už jednoducho tak spätá, že cesta nazad jednak neexistuje, a jednak nie je možné bez nich sa zaobísť. Platby cez net je už normálne, pozerať obchod online je normálne. 

To,že vysielate naživo relácie, bolo možno ešte tak v horizonte asi desať rokov prakticky nemysliteľné. Je to síce nie veľmi veľký časový horizont, samozrejme desať rokov dozadu v pohode fungovali mnohé vymoženosti, avšak svet sa zdokonaľuje... a zdokonalí sa raz do tej podoby, že sa z toho zblázni, a všetko spadne uvidíte že to raz tak nastane. 

A preto záverom mojej reflexie vám poviem, že dokonalá sloboda neexistuje, pretože aj po prebudení akosi reflexívne musíte otvoriť oči. musíte vstať. to prvé menované za predpokladu zachovania vitálnych funkcii môžeme brať niečo ako reflex, ktorému relatívne nedokážeme buď zabrániť, alebo ani si ho neuvedomujeme. To je sloboda podľa vás? ? skúste sa nad tým zamyslieť. 

V živote práveže máme mnoho determinantov, ktoré vieme krátkodobo potlačiť, pri trénovanej pevnej vôli (už sme pri psychológii) ale nevieme ho vyňať z našich zvyklostí, jednoducho to nedokážeme, pretože to nie je možné. Máme obmedzené myslenie, vo všetkom sme obmedzení. .... Naozaj... skúste mi napísať svoj názor. Vďaka.

 Blog
Komentuj
 fotka
zajko1211  13. 7. 2021 09:43
@tequila
teba by som raz chcel vidieť, ako padneš do prachu zeme a budeš žobroniť o spásu svojej duše....
si neskutočne trapný...
Napíš svoj komentár